Ειδήσεις

Αγωνιστικές κινήσεις εκπαιδευτικών: Γιατί δεν είμαστε στα ψηφοδέλτια


Ανακοινώθηκαν από τις διευθύνσεις Β/θμιας και Α/θμιας οι υποψήφιοι για τις εκλογές για τα κρατικά υπηρεσιακά συμβούλια στην εκπαίδευση (ΠΥΣΔ(Π)Ε- ΑΠΥΣΔ(Π)Ε- ΚΥΣΔ(Π)Ε). Οι Αγωνιστικές κινήσεις εκπαιδευτικών δε συμμετέχουν στις εκλογές αυτές.

Είμαστε η μονη δύναμη που απέχουμε από τα οργανα συνδιοικησης. Γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με όσους φέρνουν την επίθεση μέσα στο σχολεία. Δεν πέφτουμε στην παγίδα ότι δήθεν συναποφασίζουμε, νομιμοποιώντας έτσι όποια μέτρα περνάνε κάθε φορά. Γιατί αντιπαλεύουμε τη λογική της ανάθεσης και αναγνωρίζουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στους συλλόγους, στις ΕΛΜΕ και τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Τα όργανα συνδιοίκησης δεν είναι ούτε θετικά, ούτε ουδέτερα. Είναι αντιδραστικά, αντιλαϊκά διοικητικά όργανα αφού η ίδια τους η φύση είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην εκπαίδευση. Με ένα πρόσθετο στοιχείο. Η συνδιοικητική φύση τους δημιουργεί σύγχυση και διάλυση.

Έτσι άνθισε το παιχνίδι των μικροεξυπηρετήσεων και των μικροεκβιασμών από τους «συνδικαλιστές» – αιρετούς στα όργανα αυτά. Σε μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών, η απεύθυνση στο σωματείο αντικαταστάθηκε από την απεύθυνση στον αιρετό. Ενισχύοντας ακόμα παραπέρα τη σύγχυση (ας σκεφτούμε πόσοι συνάδελφοι μπερδεύουν τα όργανα αυτά με τα πραγματικά συνδικαλιστικά όργανα ΕΛΜΕ – Διδασκαλικούς Συλλόγους και τι συνέπειες έχει αυτό) και την απαξίωση της έννοιας του συνδικαλισμού και της συλλογικής πάλης. Αντικαθιστώντας την έννοια του αγωνιστή – συνδικαλιστή με την έννοια του παράγοντα… καλοχαιρέτα.

Ρόλος των οργάνων αυτών είναι η σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Αυτό είναι που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί; Νομιμοποίηση της σφαγής και δικαιοσύνη στην κατανομή της; Οποιος έχει τη λογική ότι αυτό το σύστημα και αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν εξανθρωπίζονται, όποιος έχει τη λογική ότι το κίνημα είναι κάτι διαφορετικό και αντίπαλο από έναν βραχίονα «διόρθωσης» των πολιτικών των κυβερνήσεων, σε συνεργασία μαζί τους, όποιος αντιλαμβάνεται ότι η αντιλαϊκή καταιγίδα των τελευταίων χρόνων έχει περάσει επειδή ακριβώς έχει ξεδοντιαστεί το πραγματικό κίνημα και έχει αντικατασταθεί από σωματεία παροχής συμβουλών διόρθωσης της κυβερνητικής πολιτικής, όποιος τοποθετεί τον εαυτό του ΕΞΩ από το πλαίσιο αποδοχής και διόρθωσης του συστήματος και «δίκαιης» εφαρμογής της πολιτικής του, οφειλει να απεχει απο τις εκλογες αυτες.
Οχι μόνο για να μη γίνουμε συνένοχοι, αλλά για να αποτελέσει βήμα διάρρηξης των δεσμών του συνδικαλισμού με το κράτος, ξεκίνημα συγκρότησης κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της συνδιαχείρησης -συνδιαλλαγής, για να φωτιστεί – αποκαλυφθεί ότι αυτός δεν είναι συνδικαλισμός, είναι η διοίκησή ΤΟΥΣ και το κράτος ΤΟΥΣ…!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να δώσουμε το δύσκολο αγώνα της συγκρότησης σωματείων που θα είναι πραγματικά όργανα συζήτησης και δράσης, τον αγώνα για την οργάνωση των αντιστάσεων και των διεκδικήσεων κόντρα στη βαρβαρότητα του συστήματος και των δομών του ανάμεσα στις οποίες είναι και τα Κ-ΠΥΣ(Π-Δ)Ε.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Διαβούλευση – παρωδία για το ΤΕΙ Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του ΣΕΑΝ Καρδίτσας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας