Ειδήσεις

Αγωνιστική Ενότητα στο Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην Καρδίτσα


Στις εκλογές  που έγιναν για την ανάδειξη της Εκτελεστικής γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ν. Καρδίτσας συγκροτηθήκαμε ως ψηφοδέλτιο και θέτοντας υποψηφιότητα εκλέξαμε έναν σύμβουλο. Η παρέμβασή μας έχει ως στόχο τόσο την ανασυγκρότηση του τοπικού Νομ. Τμήματος όσο και τον συντονισμό των προσπαθειών των διάφορων συνδικαλιστικών κινήσεων που παρεμβαίνουν  στο νομό με αγωνιστική και αντιμνημονιακή λογική ενάντια στις πολιτικές που επιβάλουν ΕΕ-ΔΝΤ και το Ελληνικό Κεφάλαιο, και δεν ανήκουν σε κάποια από τις υπάρχουσες παρατάξεις.

Στα πλαίσια αυτά εγκαινιάζουμε αυτή την επικοινωνία  η οποία θα περιέχει ενημέρωση για  αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας, τοποθετήσεις των μελών των παρατάξεων σ’ αυτή, αναδεικνύοντας τη στάση καθενός μέσα στο όργανο και οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία της.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 7 συνεδριάσεις  στις οποίες συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν:

α. Τη συγκρότηση προεδρείου της Εκτελεστικής Γραμματείας και την λειτουργία της.

β.Έκδοση ψηφισμάτων που αφορούν τη συμπαράσταση σε διωκόμενους για πολιτικούς ή συνδικαλιστικούς λόγους και προώθηση ψηφίσματος της ΑΔΕΔΥ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με την υπαγωγή κομματιών του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο.

γ. Απόφαση για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

δ. Συμμετοχή αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην  Αθήνα 22 και 23 Σεπτέμβρη.

ε. Σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού Τμήματος .στις 11/10

Στο ενημερωτικό αυτό θα σταθούμε αναλυτικά στα  παρακάτω θέματα:

