Αντιδημοκρατική & διασπαστική η κίνηση κλεισίματος της Νομαρχίας


«Η δημοκρατία επιτάσσει, η μειοψηφία να πειθαρχεί στις αποφάσεις της πλειοψηφίας και όχι ο καθένας να ενεργεί κατά βούληση και άναρχα…», τόνισε η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Ασημίνα Σκόνδρα στο Νομ. Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 30/4/2009, αναφερόμενη στην απόφαση της Νομ. Αρχής Καρδίτσας, να κλείσει την Νομαρχία στις 29/4/2009.

            Ανέφερε δε, ότι η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος ή εν συντομία ΕΝΑΕ, είναι φορέας που μέλη του είναι οι αιρετοί των Νομαρχιών και όχι υπηρεσιακοί παράγοντες.  Κατά συνέπεια, αν ο Νομάρχης, οι Αντινομάρχες αλλά ακόμα και όλοι οι Σύμβουλοι ήθελαν, παρά την πλειοψηφική απόφαση του Δ.Σ., να απεργήσουν, ας το έκαναν. Από που όμως αντλείται το δικαίωμα να ανακοινωθεί μέσω των ΜΜΕ, ότι θα μείνει κλειστή η Νομαρχία, κατ’ ουσίαν οι υπηρεσίες της, παρακωλύοντας έτσι την εξυπηρέτηση των πολιτών του Νομού.

            Σε άλλο σημείο η κ. Σκόνδρα ανέφερε ότι, το να προχωρήσει η μειοψηφία σε κινητοποιήσεις είναι μία κίνηση διασπαστική, που το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει, είναι να αποδυναμώσει τις όποιες διεκδικήσεις του οργάνου και αυτό αποβαίνει κατ’ επέκταση, εις βάρος των πολιτών.

            Ένα συνδικαλιστικό όργανο και κυρίως αυτοδιοικητικό, πέραν από κριτική και διεκδίκηση προς την κεντρική εξουσία, για να είναι γόνιμο και αποτελεσματικό, πρέπει να διακατέχεται και από πνεύμα συνεργασίας, πράγμα που έχει αποδείξει το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που εκλέχτηκε.

            Στην παρούσα φάση λοιπόν, έλαβε γραπτές εγγυήσεις από την Κυβέρνηση για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της και ο Υπουργός Οικονομίας, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία, οι Νομαρχίες ενισχύονται με 40 εκατ. €, παρά την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

            Για να φρεσκάρουμε όμως την μνήμη μας, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τακτικοί πόροι των Νομ. Αυτοδιοικήσεων σχεδόν πενταπλασιάστηκαν, χωρίς τις παρακρατήσεις του παρελθόντος. Ενδεικτικά θα θυμίσω την εντυπωσιακή αύξηση των διαθεσίμων για έργα, τα οποία από 6 εκατ. € που ήταν το 2004 φτάνουν τα 300 εκατ. € το 2009. Με τον Ν.3345/2005 ψηφίστηκε η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποδεσμεύοντας έτσι το 79% των εσόδων των Νομαρχιών, με ανοδικές τάσεις κάθε χρόνο, και για πρώτη φορά αποκτήσαμε σταθερούς και θεσμοθετημένους πόρους. Από 1/7/2005 οι πόροι αποδίδονται ετησίως στις Ν.Α. και αποτελούν το 2% του ΦΠΑ και το 10% των τελών κυκλοφορίας.

Επίσης, θα ήθελα να θυμίσω την απευθείας είσπραξη του τέλους αδείας και μεταβίβασης οχήματος σε ποσοστό 100%. Την είσπραξη από την Ν.Α. ποσοστού 50% επί των εισπραττόμενων προστίμων, χρηματικών ποινών και προσαυξήσεων που επιβάλλονται από αυτές.

Πέραν όμως των γενικών τακτικών εσόδων ας μην ξεχνάμε τα έκτακτα ποσά που εισέρχονται στο Νομό μας για έργα, υποδομές και δράσεις μετά από παρεμβάσεις των τοπικών πολιτικών.

Οι κομματικές σκοπιμότητες, πέφτουν λοιπόν στο κενό, γιατί οι πολίτες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν την έμπρακτη στήριξη των Ν.Α. τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, από την Κυβέρνηση και την Πολιτεία.

Προηγούμενο άρθρο H πολιτιστική ζωή της πόλης
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για την κατολίσθηση στο Πετροχώρι