Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) Α.Ε.


 

Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) ΑΕ ιδρύθηκε το 1989, με έδρα την πόλη της Καρδίτσας, ως «Δημοσυνεταιριστική επιχείρηση». Οι πρώτοι μέτοχοί της ήταν η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας (ΤΕΔΚ) με 53%, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ) με 35% και οι Δήμοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Μουζακίου με 3% ο καθένας.

Σήμερα, έχει τη μορφή της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (Ν. 3463/2006). Η τρέχουσα μετοχική της σύνθεση παρατίθεται αναλυτικά στο εδάφιο «ΜΕΤΟΧΟΙ»

Στεγάζεται σε τετραόροφο κτίριο, κοντά στο κέντρο της Καρδίτσας. Οι χώροι εργασίας καλύπτουν επιφάνεια πάνω από 1000 m2.

Παράλληλα έχει τη χρήση και την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας & Ενημέρωσης (ΚΠΕΕΕ), του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου και του Ορειβατικού καταφυγίου Αγράφων.

Απασχολεί 38 στελέχη και συνεργάτες οι οποίοι καλύπτουν μια ευρεία περιοχή επιστημονικών ειδικοτήτων και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και αναβαθμισμένο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακούς τίτλους, πιστοποιήσεις).

Φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών και συνεργατών της, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό Πληροφορικής και Επικοινωνίας, τηρεί πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας και διαδικασίες εργασίας οι οποίες υποστηρίζονται από εξειδικευμένο λογισμικό.

Λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, φροντίζοντας να αντλεί τους απαραίτητους για τη βιωσιμότητά της πόρους, από τις υπηρεσίες που παρέχει. Παρατίθενται οι ισολογισμοί των τελευταίων χρόνων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Βασικό στοιχείο της ταυτότητας της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ είναι η υλοποίηση προγραμμάτων και έργων. Αυτά αποτελούν τα διακριτά τμήματα της παρέμβασής της. Είναι δε, το αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης. Μέσω των προγραμμάτων και των έργων επιδιώκεται η ανάπτυξη τόσο των αγροτικών όσο και των αστικών περιοχών με την ανάδειξη και αξιοποίηση των κάθε μορφής πόρων (φυσικών, ανθρώπινων, πολιτιστικών), προτάσσοντας ως κινητήριο μοχλό την τοπική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.

Η αναπτυξιακή αντίληψη της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ επικεντρώνεται στην «οικοδόμηση ικανοτήτων» και στην «ενδυνάμωση» του τοπικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των μειονεκτουσών ομάδων και στην αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα προγράμματα και τα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται ώστε να υπηρετήσουν ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο όραμα για την τοπική ανάπτυξη. Το καθένα καλύπτει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη, ικανοποιεί έναν επιμέρους στόχο αυτού του οράματος, το οποίο επικαιροποιείται και εμπλουτίζεται συνεχώς μέσω της κοινωνικής διαβούλευσης.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αυξημένη απαίτηση για σχεδιαστική, διαχειριστική και επιχειρησιακή επάρκεια, διότι, αφ’ ενός τα προγράμματα οφείλουν να υπακούουν στις στρατηγικές τις οποίες έχει συνθέσει το σύνολο των τοπικών φορέων (οι περισσότεροι των οποίων είναι και μέτοχοι της ΑΝ.ΚΑ) και αφετέρου, να είναι σύμφωνα και συμβατά με τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές.

Για την επίτευξη των παραπάνω η Αναπτυξιακή Καρδίτσας έχει συστήσει μια ευέλικτη ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων, σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, στελεχών, με διεθνή εμπειρία και πλήρη συμπληρωματικότητα, ώστε να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο δημόσιο, τον κοινωνικό και τον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο έχει αναπτύξει μια σταθερή και μόνιμη συνεργασία με Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Ινστιτούτα και Αναπτυξιακούς φορείς της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό της εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, μεταφορά τεχνογνωσίας και αξιοποίηση των πρόσφατων ερευνητικών αποτελεσμάτων  και εν γένει εξελίξεων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η κατά γενική ομολογία επιτυχημένη δράση της εταιρίας κατά τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη. Μόνιμη φιλοδοξία της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ είναι να αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό αναπτυξιακό μηχανισμό στη διάθεση των τοπικών φορέων και τον κατοίκων της περιοχής παρέμβασής της

ΣΚΟΠΟΣ – ΕΡΓΟ

Σκοπός της εταιρίας είναι η συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των φυσικών πόρων στην εισαγωγή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο παραγωγικό σύστημα, στην  εισαγωγή και διεύρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην υποστήριξη και ανάπτυξη νέων συλλογικών δομών, στην κοινωνική ανάπτυξη και γενικότερα στην ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας και εφόσον της ζητηθεί και άλλων περιοχών της Ελλάδος.

1.     Έργο της εταιρίας είναι :

1) Η τεχνική υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), των συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων, των αναπτυξιακών συνδέσμων, των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. και των άλλων νομικών προσώπων που συνιστούν ή συμμετέχουν οι παραπάνω φορείς.

2) Η τεχνική υποστήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων του Νομού Καρδίτσας καθώς και των επιχειρήσεων και των άλλων νομικών προσώπων που συστήνουν ή στα οποία συμμετέχουν.

3) Η τεχνική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ενημέρωση, πληροφόρηση και οργάνωση αυτών, η ενθάρρυνση λειτουργίας και επέκτασης βιώσιμων μονάδων, η προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις και γενικά στα νέα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.

4) Η τεχνική υποστήριξη Τοπικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων που ενδιαφέρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενθάρρυνση τοπικών παραγωγικών πρωτοβουλιών και γενικά η υποστήριξη με κάθε πρόσφορο μέσο της τοπικής ανάπτυξης.

5) Η ανάληψη από τομείς του Δημοτικού τομέα ερευνών, μελετών, επιμορφωτικών και άλλων προγραμμάτων, που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη συνεταιριστική οργάνωση των παραγωγών και την τοπική ανάπτυξη.

6) Ο συντονισμός των αναπτυξιακών προγραμμάτων των φορέων προγραμματισμού και η τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενα τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

7) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε είδους διακρίσεων.

8) Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου ή της πεδινής περιοχής, προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και κάθε είδους προγραμμάτων που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής παρέμβασης των μετόχων της εταιρίας.

9) Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος.

10) Η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.

11) Η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων τεχνικών έργων, κοινωνικών δράσεων, υπηρεσιών και προμηθειών.

2.     Η εταιρία για να πραγματοποιήσει το σκοπό της μπορεί :

1) Να διενεργεί έρευνες και να εκπονεί κοινωνικοοικονομικές και άλλες μελέτες είτε με δική της πρωτοβουλία είτε μετά από ανάθεση.

2) Να συγκεντρώνει και τεκμηριώνει στοιχεία νομοθεσίας, μελέτες, έντυπα και κάθε είδους πληροφοριακό υλικό που έχει σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη συνεταιριστική οργάνωση και τοπική ανάπτυξη.

3) Να παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές σε κάθε ενδιαφερόμενο και ιδιαίτερα στους τοπικούς φορείς.

4) Να γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στο σκοπό της, προς τους τοπικούς φορείς ή προς άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

5) Να αναλαμβάνει την υποβοήθηση με πληροφοριακό υλικό και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν σε συμβούλια ή Επιτροπές του Δημοσίου τομέα ή σε άλλα συλλογικά όργανα καθώς και την υποβοήθηση φορέων, στην επεξεργασία σχεδίων νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, προδιαγραφών και άλλων κειμένων που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη συνεταιριστική οργάνωση και τοπική ανάπτυξη.

6) Να αναλαμβάνει την υποβοήθηση φορέων, στην εκπόνηση μελετών και την επίβλεψη της κατασκευής τεχνικών έργων, στη σύνταξη τευχών διαγωνισμών και συμβάσεων, στην αξιολόγηση προσφορών και γενικά στην υλοποίηση τεχνικών έργων τους.

7) Να αναλαμβάνει την υποβοήθηση των φορέων, στην εκπόνηση μελετών με αντικείμενο την οργανική σύνδεση των τοπικών παραγωγικών πρωτοβουλιών με αντίστοιχες κοινωνικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και ευρύτερα την ολόπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής τους.

8) Να εκπονεί κλαδικές μελέτες και ιδιαίτερα για αρμοδιότητες που ανήκουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α.

9) Να υποβοηθά την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α. και των επενδύσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών αναλαμβάνοντας τη διενέργεια ερευνών αγοράς, την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας με αξιολόγηση εναλλακτικών τεχνολογιών, την εκπόνηση τεχνοοικονομικών μελετών με διερεύνηση των πηγών χρηματοδότησης των επενδύσεων, την υποβοήθηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης κατασκευής των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων, την αξιολόγηση προσφορών για την επιλογή του εξοπλισμού και την οργάνωση της διοίκησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών.

10) Να συντάσσει τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, να διερευνά τους τομείς και κλάδους στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα από τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα από Ο.Τ.Α. και συνεταιριστικές οργανώσεις και να ενημερώνει με τα απαραίτητα στοιχεία όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τοπικές παραγωγικές πρωτοβουλίες στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

11)  Να αναλαμβάνει την οργάνωση των παραπάνω αναφερόμενων φορέων.

12)  Να αναλαμβάνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής της πληροφορικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και την παροχή τεχνικής βοήθειας για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων.

13)  Να συντάσσει επιμορφωτικά προγράμματα σε θέματα τοπικής ανάπτυξης και να υλοποιεί είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς με σκοπό την ενημέρωση και τη διαρκή επιμόρφωση στελεχών.

14)  Να πραγματοποιεί εκδόσεις  (βιβλίων, περιοδικών και άλλων εντύπων) με θέματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη συνεταιριστική οργάνωση και την τοπική ανάπτυξη και να αξιοποιεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πληροφόρηση των αιρετών, των υπαλλήλων, φορέων  και πολιτών.

15)  Να αναλαμβάνει έρευνες, μελέτες ή άλλες εργασίες που της αναθέτουν οι μέτοχοι της εταιρίας.

16)  Προσεγγίζει, ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, ενεργοποιεί τους απειλούμενους / νες από κοινωνικό αποκλεισμό, ασκεί συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη (όπως τόνωση αυτοπεποίθησης, υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης της οικογένειας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε Δημόσιες Υπηρεσίες, καλλιέργεια ικανοτήτων για ομαδική εργασία και επίλυση διαφορών στον εργασιακό χώρο κ.ο.κ.), παρέχει εξειδικευμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, καθώς και περαιτέρω καλλιέργεια και ανάπτυξη τυχόν υφισταμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων, πληροφορεί για θεσμικά, εργασιακά καθώς και νομικής μορφής θέματα, υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα της γυναικεία (βοήθεια στην εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία επιχειρήσεων), παρακολουθεί τους επωφελούμενους τόσο, κατά τη διάρκεια κατάρτισής τους, όσο και κατά τη διάρκεια ένταξής τους στην αγορά εργασίας, παρεμβαίνει συνολικά στον πληθυσμό των ευπαθών ομάδων, αναπτύξει δίκτυα με επιχειρήσεις, φορείς, ενεργοποιεί εθελοντές, κινητοποιεί για ενεργό συμμετοχή των ωφελουμένων στη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικού χαρακτήρα, διοργανώνει ημερίδες / συνέδρια, συλλέγει, δημιουργεί και διανέμει έντυπα και ενημερωτικό υλικό, αναζητά και διαχέει πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, του τοπικού τύπου και των ΜΜΕ, συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή δίκτυα.

17)  Να ασκεί κάθε μορφής δραστηριότητα που εξυπηρετεί το σκοπό της εταιρίας.

ΜΕΤΟΧΟΙ

Μέτοχοι:
 Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Καρδίτσας (ΤΕΔΚ)  51,0000 %
 Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας            17,7652 %
 Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ)  17,2348 %
 Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας  8,2061 %
 Επιμελητήριο Καρδίτσας  0,5000 %
 Δήμοι
       Καρδίτσας  1,5000%
       Σοφάδων 2,2939 %
       Παλαμά  0,5000 %
       Μουζακίου 0,5000 %
       Δομοκού (Φθιώτιδας)                                                                   0,1250 %
       Θεσσαλιώτιδος (Φθιώτιδας)                                                         0,1250 %
       Ξυνιάδος (Φθιώτιδας)                                                                   0,1250 %
       Ναρθακίου (Λάρισας)                           0,1250 %
Μετοχικό κεφάλαιο 396.000€

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Η οργανωτική δομή της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ περιλαμβάνει δύο κατηγορίες οργάνων:

      ·       Πολιτικά

      ·       Επιχειρησιακά

Τα Επιχειρησιακά όργανα, μέσω του Γενικού Διευθυντή, υπάγονται στα Πολιτικά όργανα και ελέγχονται από αυτά.

Τα πολιτικά όργανα είναι:

      ·       Γενική Συνέλευση,

      ·       Διοικητικό Συμβούλιο,

      ·       Πρόεδρος,

      ·       Διευθύνων Σύμβουλος

      ·       Ειδικές Επιτροπές

Τα Επιχειρησιακά όργανα είναι:

      ·       Γενικός Διευθυντής,

      ·       Συμβούλιο Διεύθυνσης

      ·       Υπεύθυνοι λειτουργιών,

      ·       Υπεύθυνοι τμημάτων,

      ·       Παραγωγικά Τμήματα,

      ·       Υποστηρικτικά τμήματα,

      ·       Ομάδες Έργων

Η εταιρία είναι οργανωμένη έτσι ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα και έργα (Project Oriented). Ωστόσο, μέρος του χρόνου εργασίας των στελεχών της αφιερώνεται στην εξυπηρέτηση λειτουργιών (π.χ. Στρατηγικός Σχεδιασμός, Διαχείριση Ποιότητας, Διοίκηση, Ασφάλεια και υγιεινή κλπ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

 Ονοματεπώνυμο

 Ιδιότητα           

 Παπαλός Κωνσταντίνος  Πρόεδρος Δ.Σ.                                     Δήμαρχος Κάμπου
 Παπαγεωργίου Σταύρος  Διευθύνων Σύμβουλος  Δήμαρχος Ιθώμης
 Νασιώκας Παναγιώτης  Αντιπρόεδρος  Νομαρχιακός Σύμβουλος
 Πετρόπουλος Απόστολος                      Εντεταλμένος Σύμβουλος                 Διοικητικός Σύμβουλος Ε.Α.Σ. Καρδίτσας
 Σκάρλος Αθανάσιος  Γραμματέας   Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων
 Λαδιάς Χρήστος  Μέλος  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πλαστήρα
 Μπούσδρας Ιάσων  Μέλος  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σελλάνων
 Νίκου Βασίλειος  Μέλος  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας
 Παπαντώνης Φώτιος  Μέλος  Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων
 Σιακάρας Γεώργιος  Μέλος  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα

1.      ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ (Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.)

2.      ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ.Π.Ε.

3.      ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΚ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

4.      ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΑΜΚ).

5.      ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (ΑΜΚ).

6.     ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – Κ.Ε.Τ.Α. (ΑΜΚ)

7.      ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

8.      ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Ο.Τ.Α. (ΟΑΣΕ Α.Ε.)

9.      ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΑΜΚ)

10.  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.

Συμμετοχή σε Δίκτυα – Επιτροπές

1.     HELADA: Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιριών

2.     Δίκτυο LEADER

3.     Δίκτυο EuropeDirect

4.     Ελληνικό Δίκτυο Διαχειριστών Έργων (ΕΔΔΕ)

5.     Δίκτυο EURORESO

6.     Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού – Πολιτισμού

7.     Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Μουσείων Ν. Καρδίτσας

8.     Τοπική Επιτροπή HABITAT AGENDA

Υποστήριξη Δικτύων

1.      Δίκτυο ROM

2.      Επιχειρηματική συνεργασία περιοχής Δυτικής Φθιώτιδας (sperheiosnet).

3.      Επιχειρηματική συνεργασία ευρύτερης περιοχής Δομοκού (domokosnet).

4.      Δίκτυο Τροφίμων & Ποτών

Συστήματα Διαχείρισης

Η εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης αποτέλεσε απόφαση στρατηγικής σημασίας για την εταιρία. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους βασίστηκε αφενός σε διεθνή και ελληνικά πρότυπα και αφετέρου στις ανάγκες και τη στρατηγική της εταιρίας. Τα Συστήματα Διαχείρισης είναι δυναμικά, ευέλικτα και εξελίσσονται παράλληλα με τις ανάγκες της εταιρίας με σκοπό τη συνεχή βελτίωση.

Η εταιρία εφαρμόζει τα ακόλουθα Συστήματα Διαχείρισης:

Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας βάσει του Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008

Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας βάσει του Προτύπου ΕΛΟΤ 1429:2008 και τους οδηγούς εφαρμογής ΕΛΟΤ 1431-1:2008 και 1431-2:2008

Η Διοίκηση της εταιρίας έχει καθιερώσει Πολιτική για την Ποιότητα και την Διαχειριστική Επάρκεια, η οποία αποτελεί οδηγό στη συνολική πολιτική και στρατηγική της εταιρίας. Μέσα από την «Πολιτική» η Διοίκηση δεσμεύεται για την ικανοποίηση των απαιτήσεων και τη συνεχή βελτίωση των Συστημάτων Διαχείρισης και θέτει το πλαίσιο για την καθιέρωση και ανασκόπηση των σκοπών / στόχων για την Ποιότητα και τη Διαχειριστική Επάρκεια. Η «Πολιτική» εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας και δεσμεύει όλο το προσωπικό της.

