Αντάμωσαν οι Αργιθεάτες στον Αγ. Νικόλαο Βλασίου


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά στον Αγ. Νικόλαο Βλασίου το Αργιθεάτικο Αντάμωμα, στο οποίο παραβρέθηκαν εκατοντάδες Αργιθεάτες.Το παρόν επίσης έδωσαν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος, οι βουλευτές κ.κ. Τσιάρας, Αναγνωστόπουλος και ο βουλευτής Λάρισας κ. Νασιώκας, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος και οι Αντινομάρχες κ.κ. Νίκου, Πέτσα και Σβάρνας, οι Δήμαρχοι της περιοχής κ.κ. Αργυρός, Καναβός, Οικονόμου, Κωτσός και ο Δήμαρχος Νεβρόπολης Αγράφων κ. Παπαντώνης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αποστολοπούλου, Βασιλού, Σκόνδρα και οι κ.κ. Νασιώκας, Τσουβέλας και Μαγκούτης. Όλοι ολι παρευρισκόμενοι έθεσαν θέμα περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής της Αργιθέας, ενώ ο κ. Ταλιαδούρος στην ομιλία του τόνισε:

«Η Ν.Δ. έχει θέσει ως στόχο τη στήριξη των ορεινών και ως τώρα απομονωμένων περιοχών της χώρας μας. Διαμορφώνουμε συνθήκες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού όγκου με τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέων ανθρώπων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Δηλαδή επιδίωξη και ζητούμενο μας είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για οικονομική ανασυγκρότηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών έτσι ώστε η περιοχή να αποκτήσει, σε ένα χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, δυναμική οικονομία και να ενταχθεί με ανταγωνιστικούς όρους στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Η Κυβέρνηση μας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με συντονισμένες ενέργειες προώθησε σημαντικά έργα υποδομής προκειμένου να βγει η Αργιθέα από την απομόνωση. Βασικός στόχος αποτελεί η ασφαλτόστρωση των δρόμων προς όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα της Αργιθέας.

Ειδικότερα, με δύο εργολαβίες προϋπολογισμού 2.270.000€ ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση μέχρι Βραγγιανά. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η ασφαλτόστρωση στο Τμήμα γέφυρα Πετρωτού-Συκιά (Σήραγγες), προϋπολογισμού 1.070.000€.

Ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του τμήματος Βλάσι – γέφυρα Παληαντώνη (2 εργολαβίες προϋπολογισμού 4.384.000€). Περαιτέρω θα συνεχιστεί η κατασκευή με την οριστική ένταξη στο «ΠΙΝΔΟΣ» από γέφυρα Παληαντώνη προς Ιερά Μονή Σπηλιάς.

Επίσης μέσω του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» δημοπρατήθηκε και υπεγράφη η σύμβαση για το οδικό τμήμα Καλή Κώμη – Ελληνικά προϋπολογισμού 2.100.000€ ενώ ξεκίνησε ήδη το έργο για το οδικό τμήμα Ιεράς Μονής Κατουσίου προς Γκρόπες, προϋπολογισμού 1.400.000€

Για το οδικό Δικτύο του Δήμου Αργιθέας δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται βελτιώσεις δρόμων τοπικού χαρακτήρα έργο που χρηματοδοτείται από το ΤΕΟ με 150.000 ευρώ

Έχει ενταχθεί στο ΕΑΠΝΑ/2, η κατασκευή της οδού από Βραγγιανά προς Αργύρι η οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί μόλις εκπονηθεί η μελέτη, ενώ για μια σειρά από άλλα οδικά τμήματα έχει ενταχθεί η μελέτη τους σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Τελούν υπό ανάθεση οι εξής μελέτες για έργα μέσω του Προγράμματος Πίνδος:

