Αναγνώριση Οργανώσεων παραγωγών Γάλακτος


Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε. Καρδίτσας ανακοινώνεται στους παραγωγούς αγελαδινού και αιγοπροβείου γάλακτος, ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ 2226/Β/10-9-2013) η υπ’ αριθμ. 2133/101443/20-8-2013 ΚΥΑ με θέμα << Αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών και των Ενώσεών τους, καθώς και  Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων >>.

Με βάση την παραπάνω αναφερόμενη ΚΥΑ :

Αρμόδια αρχή ελέγχου και τήρησης των διατάξεων των Κανονισμών της είναι η Δ/νση Ζωϊκής Παραγωγής και ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ως Οργάνωση Παραγωγών Γάλακτος ( ΟΠΓ) ορίζεται κάθε ΝΠΙΔ ή σαφώς οριζόμενο μέρος του, με εμπορική δραστηριότητα, το οποίο έχει συσταθεί νόμιμα με πρωτοβουλία κτηνοτρόφων-παραγωγών όλων των ειδών γάλακτος και των προϊόντων του και επιδιώκει :

  • την εξασφάλιση ότι η παραγωγή είναι προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη στην ποσοτική και ποιοτική του ζήτηση
  • τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση στην αγορά των παραγόμενων από τα μέλη προϊόντων και
  • τη ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού.

Νόμιμα μέλη των ΟΠΓ  είναι τα φυσικά πρόσωπα κτηνοτρόφοι-παραγωγοί γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία εγγράφονται στο μητρώο μελών τους.

Κάθε κτηνοτρόφος-παραγωγός μπορεί να είναι μέλος μόνο σε μια ΟΠΓ για τα προϊόντα που παράγονται στην εκμετάλλευσή του και που καλύπτονται από την απόφαση αναγνώρισής της και με διάρκεια συμμετοχής του ως μέλους της που καθορίζεται από το καταστατικό της και που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από ένα έτος.

Μπορεί να αναγνωρίζεται Ένωση Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών Γάλακτος (ΕΟΠΓ) με πρωτοβουλία τουλάχιστον τριών (3) αναγνωρισμένων ΟΠΓ, η οποία και ενεργεί εξ ονόματος των ΟΠΓ- μελών της και για λογαριασμό τους για τα οριζόμενα στο καταστατικό της θέματα και μπορεί να εκτελεί οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες μιας αναγνωρισμένης ΟΠΓ.

Προκειμένου να αναγνωριστεί μια ΟΠΓ, οφείλει :

  • να πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων της παρούσας, όσον αφορά στη νομική της μορφή, το σκοπό και τα μέλη της
  • να διαθέτει ένα ελάχιστο αριθμό μελών και μια ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής ( η συνολική παραγωγή που διατέθηκε βάσει τιμολογίων πώλησης στο εμπόριο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος της αίτησης αναγνώρισης από όλους τους παραγωγούς-μέλη της ΟΠΓ.), τα οποία για τη Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι για μεν το αγελαδινό γάλα 20 παραγωγοί και 4.500 τόνοι γάλακτος, για δε το αίγειο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο 50 και 3.500 αντίστοιχα.
  • να παρέχει επαρκή εχέγγυα ορθής εκτέλεσης των δραστηριοτήτων της, όσον αφορά στην ορθή εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, την αποτελεσματικότητά της και τη συγκέντρωση της προσφοράς.
  • να διαθέτει καταστατικό ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο ανάλογα με τη νομική της μορφή και συστατική πράξη (ενσωματωμένη σ’ αυτό ή μη), τα οποία είναι σύμφωνα με τις παραπάνω αναφερόμενες απαιτήσεις αναγνώρισής της.
  • Ο φάκελος αναγνώρισης (σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά) κατατίθεται στην << αρμόδια αρχή >> και αξιολογείται απ’ αυτήν για την πληρότητα των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και την τήρηση-πληρότητα των όρων και των κριτηρίων αναγνώρισης και των σχετικών Κανονισμών της ΕΕ, ώστε να χορηγηθεί απόφαση αναγνώρισης ΟΠΓ.

Τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία ( έγγραφα) της αίτησης αναγνώρισης είναι τα εξής :

α) επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού και συστατικής πράξης.

β) αποδεικτικά έγγραφα τήρησης των νόμιμων διατυπώσεων απόκτησης νομικής προσωπικότητας, όπως αυτή προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

γ) αποδεικτικά έγγραφα τήρησης των ελάχιστων ορίων αριθμού μελών και εμπορευόμενης ποσότητας παραγωγής γάλακτος.

  • Οι αναγνωρισμένες ΟΠΓ έχουν τις παρακάτω αναφερόμενες υποχρεώσεις :

α) άμεση ενημέρωση της << αρμόδιας αρχής >> για είσοδο ή αποχώρηση μελών από την ΟΠΓ, όπως και για κάθε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών της ή/και του επιπέδου της ελάχιστης εμπορευόμενης ποσότητας παραγωγής γάλακτος.

β) υποβολή στην << αρμόδια αρχή >> όσων εγγράφων και πληροφοριών της ζητηθούν για την άσκηση του ελέγχου της και

γ) τήρηση μητρώου μελών της ΟΠΓ.

  • Για την αναγνώριση των Ενώσεων ήδη αναγνωρισμένων ΟΠΓ ( ΕΟΠΓ), ακολουθείται ανάλογα η διαδικασία που αναφέρθηκε ήδη για την αναγνώριση των ΟΠΓ, με εξαίρεση την προσκόμιση του δικαιολογητικού-αποδεικτικά έγγραφα τήρησης των ελάχιστων ορίων αριθμού μελών και εμπορευόμενης ποσότητας παραγωγής γάλακτος.

Οι ΕΟΠΓ πρέπει να τηρούν ανάλογα τις υποχρεώσεις των αναγνωρισμένων ΟΠΓ.

  • η << αρμόδια αρχή >> εκτελεί διοικητικούς ή /και επιτόπιους ελέγχους σχετικούς με τη λειτουργία των ΟΠΓ.
  • η αναγνώριση των ΟΠΓ και ΕΟΠΓ υπόκειται σε ανάκληση από την << αρμόδια αρχή >>, όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης ή δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ν παρούσα και τις διατάξεις της ΕΕ σε σχέση με τις ΟΠΓ, οπότε νέα αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά πάροδο έξι (6) μηνών από την ανάκλησή της.
  • η << αρμόδια αρχή >> ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια φορά κατ’ έτος και το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου, για κάθε χορήγηση, άρνηση ή ανάκληση αναγνώρισης ΟΠΓ, την οποία έλαβε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
  • Ως Διεπαγγελματική Οργάνωση στο τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων (ΔΟΓ) ορίζεται ένα ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συγκροτείται μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων υποχρεωτικά παραγωγών νωπού γάλακτος και εκπροσώπων των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας : μεταποίηση ή εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της διανομής προϊόντων

του γαλακτοκομικού τομέα.

Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, ασκούν μια ή περισσότερες δυνητικές δραστηριότητες του άρθρου 123, παρ.4 του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, που παρατίθεται στον Πίνακα 2 του Παραρτήματος του άρθρου 7 που αναφέρουμε παρακάτω, και δεν ασχολούνται οι ίδιες με την παραγωγή, μεταποίηση ή εμπόριο προϊόντων του τομέα γάλακτος και των προϊόντων του.

  • Για να αναγνωριστεί μια ΔΟΓ οφείλει :

α) να πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων που αφορούν τη νομική της μορφή, τις δραστηριότητές

που ασκεί και τις περιοχές άσκησής τους.

β) να ασκεί σημαντικό μερίδιο των οικονομικών δραστηριοτήτων της ( των μελών της, που ορίζεται τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγής  και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος στην περιοχή δραστηριότητάς της ( εθνικό και περιφερειακό επίπεδο) και

γ) να διαθέτει καταστατικό και συστατική πράξη.

  • Ο φάκελος αναγνώρισης ( σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ) κατατίθεται στην << αρμόδια αρχή >> και αξιολογείται απ’ αυτήν για την πληρότητα των συνυποβαλλόμενων στοιχείων και την τήρηση-πληρότητα των όρων και των κριτηρίων αναγνώρισης και των σχετικών Κανονισμών της ΕΕ., ώστε να χορηγηθεί απόφαση αναγνώρισης ΔΟΓ γάλακτος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων ορισμένου ή ορισμένων ειδών.
  • Οι αναγνωρισμένες ΔΟΓ έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
  • η << αρμόδια αρχή >> εκτελεί τους σχετικούς με τη λειτουργία των ΔΟΓ διοικητικούς ή/και επιτόπιους ελέγχους.
  • η αναγνώριση των ΔΟΓ υπόκειται σε ανάκληση από την << αρμόδια αρχή >>, όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και προϋποθέσεις αναγνώρισης ή δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα και τις διατάξεις της ΕΕ σε σχέση με τις ΔΟΓ, οπότε νέα αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά πάροδο έξι (6) μηνών από την ανάκλησή της.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55210 και 55249 (αρμόδιοι υπάλληλοι οι κκ Γ.Αραμπατζής & Φ.Βολιώτου).

                                                                                                                 

 

                                                                                                                                  Ο

Καρδίτσα 18-12-2014                                                 Aναπλ. Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτριος  Β.  Κωστής

                                                                                                                      Γεωπόνος

 

Προηγούμενο άρθρο Θεατρική παράσταση στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων
Επόμενο άρθρο Σταθερός προσανατολισμός στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων