2.532 Καρδιτσιώτες προτιμούν φυσικό αέριο


  

Η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας παραμένει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση τόσο του αριθμού των συμβολαίων όσο και του όγκου των πωληθέντων κυβικών.

 Τα συμβόλαια πελατών παρουσίασαν τον Νοέμβριο 2010 σημαντική αύξηση της τάξης του 21,3 % σε σχέση με τον Νοέμβριο 2009, με αποτέλεσμα  οι συνολικά αποκτημένοι πελάτες να ανέρχονται σε 44.165, ενώ τον Δεκέμβριο 2010 αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση που εκτιμάται σε 70% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2009. Ενόψει της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο οποίος θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2011, ήδη σημειώνεται μεγάλη ζήτηση για την χρήση του φυσικού αερίου. Επίσης, ο όγκος πωληθέντων κυβικών το 2010 αναμένεται να αγγίξει τα 111,3 εκ. Nm3 για την Ε.Π.Α. Θεσσαλίας.

Μέχρι και σήμερα στη Θεσσαλία έχουν κατασκευαστεί ήδη 655 χιλιόμετρα αγωγών πολυαιθυλενίου (χαμηλή πίεση – 4 bar) παρέχοντας την δυνατότητα στο 60% του πληθυσμού της Θεσσαλίας να συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο.

Ειδικότερα στην πόλη της Καρδίτσας έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες επεκτάσεις δικτύου φυσικού αερίου τα τελευταία έτη, καλύπτοντας το 34 % του πολεοδομικού ιστού της πόλης, ενώ τα συμβόλαια των πελατών για το 2010, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της τάξης του 45% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα οι συνολικοί αποκτημένοι πελάτες τον Νοέμβριο του 2010 να ανέρχονται σε 2.532, συμπεριλαμβανομένου πλέον της Οικιακής Χρήσης, πλήθος Εμπορικών καταναλωτών (Ξενοδοχειακές μονάδες, αρτοποιεία, στεγνο-καθαριστήρια, ταχυεστιατόρια κτλ), ενώ σταθμός αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. 

Παράλληλα η ΕΠΑ Θεσσαλίας υλοποίησε τη δέσμευσή της για σύνδεση (έργο αρμοδιότητας ΕΠΑ), βάσει της διαθεσιμότητας του δικτύου φυσικού αερίου, της πλειονότητας των Δημοτικών (Σχολείων) και Δημόσιων κτιρίων της πόλης. Εκκρεμεί η κατασκευή και ολοκλήρωση των εσωτερικών εγκαταστάσεων, ώστε να καταστεί το συντομότερο δυνατό εφικτή η τροφοδότηση και χρήση του φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΑ Θεσσαλίας διατίθεται να συνεργαστεί με την νέα Δημοτική Αρχή, ώστε ο Δήμος Καρδίτσας να καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εγκαταστάσεων..

Η σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων κατά την δεκαετή πορεία της εταιρείας, καθώς και η γοργή εκτέλεση των έργων αποτελούν απτή απόδειξη της επιτυχημένης στρατηγικής της εταιρείας και της ανταποκρίσεως των πολιτών οι οποίοι αναγνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου.

Για τα έτη 2011-2015 και σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης, η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας προγραμματίζει επέκταση δικτύου 186 χιλιομέτρων (χαμηλή πίεση – 4 bar) στη περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ αναμένεται έως το 2015 οι καταναλωτές φυσικού αερίου στη Θεσσαλία να ξεπεράσουν τους 60.000.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο 2010 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική  συγκριτικά με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων. Για την κατηγορία τιμολόγησης Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση – Τ2 διαμορφώθηκε σε 0,0514 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) (0,5748 €/Nm3 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και για την κατηγορία τιμολόγησης Κεντρική θέρμανση και Εμπορική χρήση – Τ3 διαμορφώθηκε σε 0,0531 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) (0,5934 €/Nm3 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Η εξέλιξη των μηνιαίων τιμών φυσικού αερίου, είτε ανοδικά είτε πτωτικά συναρτάται με το κόστος αγοράς φυσικού αερίου, συνέπεια των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών, την ισοτιμία €/$ και όχι με την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, εξασφάλισε εξοικονόμηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έναντι των καταναλωτών ανταγωνιστικών καυσίμων για το σύνολο των ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας. Ειδικότερα  για τον Δεκέμβριο 2010 στην κατηγορία τιμολόγησης Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση – Τ2, η οποία αντιπροσωπεύει το 85% των καταναλωτών, συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης του οποίου η τιμή είναι 0,0711 €/kWh*, διαπιστώνεται σημαντική εξοικονόμηση που ανέρχεται σε 27,68 %.

(* Τιμές πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο από 1/12/10 έως 17/12/10.)

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών και την ισοτιμία €/$, η τιμή του φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο 2011 αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την τιμή του Δεκεμβρίου 2010.

Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη του φυσικού αερίου δεν πρέπει να αμελούμε τα περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από την χρήση του. Με την χρήση του φυσικού αερίου σε 10 χρόνια μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 912 χιλιάδες τόνους, του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά  639 τόνους, του μονοξειδίου του άνθρακα (CO) κατά 162 τόνους και των μικροσωματιδίων (ΡΜ) κατά 764 τόνους. Η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, μέσω της δυνατότητας που δίνει στους πολίτες για χρήση του φυσικού αερίου ως φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της καταβάλλει διαρκή προσπάθεια για τη διάδοση της τεχνογνωσίας που συνδέεται με τη χρήση του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση.

Με γνώμονα λοιπόν, την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, η εταιρεία πληροφορεί σε ετήσια βάση τους καταναλωτές φυσικού αερίου για θέματα σχετικά με την Λειτουργία και την Συντήρηση εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Στα πλαίσια της πληροφόρησης, η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας αποστέλλει κάθε χρόνο σε όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς Ιδιωτικού, Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα (σχολεία, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κτλ.) εγχειρίδιο οδηγιών για την λειτουργία, την συντήρηση και την ασφαλή χρήση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, καθώς και για την διαχείριση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.

Επιπροσθέτως, σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι καταναλωτές αυτόνομης θέρμανσης και κεντρικών θερμάνσεων λαμβάνουν, μέσω των λογαριασμών τους, σχετική ενημέρωση όπου επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητη η ετήσια συντήρηση της εγκατάστασής τους, καθώς αποτελεί μια σημαντική υποχρέωση των χρηστών.

Με την προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της εγκατάστασης αποκλείοντας την περίπτωση της βλάβης ή της φθοράς των μηχανημάτων, ενώ ταυτοχρόνως ενισχύεται η ασφάλεια, εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της απόδοσης των μηχανημάτων.

      Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να καλέσετε στο Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης το οποίο λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο.

800 11 87 87 8 (σταθερό)

2310 520 309 (σταθερό και κινητό τηλέφωνο)

2310 520 642 (σταθερό και κινητό τηλέφωνο)

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199

Λεωνίδας Μπακούρας

Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων 

Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης ΑΕ & Ε.Π.Α. Θεσσαλίας ΑΕ

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση στις 2 Ιανουαρίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός Κατσάρα στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Σοφάδων