Ή στραβός είναι ο αιγιαλός… ή στραβά αρμενίζουμε… (σίγουρα)


Δυστυχώς πολύ μα πάρα πολύ στραβά αρμενίζουμε τα τελευταία χρόνια, καθώς μέσα στη συνεχόμενη πίεση που δεχόμαστε σαν πολίτες έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ξεπούλημα της περιουσίας του τόπου, της γης μας, του νερού μας, του αέρα που αναπνέουμε. Και αναρωτιέται κάποιος πόσο μπορεί να αντέξει πλέον ο Έλληνας πολίτης. Πόσες ακόμη μνημονιακές «υποχρεώσεις» χρειάζεται να εκπληρώσει η κυβέρνηση, πόσες ακόμη εξυπηρετήσεις να κάνει η πολιτική ελίτ στο όνομα της «σωτηρίας», της «ανάπτυξης», της εξυπηρέτησης των ολίγων, του νεοφιλελευθερισμού.

 

Τα τελευταία  μνημονιακά χρόνια, τα χρόνια της λιτότητας, της πίεσης, της ανεργίας, των αυτοκτονιών, της βαρβαρότητας, του φασισμού, του ξεπουλήματος έχουμε κουραστεί να μετράμε αδιέξοδα, εκβιασμούς, περιστατικά φόβου και βίας. Έχουμε κουραστεί να ακούμε για μεγάλα λόγια, για μαγικές λύσεις, για τα ξένα κεφάλαια που θα φέρουν την ανάπτυξη, και όλα να οδηγούν σε αδιέξοδο και να καταρρέουν βασανιστικά. Αντί να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να δώσουμε έμφαση στην παραγωγή, τη γεωργία, την συνεργασία, τις κοινωνικές δομές, την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων πολιτών, η εστίαση γίνεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση στην εξυπηρήτηση ιδιωτικών συμφερόντων, στον πλούτο και στο ξεζούμισμα της περιουσίας των συμπολιτών μας.

 

Και δεν μας φτάνουν τα προβλήματα και η μιζέρια στην οποία προσπαθούν να μας βυθίσουν καθημερινά έχουμε και την κοροϊδία, με την success story ιλουστρασιόν κουρτίνα μπροστά από τα ερείπια. Μας δουλεύουν δηλαδή και από πάνω. Εμ δεν έχουν αφήσει κολυμπηθρόξυλο όρθιο, εμ μας λένε πως όλα λειτουργούν σαν ελβετικό ρολόι.

 

Είναι απολύτως σαφές από όλους πια πως εντελώς στραβά αρμενίζει η κυβέρνηση και ένα από τα μέγιστα δείγματα της λάθος κατεύθυνσης είναι και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, στο οποίο βάζει στο στόχαστρο και την λίμνη Πλαστήρα σε μια ακόμη προσπάθεια καταπάτησης της δημόσιας περιουσίας. Ένα νομοσχέδιο που απειλεί  να μην αφήσει ούτε μια σπιθαμή πρόσβασης στους πολίτες. Απειλεί να βάλει τον πολίτη να πληρώνει για χώρους που είναι δημόσια περιουσία, απειλεί  να καθιερώσει μια κατάσταση άναρχης δόμησης και χρήσεων γης και μια οικολογική βόμβα που θα θέσει σε κίνδυνο το οικοσύστημα της περιοχής μας και της χώρας μας.

.

Η κυβέρνηση παρόλο που οι πολίτες αντιτίθενται στο νομοσχέδιο συνεχίζει. Πάνω από 120 επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και μάχονται για την ακύρωσή του. Και μέσα σε αυτά μια ξεχωριστή πρωτοβουλία από τον ηθοποιό Άγη Εμμανουήλ με τον μαραθώνιο της οργής των 240 χιλιομέτρων. Με αφετηρία λοιπόν τις Κεχριές κοντά στα Ίσθμια στις 8 Ιουλίου, ο Άγης μαζί με άλλους δρομείς θα περάσουν από Ελευσίνα, Ελληνικό, Ανάβυσσο, Λαύριο, Λούτσα και θα καταλήξουν στις 12 Ιουλίου στον Σχοινιά σε μια ακόμη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το ζήτημα.

 

Αυτό που ζούμε είναι Νομοθετικός εξτρεμισμός. Πλέον έχουμε γίνει ένας λαός που κυβερνιέται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με το σύνταγμά μας να έχει επί της ουσίας καταλυθεί. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει μόνο μια λογική δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος όσο και αν θέλουν να μας πείσουν πως έτσι είναι. Πρέπει επιτέλους να οργανωθούμε και να σηκώνουμε κεφάλι όλοι μαζί, με κάθε ευκαιρία, και να παλέψουμε για κάθε δικαίωμα που χάνεται, με κάθε αγαθό που πλήττεται, μαζί με κάθε συμπολίτη που κινδυνεύει.

 

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και μπροστά ψεύτικο Α που μας πλασάρουν την Δική τους  Ανάπτυξη και στο μεγάλο Α που θέλουν να μας πάρουν την Αξιοπρέπεια να αντιπαραθέσουμε τα άλλα Δικά μας μεγάλα Α: την Αλληλεγγύη, την Αντίσταση, την Ανατροπή. (Και ένα Α επιπλέον: Αψηφίστε τους)

 
Αριστοτέλης Τσόγκας

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία Ταλιαδούρου για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνική γλώσσας
Επόμενο άρθρο Να επανεξετάσουν τη θέση τους για τον Αχελώο