Ανάπτυξη μέσω του αγροτουρισμού – Η ιδρυτική Συνέλευση της «Ένωσης Αγροτουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας»


 

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας «Ένωσης Αγροτουρισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας» αποτέλεσε η ιδρυτική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Στη  Συνέλευση  έδωσαν αρκετοί επαγγελματίες από την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ άρχισαν να μπαίνουν και οι πρώτες υπογραφές μελών.

Η νέα αυτή Ένωση, που με τη λειτουργία της έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αφορά :

  1. Όσους έχουν τουριστικά καταλύματα όλων των μορφών με δυνατότητα πρωινού, μεγίστης δυναμικότητας ως 40 κλίνες.
    2. Ιδιοκτήτες εστιατορίων, ταβέρνες, παραδοσιακά καφενεία. Τα προσφερόμενα εδέσματα με χρήση παραδοσιακών συνταγών και χρήση υλικών από τοπικούς παραγωγούς.
    3.Όσους ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες υπαίθρου, ξεναγήσεις, περιηγήσεις.
    4.Εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης, πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων λαϊκής τέχνης της περιοχής τους.
    5.Επισκέψιμα αγροκτήματα, αγροκάμπινγκ.
    6.Μικρές επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες όπως Οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κ.α. (με εκθετήριο χώρο γευσιγνωσίας εκτός χώρου παραγωγής)
    7.Επισκέψιμα βιομηχανικά μνημεία στην ύπαιθρο, μουσεία, αναστηλωμένες πρώην μονάδες παραγωγής που έχουν αλλάξει χρήση και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενδοχώρας συνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.
    8.Όσους ασχολούνται με αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας καθώς και παραγωγικές διαδικασίες που έχουν εκλείψει.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα συστάθηκε μία αρμόδια Επιτροπή Πρωτοβουλίας και είναι έτοιμο και το καταστατικό της νέας Ένωσης το οποίο καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της. Το Επιμελητήριο Καρδίτσας, εξάλλου, έθεσε τον αγροτουρισμό σε υψηλή προτεραιότητα. Στην 13η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση οργάνωσε ημερίδα αφιερωμένη στον Αγροτουρισμό καλώντας ειδικούς, αλλά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ) κ. Φρατζεσκάκη. Στη συνέχεια και με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, οργανώθηκε συνάντηση με ενδιαφερομένους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού – αγροτουρισμού, απ’ όλες τις περιοχές του Νομού.

Ο αγροτουρισμός είναι μια δραστηριότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κινητοποιεί και αναδιοργανώνει ολόκληρο το παραγωγικό σύστημα της υπαίθρου. Στηρίζει την τοπική παραγωγή αυθεντικών προϊόντων ποιότητας και την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.  Έχει τις ρίζες του στην πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, στις τοπικές γεύσεις, στις παραγωγικές τεχνικές – όπως αυτές εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα – στις παραδόσεις, στην ομορφιά του ελληνικού τοπίου και στην σοφή απλότητα του οικιστικού περιβάλλοντος της υπαίθρου.

Τα οφέλη από την άσκηση του αγροτουρισμού διαχέονται σ’ ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό και όχι σε μια κλειστή ομάδα επαγγελματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι πρώτοι που ωφελούνται είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες – τουρίστες, οι οποίοι απολαμβάνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες, ερχόμενοι σε επαφή με τη φύση, τις ασχολίες της υπαίθρου και τη ζωή στο χωριό. Στη συνέχεια οι παραγωγοί των τοπικών προϊόντων, όσοι παρέχουν υπηρεσίες, τοπικοί επαγγελματίες, αλλά και οι απλοί κάτοικοι που βλέπουν τα χωριά τους να ζωντανεύουν.

Η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλους του Νομούς της Θεσσαλίας με την συνεργασία του ΣΕΑΓΕ και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας.

 

Προηγούμενο άρθρο 56χρονος πιάστηκε με 2 κιλά λαθραίου καπνού
Επόμενο άρθρο Χειμερινό πρωτάθλημα προαγωνιστικών κατηγοριών: Η άνοδος συνεχίζεται….