Ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα


  Ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα. Λούκα Κατσέλη κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών για τις τιμές των προϊόντων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας αναδεικνύεται μεταξύ των πρώτων σε ακρίβεια στις τιμές προϊόντων από πολυεθνικούς ομίλους στην ελληνική αγορά, ενώ έκθεση της Eurostat κατά τους θερινούς μήνες δείχνει ότι η χώρα μας εμφανίζεται κατά 10% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Επιπλέον, οι νέες αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη καπνού θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση της Ελλάδας από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Έτσι λοιπόν, και την ώρα που το – ήδη κατά πολύ χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό – εισόδημα των καταναλωτών συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τεράστιες αποκλίσεις, που πολλές φορές φτάνουν ακόμη και το διπλάσιο της τιμής, αλλά και με εταιρίες που δουλεύουν με πολύ αυξημένα ποσοστά κέρδους, εις βάρος πάντα της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  • 1. Με ποιά άμεσα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας;
  • 2. Διενεργείται έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών ώστε να μπει επιτέλους τέλος στις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές ομοίων προϊόντων από χώρα σε χώρα ενός της Ε.Ε.;

Προηγούμενο άρθρο Ζητά το διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση φέτος
Επόμενο άρθρο Επόμενος στόχος η επέκταση του κτηρίου της Σχολής Αστυφυλάκων