Ειδήσεις

Έργα 238 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα


Eνα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, υλοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με εκατοντάδες έργα σύγχρονων υποδομών που διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία, με  δράσεις για την   ενίσχυση της  αγροτικής επιχειρηματικότητας και της εμπορίας  των τοπικών προϊόντων και με στοχευμένες παρεμβάσεις   που επιλύουν χρόνια προβλήματα στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

«Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική, σχεδιασμό αλλά και διεκδίκηση, με συνέργειες και  σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Δήμους «τρέχει»  αυτή τη στιγμή στον πρωτογενή τομέα, έργα προϋπολογισμού άνω των 238 εκατομμυρίων ευρώ, που  είτε υλοποιούνται είτε δημοπρατούνται» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα:

-Σε συνεργασία με το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντάχθηκαν και περιμένουμε να δημοπρατήσει το Υπουργείο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 6 μεγάλα αρδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ: Αρδευτικά δίκτυα Τρικάλων 12.120.000 ευρώ, Φράγμα Αμπελακίων 7.540.000 ευρώ, Φράγμα Αγιόκαμπος – Λιβαδότοπος 19.597.000 ευρώ, αρδευτικά δίκτυα Ταυρωπού 11.250.000 ευρώ, αρδευτικά δίκτυα στη λίμνη Κάρλα 16.500.000 ευρώ,  αρδευτικά δίκτυα Σελλάνων 4.296.000 ευρώ.

-22 αρδευτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατομμύρια ευρώ το καθένα,  τα οποία εκτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και οι ΤΟΕΒ, συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά,  έργα άρδευσης προϋπολογισμού άνω των 97  εκατομμυρίων ευρώ.

-Έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται, με φορέα υλοποίησης τους Δήμους, 17 έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ.

-Προχωρά η αξιολόγηση, μετά την εξέταση των ενστάσεων, των Σχεδίων Βελτίωσης των Αγροτών που θα φτάσουν τα 1.100, με συνολική δημόσια δαπάνη 58 εκατομμύρια ευρώ.

-Ενισχύονται  1.820  νέοι αγρότες, με δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ.

-Στο πλαίσιο του Μέτρου ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων επιχορηγείται με 14.000 ευρώ  κάθε  αγρότης. Ενισχύονται συνολικά 418 δικαιούχοι με 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

-«Σε εξέλιξη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης «βρίσκονται οι διαδικασίες για την βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων  της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που γίνεται μέσω των Αναπτυξιακών Εταιριών της Θεσσαλίας ( ΑΕΝΟΛ στη Λάρισα,  ΑΝΚΑ στην Καρδίτσα,  ΚΕΝΑΚΑΠ στα Τρίκαλα). Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντας, ενισχύουμε τον προϋπολογισμό του Προγράμματος  με 8 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, ώστε όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν -συνολικά 68- να εγκριθούν με σύνολο δημόσιας δαπάνης που ξεπερνά τα 10,3 εκατομμύρια ευρώ».

 

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη
Επόμενο άρθρο Κόντρα στο μέτωπο της υποταγής, να παλέψουμε για τη συνέχιση του αγώνα!