Ειδήσεις

Ίχνη στο χαρτί, από το μόχθο των ανθρώπων της Θεσσαλίας


Με δύο όμορφες δράσεις, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 1η εβδομάδα του 2ου κύκλου, των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,.

Παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν μια ζωή δύσκολη, με αντιξοότητες πολλές, δίσεκτα χρόνια, μόχθο μεγάλο. Φωτογραφίες οικογενειακές, ανώνυμων Θεσσαλών με την ξεχωριστή τους ιστορία. Αυτόν τον κόσμο ζωντάνεψαν τα παιδιά της παιδικής βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού», έναν κόσμο γραφικό, όμορφο αλλά και σκληρό, ανελέητο.

Άρχοντες, τσιφλίκια, όμορφες Καραγκούνες, κολίγοι και  ξυπόλητα παιδιά, κτηνοτρόφοι, πεταλωτές, επεξεργαστές μαλλιού. . Μέσα από το βιβλίο της Τρικαλινής συγγραφέα Μαρούλας Κλιάφα, «Άνθρωποι του μόχθου», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  γνωρίσαμε τον τρόπο ζωής και σκέψης των Θεσσαλών, ανθρώπων σιωπηλών που μας γοήτευσαν και μας συγκίνησαν!!!

Στην τέχνη του “Origami”, ήταν αφιερωμένη η σημερινή ημέρα στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσίλυπου». Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» του συγγραφέα Peter Sis, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το οποίο αναφέρεται στη ζωή ενός μικρού αγοριού που ονειρευόταν πάντα να πετάξει και να γίνει πιλότος..

Μαζί με τα παιδιά φτιάξαμε χάρτινα αεροπλανάκια, καραβάκια, φακέλους και χάρτινα στέμματα με τα οποία μετατρέψαμε τα κορίτσια σε πριγκίπισσες!!!

Την Δευτέρα 31 Αυγούστου, ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, με δράσεις στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Ίχνη κάτω από ένα δέντρο. Αφηγούμαστε ιστορίες του παππού και της γιαγιάς και διαβάζουμε τα βιβλία της Μαρούλας Κλιάφα  «Τρομακτικά παραμύθια για ατρόμητα παιδιά» και «Παραμύθια της Θεσσαλίας», από τις εκδόσεις Κέδρος. Ζωγραφίζουμε τους μεγαλύτερους φόβους μας, για να ξορκίσουμε τα ίχνη που μας άφησαν!!!

Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» – Τα ζάρια λένε ιστορίες με αρχή και τέλος… Δίνουμε στα παιδιά την αρχή και το τέλος μιας ιστορίες και μετά με την βοήθεια των εικονοζαριών του Rory, φτιάχνουμε την δική μας ταξιδιωτική και περιπετειώδες ιστορία.

Οι δράσεις θα έχουν διάρκεια περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά και θα γίνουν όλες σε εξωτερικό από τη βιβλιοθήκη χώρο. Όλοι όμως μικροί και μεγάλοι, θα πρέπει να έχουν μαζί τους μάσκες προστασίας, ώστε όταν θα μπουν στη βιβλιοθήκη για δανεισμό ή επιστροφή βιβλίων, να τις φοράνε απαραίτητα.

Οι βιβλιοθήκες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι για δανεισμούς και επιστροφές βιβλίων μικρών και μεγάλων.

Μέσα στο χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών θα μπορούν να μπαίνουν ανά δύο ενήλικες ή παιδιά, φορώντας πάντα μάσκα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, όπου θα μπορούν να μπουν όλοι μαζί και να κρατούν μεταξύ τους τις απαραίτητες αποστάσεις.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:45 περίπου και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!

Προηγούμενο άρθρο Επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις
Επόμενο άρθρο Τ. Τσιαπλές: Η προστασία της υγείας και του μορφωτικού δικαιώματος των παιδιών, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς