Αναγνώριση Τοπικού Οίνου Καρδίτσας


Με πρωτοβουλία της Νoμαρχίας και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας οργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν οι φορείς που εμπλέκονται στην μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία, εκπρόσωποι καταστημάτων ψυχαγωγίας και κάβες ποτών όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αναγνώριση του τοπικού κρασιού με την ονομασία «Τοπικός Οίνος Καρδίτσας». 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Νομάρχης κ.Φ.Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.Κ.Ψημμένος και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ.Νικ.Καλιακούδας, ο Αντινομάρχης Εμπορίου κ.Γ.Σβάρνας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ.Β.Ζησόπουλος.

Ο εισηγητής της εκδήλωσης και προϊστάμενος του αντίστοιχου τμήματος Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου της Δνσης Γεωργικής Ανάπτυξης κ Απ.Τασιός τόνισε την σημασία την αναβάθμιση που πετύχαμε μετά από συντονισμένη προσπάθεια, των επιτραπέζιων κρασιών της περιοχή μας, με την ΟΝΟΜΑΣΙΑ: “ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ” (Φεκ.1086/11-6-2008). Έτσι λοιπόν  από τη νέα αμπελουργική περίοδο οι δικαιούχοι παραγωγοί Οινοποίησης και Τυποποίησης οίνου θα μπορούν, εφαρμόζοντας τους κανονισμούς και τις διαταγές που απορρέουν  για τους τοπικούς οίνους, να χρησιμοποιούν στην ετικέτα της φιάλης  το όνομα “ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ”.

Αναγνωρίζεται έτσι το δικαίωμα χρήσης της ένδειξης για την περιγραφή λευκών, ερυθρών, και ερυθρωπών ξηρών, ημίξηρων και ημίγλυκων επιτραπέζιων οίνων από σταφύλια αμπελώνων που βρίσκονται στο Νομό Καρδίτσας και σε υψόμετρο από 100 μέτρα και άνω και πληρούν τις προϋποθέσεις παραγωγής, ποικιλιών, μεταποίησης και αλκοολικού τίτλου.

Έτσι συνεχίζοντας στην αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων της περιοχής μας, ήλθε η ώρα, με τον τρόπο αυτό και για το κρασί μας να καταλάβει τη θέση που του ανήκει. Διότι στην πραγματικότητα, διαθέτουμε σταφύλια, άριστης ποιότητας. Ο καταναλωτής ντόπιος ή τουρίστας θα μπορεί να βρει  από  εδώ και  στο εξής το “Τοπικό” εξαιρετικό άριστης ποιότητας ντόπιο κρασί.

Επισημαίνουμε ότι η τήρηση των αναφερομένων στην Υπουργική Απόφαση αναγνώρισης και η σχολαστική εφαρμογή τους, είναι υποχρεωτική για όλους. Τέλος πιστεύουμε ότι η αναγνώριση του τοπικού οίνου και μάλιστα με μεγάλο αριθμό ποικιλιών και τύπων οίνου, προσφέρει την ευκαιρία για παραγωγή οίνων, ποιοτικά αναβαθμισμένων, που θα μπορούν να διακριθούν στην αγορά και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Με την στροφή και της νεότερης γενιάς στην κατανάλωση οίνου αντί άλλων ποτών, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και πανελλαδικά διαφαίνονται καλύτερες προοπτικές για την αμπελοκαλλιέργεια στο νομό μας. Πιστεύουμε ότι με την αναβάθμιση της ποιότητας και των πολλών τύπων κρασιών (ΟΠΑΠ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, επιτραπέζιων οίνων) θα πετύχουμε περεταίρω αύξηση και οργάνωση των οινοποιητικών μονάδων.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μπουφέ όπου σερβιρίστηκαν κρασιά τοπικών επιχειρήσεων και διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε έμφαση στην προσπάθεια διάδοσης των προϊόντων μας και οι φορείς της Καρδίτσας και το κοινό αναμένεται να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των ευεργετημάτων του Τοπικού Οίνου Καρδίτσας και της  ντόπιας γαστρονομίας γενικότερα.

Προηγούμενο άρθρο Πανηγύρια σε πολλά χωριά προς τιμήν του Προφήτη Ηλία
Επόμενο άρθρο «Ο Φιάκας» στο Δ.Δ. Καρδιτσομάγουλας