  • Πετρίλου – Όρια Νόμου Ευρυτανίας προϋπολογισμού 256.000 ευρώ
  • Καριά – Κουμπουριανά – Ι. Μ. Σπηλιάς προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
  • Ι.Μ. Σπηλιάς – Διασταύρωση προς Βραγκιανα προϋπολογισμού 640.000 ευρώ
  • Αργύρι – Όρια Νομού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ
  • Φυλακτή – Πετρίλου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ
  • Ελληνικά – Βαλκάνου Ν. Τρικάλων προϋπολογισμού 140.00 ευρώ
  • Βραγκιανά – Ρόγκια Ν. Ευρυτανίας προϋπολογισμού 180.000 ευρώ
  • Κατασκευή στεγάστρου στη θέση Σκάλα Ανθηρού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ

Παράλληλα, με ευθύνη του Δασαρχείου προχωρούν οι διανοίξεις δασικών δρόμων. Συγκεκριμένα μέσω του Γ’ ΚΠΣ

  • § Κατασκευάζονται τέσσερα φράγματα βάρους στα ρέματα «Λαγγαδά και Κρανούλα» του Δ.Δ. Βραγγιανών του Δήμου Αχελώου. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 200-2006. Έργο συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
  • § Εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 200-2006 η διάνοιξη δρόμου Κατηγ. Γ’ και μήκους 6,77 χλμ. «Φτέρη-Χαλβάνια-Μέγας Κάμπος» του Δημοσίου Δάσους Ελληνικών – Καλής Κώμης του Δήμου Αργιθέας. Έργο συνολικού προϋπολογισμού 460.000 ευρώ
  • § Εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 200-2006 η βελτίωση δασικού δρόμου Κατηγ. Γ’ και μήκους 3 χλμ. «Δροσάτο – Αηλιάς» Δημοσίου Δάσους Δροσάτου της Κοινότητας Αν. Αργιθέας. Έργο συνολικού προϋπολογισμού 99.664,67 ευρώ

Σημαντικά είναι και τα έργα Παιδείας που γίνονται στην Αργιθέα.

α) Ολοκληρώνεται η κατασκευή του Γυμνάσιου Βραγκιανών και πρόκειται να λειτουργήσει από την νέα σχολική χρονιά. Το  έργο είχε ενταχθεί βάση της ΣΤ1/2234, από 31-10-2005 υπουργικής απόφασης στο πρόγραμμα για αντικατάσταση των προκατασκευασμένων σχολείων από αμίαντο και χρηματοδοτήθηκε από το Π.Δ.Ε. (ΣΑΕ047/6). 

Η τελική συνολική δαπάνη κατά την προσφορά ανήλθε στο ποσό των 584.885 € για την κατασκευή ενός διωρόφου συμβατικού κτιρίου με στέγη συνολικής επιφάνειας 405.80 m2.

Συγκεκριμένα, οι κτιριακοί χώροι αναλύονται ως εξής:

Ισόγειο:

  • Βιβλιοθήκη
  • Λεβητοστάσιο
  • Αποθήκη καυσίμων
  • Χώρος εισόδου
  • WC μαθητών- καθηγητών
  • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή
  • Γραφείο Διευθυντή
  • Κλιμακοστάσιο
  • Ανελκυστήρας

1ος Όροφος:

  • 3 αίθουσες διδασκαλίας
  • Γραφείο Καθηγητών
  • Χώρος εκτόνωσης

β) Μετά από 20 χρόνια λειτούργησε ξανά το Δημοτικό σχολείο του Πετρωτού.

γ) Όλα τα σχολεία της περιοχής εφοδιάστηκαν με σύγχρονο υλικοτεχνικό – 

     ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

δ) Σε όλα τα σχολεία υπηρετούν εκπαιδευτικοί και δε χάθηκε καμία ώρα και  

    λειτουργούν ως ολοήμερα με εκπαιδευτικούς των ανάλογων ειδικοτήτων.

Τοποθετήθηκαν αναμεταδότες ΕΤ1 και ΝΕΤ στο Δήμο Αχελώου και στην Ανατολική Αργιθέα, έχοντας πλέον την δυνατότητα οι κάτοικοι των περιοχών να παρακολουθούν τα ενημερωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης.

Η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής Αργιθέας, υποδοχής επισκεπτών και ουσιαστικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της».

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα συναντήσεων κοινωνικής διαβούλευσης
Επόμενο άρθρο Έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση υδρευτικών & αρδευτικών αναγκών