Η δέσμευση της Διοίκησης για εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού της εταιρίας, διασφαλίζουν την ικανότητα της εταιρίας να ανταποκριθεί με επιτυχία στις όποιες απαιτήσεις των έργων που υλοποιεί, με τελικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των πελατών και των ενδιαφερόμενων μερών.

Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας

 Το Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας (ΣΔΠ) σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε με σκοπό να ικανοποιούνται οι απατήσεις του Διεθνούς Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 προκειμένου η εταιρία:

να αποδεικνύει την ικανότητά της να παρέχει με συνέπεια υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών της και τις θεσμικές και κανονιστικές απαιτήσεις και

 να αυξάνει την ικανοποίηση των πελατών της μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής του συστήματος.

Το Σύστημα Διαχείρισης της Ποιότητας (ΣΔΠ) καλύπτει τις δραστηριότητες της εταιρείας στο παρακάτω πεδίο :

«Προγραμματισμός, σχεδιασμός και ωρίμανση έργων και υπηρεσιών, διενέργεια διαγωνισμών, παρακολούθηση και διαχείριση, πιστοποίηση φυσικού αντικειμένου και οικονομική διαχείριση των έργων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικών Δράσεων, Περιβάλλοντος, Σχεδιασμού & Μελετών και Διοικητικής & Οικονομικής Υποστήριξης»

Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας

Το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας (ΣΔΕΠ) σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε με σκοπό να ικανοποιούνται οι απατήσεις του Ελληνικού Προτύπου ΕΛΟΤ 1429:2008 και των οδηγών εφαρμογής ΕΛΟΤ 1431-1:2008 και ΕΛΟΤ 1431-2:2008, ώστε η εταιρία να αποδεικνύει την ικανότητα της να υλοποιεί έργα δημοσίου χαρακτήρα (τεχνικά έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες) αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. και να βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις της στη λειτουργία και στον έλεγχο των διεργασιών της.

Τα έργα δημοσίου χαρακτήρα καλύπτουν ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και γενικώς αποσκοπούν στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Με την εφαρμογή και διατήρηση του Συστήματος Διαχειριστικής Επάρκειας επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων των έργων με την αποδοτικότερη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων και η μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών.

Σύμφωνα με τον Ν.3614/2007 «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013» δίνεται η δυνατότητα σε δικαιούχους των πράξεων του ΕΣΠΑ, για τους οποίους δεν επιβεβαιώνεται η διαχειριστική τους επάρκεια, να μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υλοποίησης έργων δημοσίου χαρακτήρα με προγραμματική σύμβαση στην ΑΝ.ΚΑ, η οποία και θα ευθύνεται έναντι του δικαιούχου για την καλή εκτέλεση των καθηκόντων της.

Το Σύστημα Διαχειριστικής Επάρκειας (ΣΔΕΠ) καλύπτει τις δραστηριότητες της εταιρείας στο παρακάτω πεδίο :

«Υλοποίηση δημόσιων τεχνικών έργων, ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, αρμοδιότητας ΟΤΑ και των ενώσεών τους»

PROJECT MANAGEMENT

 H διοίκηση και διαχείριση έργων (project management) αναπτύχθηκε ως ξεχωριστό αντικείμενο στα πλαίσια λειτουργίας της εταιρείας. Η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για ορθή διαχείριση των έργων που υλοποιεί η εταιρεία για λογαριασμό της αλλά και για τρίτους, την ώθησε να εφαρμόσει σύγχρονες και επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές project management προσαρμοσμένες όμως στις τρέχουσες ανάγκες. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν αρχικά η δημιουργία και εφαρμογή ενός εσωτερικού ηλεκτρονικού συστήματος διοίκησης έργων και εν συνεχεία η εκπαίδευση και πιστοποίηση στελεχών της εταιρείας στην διοίκηση – διαχείριση έργων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο του International Project Management Association (IPMA).

Η εταιρία σήμερα απασχολεί έξι στελέχη πιστοποιημένους διοικητές – διαχειριστές έργων κατά IPMA επίπεδο Δ, Certified in Project Management – IPMA Level D κατόπιν εξετάσεων που οργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Διαχειριστών Έργων (ΕΔΔΕ).

Προηγούμενο άρθρο Ο οικισμό Καρίτσα Δολόπων
Επόμενο άρθρο Ο νομός Καρδίτσας μέσα από το χάρτη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης