Ειδήσεις

Ένα νόμισμα, το θέμα της τελευταίας δράσης στις Παιδικές Βιβλιοθήκες


Συνεχίστηκε με ωραίες δράσεις ο 2ος κύκλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της Πέμπτης ήταν «Ένα νόμισμα».

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου», τα παιδιά έφεραν παλιά νομίσματα, δραχμές, κάποια συλλεκτικά νομίσματα (από Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά και νομίσματα από χώρες μακρινές όπως η Βραζιλία και το Περού!!!

Δείξαμε στα παιδιά τη δική μας συλλογή νομισμάτων με τα κλασσικά ευρωπαϊκά νομίσματα, όπως η Αγγλική λίρα, το Φράγκο και το Μάρκο, αλλά και παράξενα χαρτονομίσματα από τη Λιβύη ή τη Μοζαμβίκη, όπου οι τοπικοί ηγέτες συνήθιζαν να βάζουν το πρόσωπό τους πάνω στο χαρτονόμισμα!

Στη συνέχεια, διαβάσαμε το πολύ όμορφο βιβλίο της Brigitte Labbe «Η δουλειά και το χρήμα» από τις εκδόσεις Άγκυρα, που με πολύ όμορφο τρόπο και πολλά παραδείγματα, αναλύει στα παιδιά πως από τις ανταλλαγές προϊόντων φτάσαμε στις συναλλαγές με χρήματα.

Τέλος τα παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες και εμπνευσμένα από την κλασσική Ελληνική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», έφτιαξαν σενάριο και γύρισαν τις δικές τους ασπρόμαυρες ταινίες μικρού μήκους που θα δούμε όλοι μαζί στην επόμενη συνάντησή μας!!!

Πολλά νομίσματα είδαμε στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος Παλαιοκκλησίου, μέσα στα πολύτιμα βιβλία της ειδικής συλλογής, που μας εμπιστεύτηκε η Δημοτική βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας.

Για την ιστορία του νομίσματος και το ρόλο του στην ανθρώπινη κοινωνία είναι ευκολότερο να γράψεις παρά να το αποκτήσεις. Μελετώντας το νόμισμα ως μέσο ανταλλαγής γνωρίζεις και την ιστορία σου.

Ο φοίνικας, το μυθικό πουλί που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του ήταν το ελπιδοφόρο σύμβολο σαν πρώτο νόμισμα στην αυγή του ελεύθερου βίου του ελληνικού λαού με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η πορεία του εθνικού μας νομίσματος της δραχμής από το Φοίνικα ως το Ευρώ ήταν επίπονη και αιματηρή.

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα», τα παιδιά έμαθαν για την αξία και την ιστορία των χρημάτων. Χωρισμένα σε ομάδες περιεργάστηκαν διαφορετικού μεγέθους, χρώματος και αξίας νομίσματα, χαρτονομίσματα και κέρματα και κατέγραψαν ομοιότητες, διαφορές και ότι άλλο παρατηρούσαν σε αυτά και τους έκανε εντύπωση.

Στη συνέχεια, σχεδίασαν, χρωμάτισαν και έκοψαν τα δικά τους νομίσματα χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και όσα είχαν δει προηγουμένως.

Η μέρα έκλεισε με κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά αναζήτησαν βιβλία που έχουν σχέση με χρήματα. Από αυτά διαβάσαμε “το χαρτζιλίκι” και το ” πλούσιος και φτωχός”.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» με θέμα «ένα καρπούζι»!!!

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Αιτήσεις εγγραφών στον ΧΔΑΠ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία