Ειδήσεις

Αναβίωση των Ρογκατσαρίων σε όλη την Καρδίτσα


Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά και μια ανάσα πριν την εορτή των Θεοφανείων και όπως πάντα τέτοια περίοδο αναβιώνει το έθιμο των Ρογκατσαρίων από άκρης σε άκρη σε όλη την Καρδίτσα.

Τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στα χωριά τα Ρογκάτσια δίνουν καθημερινά τον παλμό τους διατηρώντας τις παραδόσεις χρόνων και συνεχίζοντας το έθιμο.

Οι φορεσιές τους αλλά και ο δυνατός ήχος από τις κουδούνες που κρατούν στα χέρια τους είναι εντυπωσιακά και κανείς δεν μπορεί να μην τους παρατηρήσει.

Τα Ρογκατσάρια είναι πανάρχαιο παγανιστικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων. Νέοι φορώντας προβιές, περιδιαβαίνουν τα σπίτια, ευχόμενοι «καλή χρονιά» σε όσους συναντούν στο δρόμο.

Η λέξη αυτή προέρχεται από τον ήχο Ρούγκου – Ρούγκου που βγάζουν τα κουδούνια, τα οποία κρεμούν στη μέση τους οι ρουγκατσαραίοι.

Το Λαϊκό δρώμενο των Ρουγκατσαραίων εκτυλίσσεται από την πρώτη του Γενάρη, του Αϊ Βασιλιού ανήμερα μετά την λειτουργία και τελειώνει την παραμονή των φώτων, του Σταυρού το μεσημέρι που φωτίζει ο παπάς. Γι’ αυτό και λένε πως δεν πρέπει να ανταμώσουν οι Ρουγκατσαραίοι με τον παπά ή αν ανταμώσουν τυχαία βγάζουν τα προβίδια για να τους φωτίσει ο παπάς. Στα παλαιότερα χρόνια τούτα αποτελούσαν νόμο, αφού το έθιμο καθαυτό ειδωλολατρικό κατόρθωσε να διατηρηθεί στα χρόνια του χριστιανισμού.

Τα Ρογκατσάρια είναι έθιμο της λαϊκής αγροτικής λατρείας και σαν τέτοιο είναι γεμάτο μαγείες και συμβολισμούς. Οι Ρουγκαταραίοι χτυπούν τα κουδούνια δυνατά και κάνουν θόρυβο για να ξυπνήσουν τη γη (Γαία) τη θεά της γονιμότητας, να ξυπνήσουν τις χθόνιες θεότητες της γης, αυτές της δυνάμεις που θα βοηθήσουν για τη ζωή και την ανάπτυξη των σπόρων της γης και των δέντρων, που θα δώσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι τους καρπούς, τους τόσο απαραίτητους για την ζωή των ανθρώπων. Πέρα όμως από όλα αυτά η μεταμφίεση, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του θιάσου αυτού αποτελούν ένα σύνολο με στοιχεία μαγικά και συμβολικά.

Οι Ρουγκατσαραίοι είναι μια ομάδα που αποτελείται από τους αράπηδες ή αραπάδες μεταμφιεσμένοι με δέρματα προβάτων (προβιές) και γυναικεία ενδύματα, την νύφη και τον γαμπρό ντυμένοι με την επίσημη νυφιάτικη, γαμπριάτικη τοπική ενδυμασία, το γιατρό και ένα Ρογκατσάρι που σέρνει το γαϊδούρι με το οποίο οι Ρουγκατσαραίοι μαζεύουν κρέατα, λουκάνικα, διάφορα άλλα προϊόντα και χρήματα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής Αγώνα για τη σύσταση Δήμου Λίμνης Σμοκόβου
Επόμενο άρθρο Χειμερινές εκπτώσεις 2017