  • Στην 1η συνεδρίαση κατατέθηκαν προτάσεις για τη συγκρότηση σε σώμα της Εκτελεστικής Γραμματείας. Η ΔΑΚΕ(ΝΔ)  όπως και η ΔΑΣ (η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) πρότειναν την εκλογή αντιπροσωπευτικού-αναλογικού προεδρείου. Η ΣΕΚΕ(παράταξη που προέρχεται από την ΠΑΣΚ) πρότεινε προγραμματικό προεδρείο. Η Ενωτική Κίνηση που συγκροτήθηκε από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε Λευκό και δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει στο προεδρείο. Η Αγωνιστική Ενότητα κατέθεσε πλαίσιο για προγραμματικό προεδρείο. Δυστυχώς φάνηκε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκλογή του αφού με βάση το πλαίσιό μας τόσο η ΔΑΚΕ, η Ενωτική Κίνηση όσο και η ΣΕΚΕ δεν θα μπορούσαν να το στηρίξουν ή αν το έκαναν θα ήταν μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο μας. Έτσι μια πιθανή συμφωνία με τη ΔΑΣ ακόμη κι αν επιτυγχανόταν δεν  θα συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία. Μετά και τη 2η άκαρπη προσπάθεια προτείναμε στις άλλες παρατάξεις για να μην σέρνεται το ζήτημα και να βγούμε από το αδιέξοδο είτε να ψηφίσουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και ΔΑΣ το προεδρείο μόνες τους αφού συμπίπτουν οι προτάσεις τους ή να εκλεγεί από τις τρεις πρώτες σε δύναμη παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΣΕΚΕ και ΔΑΣ και να εναλλάσσονται κυκλικά στις θέσεις του Προεδρείου. Εκτιμούμε πως είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο μπορεί να υπάρξει προεδρείο στο Νομαρχιακό Τμήμα με την προϋπόθεση να υποχωρήσουν κομματικές αγκυλώσεις ή προσωπικές φιλοδοξίες. Η Αγωνιστική Ενότητα θεωρώντας πως η εκλογή προεδρείου είναι πολιτική πράξη δεν πρόκειται να ξαναθέσει το θέμα σε  συζήτηση αφού δεν υπάρχει κοινή βάση. Η εκτελεστική γραμματεία μπορεί πάντως να λειτουργήσει με κυκλική ανάληψη των καθηκόντων στο ταμείο, στη γραμματεία και στην εκπροσώπηση. Για τούτο και αναλάβαμε και την τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Εκτ. Γραμματείας  και εκπρόσωπος της ΔΑΣ το Ταμείο. Άλλωστε η συγκρότηση προεδρείου στην προηγούμενη θητεία 2013/169 ή και πιο πριν) δεν ενεργοποίησε το Νομ. Τμήμα αφού δεν συνεδρίασε παρά μόνο δυο φορές κανονικά(μια στην αρχή για τη συγκρότηση και μια στο τέλος για τις εκλογές.  Είναι τεράστια η ευθύνη της προηγούμενης Εκτελεστικής Επιτροπής, και κυρίως της ΔΑΚΕ, της ΣΕΚΕ και της ΔΑΣ που συγκροτώντας το προηγούμενο προεδρείο, σε συνθήκες που το δημόσιο διαλυόταν από τις μνημονιακές επιθέσεις δεν έκαναν τίποτε για να λειτουργήσει. Στη συνεδρίαση τώρα της 2ας Οκτωβρίου το μόνο που προστέθηκε είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Ενωτικής Κίνησης ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΣΕΚΕ για εκλογή προγραμματικού προεδρείου.
  • Για την συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ στην οποία συμμετείχαμε τοποθετούμενοι τη δεύτερη μέρα των εργασιών αξίζει να μεταφέρουμε α). την κατάθεση προτάσεων για την αναβάθμιση του ρόλου των ΝΤ τόσο με καταστατική κατοχύρωση όσο και με την απόδοση οικονομικών πόρων, β). τη συζήτηση για το εάν το ζήτημα του χρέους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει τις διεκδικήσεις μας και γ). την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης για το επόμενο διάστημα  εστιάζοντας σε ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η λεγόμενη κινητικότητα, οι εξαγγελθείσες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο κλπ. Δυστυχώς το θέμα της απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος έμεινε εκτός ουσιαστικής συζήτησης  για μια ακόμη φορά αφού η  αντιπαράθεση έγινε μόνο για τις εντυπώσεις και τη συσπείρωση των παρατάξεων ενόψει του συνεδρίου.
  • Στο Γενικό Συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου παραβρέθηκαν μόνο τρεις πρόεδροι σωματείων και τέσσερα  μέλη ΔΣ εκτός των μελών της Εκτ. Γραμματείας. Η προχειρότητα και η αδιαφορία στη λειτουργία του Νομαρχιακού Τμήματος, η ασυνέπεια, η μη έγκαιρη ειδοποίηση σωματείων και εκπροσώπων καταντούν υπονόμευση του οργάνου και του κύρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Η ευθύνη για τα παραπάνω βαραίνει τον προεδρεύοντα από την παράταξη της ΔΑΚΕ. Από τη δικιά μας μεριά θα προσπαθήσαμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση και υποβάλαμε προτάσεις για τη λειτουργία και την αναβάθμιση του αλλά και για την ανάδειξη προβλημάτων(υγεία) και την ανάληψη δράσεων σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουμε πως μόνο το ζωντάνεμα των πρωτοβάθμιων σωματείων μπορεί να συσπειρώσει τους συναδέλφους και μόνο τότε αποκτά και νόημα ο συντονισμός και οι δράσεις του Νομαρχιακού Τμήματος.

  Εκτιμούμε πως η εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα προχωρήσει τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας του λεγόμενου επιτελικού κράτους, θα προχωρήσει δηλαδή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών και το χτύπημα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων  των εργαζομένων στο δημόσιο. Συμπαραστάτες της Κυβέρνησης επί της ουσίας θα είναι όχι απλά όσοι ψήφισαν μαζί της τις συμφωνίες του Ιουλίου –Αυγούστου(ΝΔ/ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ/ Ποτάμι) αλλά και όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις στο όνομα του ρεαλισμού και της διαχείρισης του μικρότερου κακού, αυτές δηλαδή που συνδέονται πολιτικά με τους τωρινούς και προηγούμενους εφαρμοστές των μνημονίων, σπέρνουν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό  και μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.

Με τις δυνάμεις που έχουμε θα συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην ανατροπή αυτής της πολιτικής μέσα από την ανάπτυξη αγώνων, ενάντια σε λογικές κρατικού ή κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο.

Για την  «Αγωνιστική Ενότητα» ο εκπρόσωπός της στην Εκτελεστική Γραμματεία

Τάσος Γκαραγκάνης

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Απέραντη χωματερή θυμίζουν Ματαράγκα, Σοφάδες και άλλα χωριά του Δ. Σοφάδων