Αγρότες της Λάρισας για την 4η Προγραμματική Περίοδο


Την Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008, στις 11.00, η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας σε συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, οργάνωσε ημερίδα με εισηγητές την κα Κατερίνα Μυλωνά (Κτηνίατρος) και τον κ. Κωνσταντίνο Μπλιάτσο (Γεωργική Ανάπτυξη) και θέματα «Η προετοιμασία των νέων αγροτών για τα σχέδια βελτίωσης» και «Οι απαραίτητες επισημάνσεις για επιτυχή ενασχόληση με την κτηνοτροφία». Με συντονιστή το δημοσιογράφο κ. Θεόδωρο Σδρούλια, οι 50 περίπου αγρότες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο τη φιλοξενία της Αβερωφείου Σχολής (η εκδήλωση έγινε στη βιβλιοθήκη της Σχολής), όσο και να ενημερωθούν για εξειδικευμένα θέματα.

Μεταξύ άλλων, ακούστηκε:

1. Λόγω έλλειψης εξειδίκευσης στη σωστή χρήση ξυλείας αλλά ίσως και από ανάγκη συντεχνιακής κάλυψης των διπλωματούχων μηχανικών, επιβάλλονται στους στάβλους ως κύριο οικοδομικό υλικό οι σιδηρογωνιές και οι μεταλλικές λαμαρίνες, απομακρύνοντας το ξύλο ως δομικό υλικό από τα βουνά μας. Ένας νέος αγρότης που τηρεί τους κανονισμούς, σε μία μη ευνομούμενη πολιτεία που επιτρέπει να λειτουργούν μονάδες χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ιχνηλασιμότητας, είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός και μία αδικία εις βάρος των έντιμων πολιτών.

2. Η γραφειοκρατία, επιβάλλει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον 1000 φορών της φωτοτυπίας της ίδιας ταυτότητας του αγρότη, πολλές φορές επικυρωμένη, αυξάνοντας αντίστοιχα την ταλαιπωρία, ιδιαίτερα αυτών που αγωνίζονται να στήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα.

3. Από έρευνα της Γεωργικής Ανάπτυξης, καταγράφηκε ότι ο μέσος όρος απασχόλησης ενός αγρότη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για διοικητικές εργασίες είναι 3%, ενώ στην Ελλάδα απαιτείται τουλάχιστον 10%. Πέραν της ταλαιπωρίας, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι τα παραγόμενα προϊόντα είναι μη ανταγωνιστικά και μόνο λόγω της γραφειοκρατίας.

4. Το 50-70% της τελικής τιμής πώλησης ενός παραγόμενου κτηνοτροφικού προϊόντος, είναι το κόστος των ζωοτροφών και μάλιστα χωρίς να υπολογίζεται η ιλιγγιώδης αύξησή τους. 

5. Στην κτηνοτροφία, επιβάλλεται η παραγωγή των ζωοτροφών να προέρχεται από ιδιοκαλλιέργεια του κτηνοτρόφου, ώστε να μειώνεται το τελικό κόστος ή έστω να μένει κάποιο στοιχειώδες ποσό χρημάτων και στον κτηνοτρόφο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας κ. Μίλτος Αγγελακόπουλος, κάλεσε όλους στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει φέτος στην Αθήνα, 12-14 Σεπτεμβρίου 2008.

Προηγούμενο άρθρο Μάστιγα τα τροχαία ατυχήματα
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία 20 νέων αποφοίτων από τα ΤΕΙ