Αναφορά Τσιάρα για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στη Λ. Πλαστήρα


Αναφορά για την άμεση παροχή των αναγκαίων πιστώσεων και την έκδοση των απαραιτήτων διοικητικών αποφάσεων, ώστε να προχωρήσουν τα υποέργα, που σχετίζονται με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα, κατέθεσε προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Π. Λαφαζάνη, ο Βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας.

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην έκδοση των εν λόγω αποφάσεων, καθώς έχουν ξεκινήσει τα υποέργα του συνολικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη δρομολογηθεί, και μάλιστα, είναι ενταγμένο στα προηγούμενα ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα, που έχουν χρονικό ορίζοντα χρηματοδότησης τα τέλη του 2015. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, πως η όποια περαιτέρω καθυστέρηση εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα της Ε.Ε. και το κόστος να επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό.

Στην αναφορά του ο κ. Τσιάρας επισημαίνει, πως η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή τουριστική ανάπτυξη, η οποία την κατατάσσει ανάμεσα στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι και η ταυτόχρονη οικιστική διόγκωση των οικισμών γύρω από την Λίμνη. Νέες παραθεριστικές οικίες, καινούργιες τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις κάθε είδους προστίθενται στην περιοχή, η οικονομική ανάπτυξη της οποίας παράγει θέσεις εργασίας, αυξάνοντας κατά τον τρόπο αυτό τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων.

Ο βουλευτής Καρδίτσας εκφράζει τον φόβο, πως η συγκέντρωση, όλων αυτών των δραστηριοτήτων στους παραλίμνιους οικισμούς επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή, εξαιτίας κυρίως των αστικών λημμάτων. Η προστασία της λίμνης και του υδάτινου οικοσυστήματος της αποτελεί μεγίστη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκομένους φορείς, οι οποίοι θέλουν να συντελεστεί η οικονομική άνθιση της περιοχής μέσα στα πλαίσια της αειφορίας, επιτυγχάνοντας μια συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως υπογραμμίζει, κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα και η δημιουργία ενός δικτύου υποδομών, που θα διασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Πόσο μάλλον όταν από τα νερά της λίμνης υδροδοτούνται και όλα τα πεδινά αστικά κέντρα του νόμου. Για τον λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητη η προστασία της ποιότητας των νερών της, που αφορά ζητήματα δημόσιας υγείας, η οποία και εξασφαλίζεται με την ολοκλήρωση και την λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και του αποχετευτικού δικτύου.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Τσιάρας ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να εξετάσει χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και να ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα των Δημάρχων Λίμνης Πλαστήρα, Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος. Στην επιστολή τους οι κ. κ. Δήμαρχοι κάνουν λόγο για την ανάγκη διάθεσης μεγαλυτέρων πιστώσεων για την κατασκευή του πρώτου υποέργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 9 ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΗΣ Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ», για το οποίο οι υφιστάμενες πιστώσεις αντιστοιχούν μόλις στο 35 με 40% των απαιτούμενων, ώστε να καταστεί δυνατή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής. Ταυτόχρονα, ζητούν την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προς την διαχειριστική αρχή του προγράμματος ΕΠΠΕΡΡΑ, ώστε να εκδοθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, που θα ανοίξουν τον δρόμο της δημοπράτησης για την μελέτη και την κατασκευή του δευτέρου υποέργου της «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΡΑΧΗΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ», η οποία εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Κατσαβριά-Μιχαλάκη για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών σε επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Επόμενο άρθρο Εσπερίδα Infocycle στην Καρδίτσα