Ειδήσεις

Αναβάθμιση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου


Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με ΚΩΔ ΟΠΣ 5001420 εντάχθηκε μετά από πρόταση-αίτημα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα το έργο: ΄΄Αναβάθμιση Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου Λίμνης Πλαστήρα΄΄ με επιλέξιμη δαπάνη, προϋπολογισμού 454.800,00€.

Την ένταξη της πράξης υπογράφει η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακού Ε.Π. ΕΤΠΑ & ΤΑ Κα Ευγενία Φωτονιάτα, με Α.Π. 6466/26-05-2017

Η επιχειρηματολογία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και η απόλυτη τεκμηρίωση της πρότασης, περιγράφεται και στο φυσικό αντικείμενο της πράξης που είναι:

Ανάδειξη του πρώην Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου, που σήμερα στεγάζει το Περιβαλλοντικό Κέντρο Νεοχωρίου, και περιλαμβάνει την κτιριακή και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου και την επέκταση χρήσεων καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εκτελεσθούν εργασίες που αφορούν στην ανακαίνιση του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή μελέτη που έχει εκπονηθεί για το κτίριο καθώς και παρεμβάσεις για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση και ολοκλήρωσης της προτεινόμενης πράξης αφορούν:

  • Στην λειτουργική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της δραστηριότητας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
  • Στην ανάδειξη και λειτουργία του χώρου ως Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
  • Στην επαναλειτουργία του Υδροβιολογικού Σταθμού, με δυνατότητα διενέργειας εργασιών τακτής παρακολούθησης (monitoring) της ποιότητας/ποσότητας των νερών της περιοχής αναφοράς.
  • Στην αξιοποίηση του υπαίθριου, περιβάλλοντος χώρου (προαύλιο), μετά την αισθητική και λειτουργική του ανάπλαση, για τη διεξαγωγή τοπικών δρώμενων (πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις, κ.ά.).
  • Στην λειτουργική σύνδεση, συμπληρωματικότητα και συνέργεια λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου (όπως αυτό θα αναμορφωθεί) σε σχέση με το υπαίθριο εργαστήριο (Βοτανικό Κήπο), το οποίο αποτελεί την ανοιχτή υποδομή πεδίου του περιβαλλοντικού κέντρου.
  • Στην λειτουργική σύνδεση και συμπληρωματικότητα των παραπάνω με άλλες υποδομές σχετιζόμενες με τον τουρισμό / οικοτουρισμό και τον πολιτισμό και συμβάλλουν συνδυαστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή του Δήμου, όπως π.χ.: το Μουσείο

Οίνου και Αμπέλου (Μεσενικόλα), το Μουσείο Πλαστήρα (Μορφοβούνι), ο Πολυχώρος Κερασιάς κ.ά.

Τέλος συμπληρωματικά και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής υλοποίησης της προτεινόμενης πράξης προβλέπεται η παροχή τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την οργάνωση και παρακολούθηση των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίηση του συνόλου της πράξης.

Επίσης τα παραδοτέα της πράξης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υποέργο 1: «Αναβάθμιση Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου Λίμνης Πλαστήρα»

  • Ανακαίνιση κτιρίου 370,00 μ2 (με αντικατάσταση στέγης και ψευδοροφής, αντικατάσταση κουφωμάτων, ανακαίνιση των εξωτερικών πέτρινων όψεων με νέο αρμολόγημα, ανανέωση των εσωτερικών χρωματισμών, αντικατάσταση της εγκατάστασης θέρμανσης, αντικατάσταση των φωτιστικών, κατασκευή προθηκών με γυψοσανίδες κ.λ.π.)
  • Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου 2.300,00 μ2 περίπου, με κατασκευή νέων επιστρώσεων με ντόπιες χονδρόπλακες ακανόνιστες αρμολογημένες ή με φυσικούς γρανιτένιους κυβόλιθους σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, κατασκευή πέτρινης βρύσης με ενσωματωμένο πέτρινο καθιστικό, κατασκευή πέργκολας από πέτρα και ξύλο, κατασκευή πέτρινων κερκίδων, κατασκευή πρόσβασης σε δεύτερη είσοδο στον αύλειο χώρο στην ανατολική πλευρά από τον κεντρικό δρόμο, ενίσχυση και εμπλουτισμός της φύτευσης,

ηλεκτροφωτισμός του αύλειου χώρου με σιδηροϊστούς ηλεκτροφωτισμού τηλεσκοπικούς με φωτιστικό και λαμπτήρα led καθώς και της δεύτερης εισόδου του αύλειου χώρου από την ανατολική πλευρά με φωτιστικά σώματα led (τύπου χελώνας).

Υποέργο 2: «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την αναβάθμιση Περιβαλλοντικού Κέντρου Νεοχωρίου Λίμνης Πλαστήρα»

  • Τριμηνιαίες Εκθέσεις Απολογισμού και Προγραμματισμού του έργου του Τεχνικού Συμβούλου
  • Έκτακτες εισηγήσεις και αναφορές (Όποτε απαιτηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου).

Ο Δήμαρχος το Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Τσιαντής έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με ισχυρή επιχειρηματολογία, πολύ και κοπιαστική προσπάθεια, καταφέραμε να εντάξουμε ένα ακόμα έργο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο Περιβ/κο  έργο με μεγάλη σπουδαιότητα και προοπτική τόσο για το περιβάλλον και την περιβ/κη εκπαίδευση, όσο και για την ανάδειξη, προβολή και αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα και ιδιαίτερα του Νεοχωρίου.

Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής και για το γεγονός του ότι, παρά την απίστευτη υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, χωρίς τη δική μας ευθύνη, με υπερβάλλον ζήλο των εναπομεινάντων  συνεργατών μας, καταφέρνουμε μαζί με το Δ.Σ. να έχουμε υψηλούς στόχους και μεγάλες προσδοκίες.

Με σκληρή και συνειδητή δουλειά …. θαυμαστά αποτελέσματα!!! Συνεχίζουμε δυναμικά!!!

 

Προηγούμενο άρθρο Ομιλία στο ΚΑΠΗ Καρδίτσας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Επόμενο άρθρο Έξω τώρα από τη δίνη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών