Ένταξη του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού


 

Οι βουλευτές Καρδίτσας Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Σπ. Λάππας και Ν. Μιχαλάκης μαζί με άλλους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την ανάγκη ένταξης του εμβολίου για τη Μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μολονότι αποδεδειγμένα μειώνει τη θνησιμότητα, το εμβόλιο για τη Μηνιγγίτιδα Β, που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά εδώ και ένα έτος περίπου, δεν συνταγογραφείται. Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ) κατά τη χρονική περίοδο 2004 – 2014 δηλώθηκαν στη χώρα μας συνολικώς 863 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Ο εμβολιασμός για τη νόσο αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι μιας δυνητικώς θανατηφόρας νόσου, ενώ ταυτόχρονα είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο αποδοτικά από οικονομική άποψη επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι ως υπηρεσία υγείας κοστίζει ελάχιστα σε σύγκριση με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Επειδή η πολιτική για τη δημόσια υγεία δεν πρέπει να ασκείται με όρους ακραιφνώς δημοσιονομικούς ούτως, ώστε να τίθεται εκτός του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού ένα εμβόλιο μιας σπάνιας μεν νόσου, ωστόσο ιδιαιτέρως επικίνδυνης έως και θανατηφόρας, ζητούν από τον Υπουργό Υγείας  να ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού την επανεξέταση της ένταξης του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και κατ’ επέκταση την κάλυψη της σχετικής δαπάνης είτε εξ ολοκλήρου, είτε με τη μορφή συμμετοχής, από τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προηγούμενο άρθρο Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Ιούνη
Επόμενο άρθρο Σύλλογος Γυναικών : Όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