Ειδήσεις

Αιμοδοσία των Τριτέκνων


Η μεγάλη οικογένεια των τριτέκνων οικογενειών του νομού Καρδίτσας δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από τον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δημιουργίας τράπεζας αίματος.

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Καρδίτσας βλέποντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα μας, αλλά και έχοντας γνώση ότι για το αίμα δεν υπάρχει υποκατάστατο, προχώρησε σε ίδρυση τράπεζας αίματος.

Έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα διοργανώνουμε εθελοντική αιμοδοσία και καλούμε τα μέλη του συλλόγου μας να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτήν.

Η αιμοδοσία θα γίνει στο νοσοκομείο Καρδίτσας, (τμήμα αιμοδοσίας, διευθυντής κ. Κώστας Αθανασίου) από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, (πρωινές ώρες).

Οι φίλη τρίτεκνοι μπορούν να μεταβαίνουν στο νοσοκομείο και να δηλώνουν ότι δίνουν αίμα για την δική μας τράπεζα αίματος.

Καλούμε όλους τους Τρίτεκνους να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια μιας και είναι γνωστό σε όλους μας ότι:

Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας, δεν λύνει το πρόβλημα. Θα μένει πάντα το άγχος και στους συγγενείς και στο προσωπικό της Αιμοδοσίας «πως θα βρούμε τώρα αίμα».

Μόνο η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από όλους μας, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή εισροή αίματος στις αιμοδοσίες της χώρας, θα μας δώσει ασφάλεια για την αντιμετώπιση των αρρώστων μας και θα μας απαλλάξει από το άγχος.

 

Τι είναι η αιμοδοσία

Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μη αμειβόμενη προσφορά αίματος. Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό και αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο. Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας άρχισε το 1952.

Το 1979, πλέον, κλείνουν και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος και από τότε το αίμα διατίθεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη.

Με τον όρο «ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ» εννοούμε τη χορήγηση αίματος με τη μετάγγιση και κατ’ επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος και των παραγώγων του. Η μετάγγιση αίματος υπήρξε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση οργάνου.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η επιστημονική και τεχνική πρόοδος στο τομέα της μετάγγισης αίματος υπήρξε τόσο αλματώδης, ώστε σήμερα η μετάγγιση να μην είναι μια απλή λήψη και χορήγηση αίματος, αλλά ένας ιδιαίτερος κλάδος της Αιματολογίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, μια θεραπευτική μέθοδος, που βασίζεται σε αυστηρότατους κανόνες, μια ολόκληρη οργάνωση, που περιλαμβάνει επιστήμονες γιατρούς- αιματολόγους και βιοχημικούς, ειδικούς τεχνικούς, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, στατιστικολόγους, κοινωνικούς παράγοντες και κρατικούς λειτουργούς.

 

Θα βραβευθούν οι αιμοδότες

Τέλος το Δ.Σ. του συλλόγου μας ανακοινώνει ότι τα μέλη μας που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και θα γίνουν εθελοντές αιμοδότες, θα τιμηθούν στην ετήσια εκδήλωση του συλλόγου μας που φέτος αναμένεται να είναι πανηγυρική με την ευκαιρία των 10 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας.

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Kρούσματα γρίπης των πτηνών – Μέτρα βιοασφάλειας
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Σ.Ο.Α.Κ Φωκιανού στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής Κατηγορίας