Ειδήσεις

Ανοιχτοί σταθμοί με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία παιδιών και εργαζόμενων


Η  κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας μαζί με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προχώρησε στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς όμως να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει.

Η θέση μας είναι ότι  οι Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να είναι ανοιχτοι  με ολα τα απαραιτητα μετρα προληψης και προστασιας από τη διασπορά του ιού. Αυτό είναι το σωστό για τα μικρά παιδιά μας και ως εκ τούτου αποτελεί κοινωνική και παιδαγωγική ανάγκη.

Το κλείσιμο τους το Νοέμβριο απλά επιβεβαίωσε την ΑΡΝΗΣΗ  της Κυβέρνησης αλλά και των δημοτικών αρχών που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία τους, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Πριν το κλείσιμο…υπήρξε παντελής απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων test, απουσία προσλήψεων παιδαγωγών και προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, απουσία μέτρων για την αύξηση των αιθουσών για τη μείωση του συγχρωτισμού!

Έφτασε Γενάρης… Άνοιξαν από 11/1 αλλά συγκεκριμένη ενημέρωση από τις δημοτικές αρχές του νομού μας  δεν υπάρχει!

Υπάρχει αναμονή αλλά και ανασφάλεια… Υπό ποιές συνθήκες επιστρέφουν τα παιδιά μας στις αίθουσες; Τι μέτρα έχουν παρθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστοί για το ασφαλές άνοιγμά τους; Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους;

Δυστυχώς οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές, αυξάνουν τις ανησυχίες μας και αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών!

Ταυτόχρονα εξακολουθεί το τεράστιο πρόβλημα της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του ΟΑΕΔ.  Μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει. Η ενημέρωση που υπάρχει, είναι ότι μπορεί να ξεκινήσει λειτουργία στο τέλος της εβδομάδας, αλλά σε πλήρη σύνθεση, από πλευράς προσωπικού, θα βρεθεί μετά από ένα μήνα τουλάχιστον. Να θυμίσουμε ότι  πριν το lockdown του Νοεμβρίου ήταν έτοιμος να λειτουργήσει με προσωπικό από τους προσωρινούς πίνακες που είχαν αναδειχθεί μέσω της προκήρυξης για 11μηνες συμβάσεις.

Με την ανακοίνωση του lockdown που συμπεριέλαβε και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς η διαδικασία σταμάτησε και δεν προχώρησε στο ελάχιστο μέχρι σήμερα. Η αιτιολογία από τον ΟΑΕΔ ήταν ότι δεν μπορούν να υπογραφούν συμβάσεις χωρίς την παρουσία παιδιών!!!

Το «πάγωμα» της διαδικασίας όμως έφερε και τους οριστικούς πίνακες. Και διαπιστώθηκε ότι από τα 11 άτομα των προσωρινών που είχαν ενημερωθεί δεν συμπεριλαμβάνονται τα 6 εξ αυτών

Για το προσωπικό που ήταν και στους προσωρινούς και στους οριστικούς πίνακες απαιτείται μία τυπική διαδικασία 3-4 το πολύ ημερών, μέχρι να υπογράψουν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα και ο βρεφονηπιακός να λειτουργήσει με τις δυνατότητες που δίνει η παρουσία του συγκεκριμένου προσωπικού.

-Για τις υπόλοιπες όμως έξι θέσεις η διαδικασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Που φτάνει με ορίζοντα  ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι οι εργαζόμενοι αυτοί θα εργαστούν 5-6 μήνες αντί για 11 που προέβλεπε η προκήρυξη!!! Οι οικογένειες αυτές είναι πάλι στον αέρα…

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου (μέλη της ΟΓΕ) απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, στους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες, ζητώντας  να ενώσουμε τις φωνές μας έτσι ώστε να ακουστούν πιο δυνατά και καθαρά τα αιτήματά μας:

ΑΜΕΣΑ και χωρίς άλλες καθυστερήσεις…

  • Να πραγματοποιηθούν μαζικά test σε προσωπικό, παιδιά και γονείς και να πραγματοποιούνται τακτικά επαναλαμβανόμενα test στους Παιδικούς Σταθμούς χωρίς επιβάρυνση!
  • Προσλήψεις παιδιάτρων ώστε να επαρκούν για όλους τους παιδικούς σταθμούς! • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να διασφαλίζονται οι απαιτούμενοι όροι υγιεινής και ασφάλειας!
  • Να λυθούν ΤΑΧΥΤΑΤΑ σε Παιδικούς Σταθμούς τα διάφορα προβλήματα (υποδομής, εξοπλισμού, αιθουσών) όπου υπάρχουν!
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς και δημιουργία ολιγομελών τμημάτων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στην τάξη, στο παιχνίδι, στη σίτιση, στον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή!
  • Χορήγηση με επάρκεια όλων των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας, για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών!

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, 8μηνων κ.λ.π. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

 -Άμεσα να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό ο βρεφονηπιακός σταθμός του ΟΑΕΔ (πρώην  εργατικής εστίας) στην Καρδίτσα   δυναμικότητας 100 βρεφών και νηπίων.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου (μέλη της ΟΓΕ) δηλώνουν ότι άμεσα θα απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές του νομού μας με συγκεκριμένες ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω, με άμεσο αίτημα την πραγματοποίηση μαζικών τεστ!

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests αντιγόνου στο Νοσοκομείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συμβολική διαμαρτυρία από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα