Αγοράζοντας πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ανοδική τάση της αγοράς αυτοκινήτων που κινούνται με πετρελαιοκινητήρα (diesel) σε σχέση με αυτά που κινούνται με βενζίνη. Σημαντικός λόγος είναι η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μια ενέργεια που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Στην Ευρώπη τα ποσοστά πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ΙΧ ανέρχεται στο 50% περίπου, με αποκορύφωμα το 75% σε μερικές χώρες του Βορά. Κάτι ξέρουν οι Ευρωπαίοι που εδώ και πολλά χρόνια προτιμούν αυτούς τους κινητήρες έναντι των βενζινοκινητήρων.

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του πετρελαιοκινητήρα είναι ότι καταναλώνει λιγότερες ποσότητες καυσίμου, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε λιγότερα χρήματα σε καύσιμο. Αν ένας βενζινοκινητήρας καίει 7 λίτρα ανά εκατό χιλιόμετρα, ένας πετρελαιοκινητήρας θα χρειαστεί περίπου 4 λ/χλμ. Σε συνδυασμό και με την χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου, αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά που προκύπτει σε βάθος χρόνου.

Ο πετρελαιοκινητήρας εκπέμπει λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, σχεδόν όλες οι εταιρείες αυτοκινήτων έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από το όριο των 100 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, ένα όριο που έχει θεσπιστεί για τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Ο πετρελαιοκινητήρας αντέχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα service είναι πιο αραιά και πιο φθηνά και γενικά απαιτούνται λιγότερα χρήματα για τη συντήρηση του. Οι σημερινοί κινητήρες diesel είναι πολύ πιο αξιόπιστοι σε σχέση με τους παλαιότερους και δεν παρουσιάζουν συχνές βλάβες.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα ενός πετρελαιοκινητήρα είναι η ροπή, η δύναμη δηλαδή με την οποία επιταχύνει το όχημα κάνοντας τις επιταχύνσεις εν κινήσει και τα προσπεράσματα πιο εύκολα και πιο ασφαλή. Αυτό οφείλεται στο ότι η δύναμη στους πετρελαιοκινητήρες βρίσκεται στις χαμηλές στροφές, ενώ στους βενζινοκινητήρες στις ψηλές.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα, ο πετρελαιοκινητήρας έχει και κάποια μειονεκτήματα. Το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο, που κυμαίνεται από 1500 έως 4000 ευρώ, ανάλογα την εταιρεία και το μοντέλο. Στο μέλλον όμως, καθώς η ζήτηση για πετρελαιοκίνητα θα αυξάνεται οι τιμές λογικά θα μειωθούν.

Ο πετρελαιοκινητήρας είναι αρκετά πιο βαρύς σε σχέση με τον βενζινοκινητήρα (ιδίου κυβισμού) με αποτέλεσμα να καταπονούνται περισσότερο τα ελαστικά και το σύστημα ανάρτησης καθιστώντας την αλλαγή ελαστικών και αμορτισέρ πιο σύντομη.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα όμως είναι το νοθευμένο πετρέλαιο κακής ποιότητας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε εξαρτήματα του κινητήρα (σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και αλλαγή κινητήρα), με κόστος που να κυμαίνεται από 1000 έως 4000 ευρώ.

Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες παρόλο που εκπέμπουν λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, εκπέμπουν όμως και κάποιες άλλες που δεν τις συναντάμε στους βενζινοκινητήρες. Για το λόγο αυτό οι κατασκευαστές εφοδιάζουν υποχρεωτικά τα σύγχρονα (2011 και μετά) πετρελαιοκίνητα οχήματα με ένα φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων, το οποίο απαιτεί ειδική συντήρηση, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά. Λανθασμένη χρήση μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στον κινητήρα. Τον καθαρισμό του φίλτρου μπορεί να τον κάνει και ο ίδιος ο οδηγός, αλλά καλύτερα να το αναθέσει σε ειδικό συνεργείο.

Η αγορά ενός πετρελαιοκίνητου οχήματος σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο δεν είναι δύσκολη απόφαση, καθώς το επιπλέον κόστος αγοράς αποσβαίνεται σε βάθος χρόνου, αναλόγως βέβαια και τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που θα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να τα λάβει σοβαρά υπόψη πριν προβεί στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε όμως πως ο οδηγός επιτυγχάνει τη μέγιστη οικονομία του οχήματος του όταν το κινεί μόνο σε υποχρεωτικές περιπτώσεις και αντί αυτού χρησιμοποιεί το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη καλύτερα όταν κινείται ως πεζός συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση και βελτιώνοντας την υγεία του.

Σχολή οδηγών – Ασφάλειες

Απόστολος Δημ. Ρήτας

6971560900

Προηγούμενο άρθρο Λαχτάρησε το προσωπικό των ΕΛ.ΤΑ. στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λάρισα