Ειδήσεις

Αντί για λόγια, τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα – Του Δομήνικου Βερίλλη


Χρόνια προτείνω και αγωνίζομαι για την αναγκαία χρηματοδότηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στο νομό μας. Αλλά στην Καρδίτσα είναι ευχαριστημένοι με τις ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, τους καθαρισμούς δένδρων και το χαμηλού κόστους παρεμβάσεις.

Γιατί έχουν προτεραιότητα – οι άλλοι νομοί της Θεσσαλίας λές και η Καρδίτσα είναι ο φτωχός συγγενής. Μετά όμως από αυτά τα γεγονότα καλό είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια Υπουργεία αφού  δώσουν τον κατάλογο, των μέχρι σήμερα, χρηματοδοτήσεων για  όλους τους νομούς της Θεσσαλίας και
αφού  εξηγήσουν γιατί η Καρδίτσα υστερεί ακόμη και σε έργα αυτής της κατηγορίας να ανακοινώσουν χρηματοδοτήσεις ανάλογου ύψους με τους άλλους θεσσαλικούς νομούς για έργα που σχετίζονται με το νερό. Απλά πράγματα και καθαρές λύσεις. Με την προπαγάνδα και την διαφήμιση δεν λύνονται τα προβλήματα. Ούτε είναι τυχαίο που οι εκλεγμένοι  σε όλες τις βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης και οι βουλευτές των άλλων νομών
διεκδικούν, προτείνουν και αγωνίζονται για τον τόπο τους. Εδώ όμως είμαστε  ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα την ίδια ώρα που η Καρδίτσα είναι στις τελευταίες θέσεις σε όλες τις υποδομές, όλους τους τομείς και σε όλους τους δείκτες κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης.

ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

Το φράγμα και ο ταμιευτήρας νερού Μουζακίου είναι το πλέον χρήσιμο Αντιπλημμυρικό, Αρδευτικό, Υδρευτικό, Περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας. Εάν, δε,  το έργο είχε ολοκληρωθεί η πλημμύρα στο δήμο Μουζακίου και την εκεί ευρύτερη περιοχή, θα είχε αποφευχθεί, ενώ  θα υπήρχε μία επί πλέον αντιπλημμυρική προστασία από την περιοχή πριν το Μουζάκι έως τη Λάρισα. Επίσης το νερό θα είναι χρήσιμο για ολόκληρο το Θεσσαλικό κάμπο για άρδευση, ύδρευση και εμπλουτισμό υπογείων υδάτων.
Μάλιστα δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά του νερού μιας και είναι στο υψηλότερο σημείο του κάμπου και επί πλέον εκεί θα συγκεντρώνεται το νερό από την πιθανή, μελλοντική, εκτροπή του Αχελώου. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους για πολλά χρόνια επέμενα από διάφορες θέσεις ευθύνης και επιμένω  για την άμεση υλοποίηση αυτού του έργου. Το είχαμε ξεκινήσει  το έργο. Έγιναν οι πρώτες εργασίες και η σήραγγα εκτροπής αλλά ξαφνικά σταμάτησαν όλα με
πρόσχημα τον καθορισμό του ύψους του φράγματος. Σήμερα όμως  δεν
δίνεται καμία εξήγηση και δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση . Ούτε από τη λαλίστατη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ούτε από τοπικούς παράγοντες δίνονται κάποιες εξηγήσεις.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες πιστεύω ότι ήλθε η ώρα , αυτός ο πλέον χρήσιμος και αναγκαίος ταμιευτήρας νερό, να δημιουργηθεί στη Θεσσαλία , μιας και δεν έχει κανένα νομικό εμπόδιο η υλοποίησή του.
Το ίδιο ισχύει και για τα ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ.  Να σταματήσει η συνεχής προβολή και να αποδώσουν στην Καρδίτσα όποιες ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ της αναλογούν  και όποια ΕΡΓΑ  δικαιούται.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 11 νέα θετικά κρούσματα Covid στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Μεταφορά Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) στο Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