«Ακτινογραφία» της νέας ΚΑΠ στο Δήμο Σοφάδων


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ενημερωτική ημερίδα για την νέα ΚΑΠ από το Δήμο Σοφάδων.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας  αναπτύχθηκαν με σαφήνεια και απλότητα – από τους ομιλητές – οι άξονες εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενώ δόθηκε ο λόγος και σε παραγωγούς που διατύπωσαν τα ερωτήματά τους.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενημέρωση των παραγωγών για την εφαρμογή των νέων κανονισμών. Δεν έκρυψε όμως και τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Σκάρλος επεσήμανε:

«Αλλάζουν πολλά δεδομένα και θα πρέπει σαν κοινωνία να ενημερωθούμε και να πιέσουμε, ώστε τα χρήματα να δοθούν προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση. Γιατί ασφαλώς, αν αναλύσουμε τα καλά και τα κακά της μέχρι σήμερα εφαρμογής της ΚΑΠ, θα δούμε ότι όπου υπήρχε κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση στα μέτρα που προωθούσε, σημειώθηκε αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Αντίθετα, εκεί που ήρθαν αποφάσεις από πάνω, χωρίς την τοπική κοινωνία συμμέτοχο, είχαμε σημαντικά προβλήματα και αποκλεισμούς.

Είναι γεγονός ότι η μείωση των επιδοτήσεων στα λεγόμενα ιστορικά δικαιώματα σε βάθος πενταετίας, θα επιφέρει απώλειες.

Από την άλλη πλευρά, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) θα δημιουργήσει ευκαιρίες που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των γεωργών μας και της τοπικής οικονομίας. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, έχουμε ως προτεραιότητα ο πρωτογενής τομέας να αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα. Και πάνω σε αυτόν τον τομέα θα στοχεύσουμε τα επόμενα χρόνια. Επιθυμούμε, σε συνεργασία με τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες, να  σχεδιάσουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται, για να αξιοποιηθούν καλύτερα και με πιο σωστό τρόπο τα πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας.»

Εν συνεχεία ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών κκ Δημητρίου Λώλη, Γεωπόνου (Κεντρικός Ομιλητής), Γεωργίου Κορομπίλια, Γεωπόνου ΕΛΓΟ Δήμητρα και Δημητρίου Τάντου, Γεωπόνου, Υπεύθυνου Δηλώσεων ΟΣΔΕ, Α΄ Φορέας Νομού Καρδίτσας

Σύμφωνα με τους εισηγητές στον Εθνικό Φάκελο προβλέπονται: η άμεση-βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες με την παραγωγή προϊόντων ενισχύσεις, η λεγόμενη πράσινη ενίσχυση, καθώς και οι προσαυξημένες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.

Για την καταβολή των ενισχύσεων αυτών η χώρα μας διαιρείται σε τρεις Περιφέρειες: Τα βοσκοτόπια, τις αροτραίες καλλιέργειες και τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Η μέση στρεμματική αξία για κάθε δικαίωμα από τις τρεις πιο πάνω περιφέρειες

θα είναι περίπου

  • Βοσκότοπων 250€/εκτάριο  (25€/στρ.)
  • Αρόσιμων 420€/εκτάριο (42€/στρ.) και
  • Δενδρωδών (+αμπελιών) 500€/εκτάριο  (50€/στρ.)

 

 

Όπως αναφέρθηκε θα υπάρχει ειδική καλλιεργητική ενίσχυση ανά στρέμμα για το βαμβάκι ίση περίπου με  74 €.

Σε άλλο σημείο τονίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν τα ειδικά δικαιώματα που έχουν σήμερα αρκετοί κτηνοτρόφοι μας και θα στηριχθούν για ενίσχυση στον χρησιμοποιούμενο βοσκότοπο ή θα τύχουν συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Επιπλέον επισημάνθηκε ότι λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους αγρότες, τους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές καθώς και για τους λεγόμενους μικρούς αγρότες, που εισπράττουν χαμηλά ποσά κοινοτικών ενισχύσεων.

Για τη λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση» σημειώθηκε πως θα είναι ενσωματωμένη στη βασική ενίσχυση, αποτελείται από μια δέσμη τριών υποχρεωτικών μέτρων: τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών για εκμεταλλεύσεις άνω των 100 στρεμμάτων, τη διατήρηση των περιοχών οικολογικής εστίασης 5%, για εκμεταλλεύσεις με αροτραίες εκτάσεις μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων, καθώς και τη διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων. Όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες εξαιρέθηκαν από το λεγόμενο «πρασίνισμα».

 

Προηγούμενο άρθρο Οι φορείς της Καρδίτσας τιμούν την 41η επέτειο του Πολυτεχνείου
Επόμενο άρθρο Εκτροπές ποταμών και άλλων ειδών Ινδίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας