Ειδήσεις

Αντιδράσεις για δημοτικά τέλη και Παυσιλιπούπολη


Το θέμα των δημοτικών τελών κυριάρχησε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις και οι αντιδράσεις για διάφορα θέματα.

Όπως ενημέρωσε το σώμα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Βύρων Παππάς, πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τον κ. Αποστόλη Κηρύκο και τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο. Ο τελευταίος τους γνωστοποίησε ότι προτίθεται να κάνει μία μείωση των τελών (για το 2018) και είπε θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Η πρόταση αυτή του δημάρχου είναι η εξής: Μέχρι 1.000 μέτρα τα τέλη θα πάνε στο 1,33. Από 1.000 μέχρι 2.000 θα πάνε στο 1,12 και από 2.000 και πάνω θα πάνε στο 0,90.

Επίσης: Για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των ορίων των πρώην Δήμων Μητρόπολης και Ιτάμου τα τέλη θα πάνε στα 2 ευρώ, του πρώην Δήμου Καλλιφωνίου στο 1,80, του πρώην Δήμου Κάμπου στο 1,26 και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου στο 0,64.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο κ. Ευρ. Παπουτσής ζήτησε να διευκρινιστεί ποιους ακριβώς αφορά το 0,64 τονίζοντας «πως τόσα μας έχει ληστέψει».

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Ντενίσης αναρωτήθηκε πως γίνεται μέχρι πρότινος η Δημοτική Αρχή να τηρούσε αδιάλλακτη στάση στο θέμα και τώρα ξαφνικά να προτείνει λύση. Πρότεινε, εξάλλου, το Επιμελητήριο να ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή έγγραφες δεσμεύσεις.

Την ανάγκη να παρουσιάσει το Επιμελητήριο συγκεκριμένη πρόταση επεσήμανε στη συνέχεια και ο κ. Κ. Ζυγογιάννης.

Ο κ. Ψαρρής αναρωτήθηκε επίσης ποιες περιπτώσεις θα μπορούν να εξαιρούνται και μέχρι ποιο ύψος.

Υπέρ του να υπάρξει μία συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του ΕΒΕ τάχθηκε και ο κ. Κονταξής.

Τελικά αποφασίστηκε να συγκληθεί μία αρμόδια Επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε μία συγκεκριμένη πρόταση και αυτή την κοινοποιήσουν και στη Δημοτική Αρχή.

 

Συμμετοχή στην Παυσιλιπούπολη

Επόμενο θέμα ήταν αυτό της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στην Παυσιλιπούπολη που οργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας.

Πέρυσι το Επιμελητήριο είχε συμμετάσχει με 4.000 ευρώ και άλλα 4.000 ευρώ έδωσε στο Σύλλογο Ζαχαροπλαστών.

Για φέτος η Διοικητική Επιτροπή πρότεινε να δοθούν 4.000 ευρώ όπως και πέρυσι.

Ο κ. Παπουτσής αντέδρασε λέγοντας πως: «Πέρυσι ο δήμαρχος έκανε την προβολή με δικά μας χρήματα. Να ζητήσουμε εγγράφως δεσμεύσεις».

Ο κ. Κ. Ζυγογιάννης πρότεινε να οργανώσει κάποια δική του εκδήλωση το ΕΒΕ, όπως μια συναυλία ή μια βραδιά λουκάνικου.

Οι κ. Ντενίσης και Ψαρρής πρότειναν να υπάρξει συνεργασία και με τον Εμπορικό Σύλλογο και να γίνει μία ΄΄λευκή νύχτα΄΄.

Η συζήτηση συνεχίστηκε εν μέσω αντιδράσεων, αφού ορισμένοι εκτίμησαν πως δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας όταν εκείνος δεν εισακούει τα αιτήματά τους.

Μάλιστα οι κ. Ντενίσης και Παπουτσής αποχώρησαν από την αίθουσα.

Τελικά αποφασίστηκε η έγκριση ποσού ύψους 10.000 ευρώ για εορταστικές εκδηλώσεις χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται αν θα δοθεί ένα ποσό και για την Παυσιλιπούπολη ή τί άλλο θα γίνει και πως.

 

Εμποροβιοτεχνική Έκθεση

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της προετοιμασίας της 15ης Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης Καρδίτσας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκκτώβριο στο χώρο των παλιών καπναποθηκών.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Παππάς ανέφερε πως «Η προετοιμασία προχωρά. Οργανωτικά πάμε καλά. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον».

Επίσης, εγκρίθηκε να μπει μια ΄΄οροφή΄΄ εξόδων ύψους 15.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Να σημειώσουμε πως πρόταση του κ. Παππά ήταν τα 10.000 ευρώ. Ο κ. Ντενίσης αντιπρότεινε 15.000 με ΦΠΑ, κάτι το οποίο τελικά και συμφωνήθηκε.

 

Νέος Α ΄ Αντιπρόεδρος ο Θ. Κακάβας

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου ξεκίνησε με την ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Α ΄ Αντιπροέδρου προκειμένου να καλυφθεί η θέση που άφησε ο Χρήστος Σαλιαράκης ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό.

Μοναδικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση ήταν ο κ. Θωμάς Κακάβας λαμβάνοντας 13 ψήφους σε σύνολο 17 παρισταμένων. Έγκυρα ψηφοδέλτια 13 και λευκά ψηφοδέλτια 4.

Λίγο μετά την εκλογή του, ο κ. Κακάβας ευχαρίστησε το σώμα για την τιμή που του έκανε και συμπλήρωσε τα εξής: «Σαν ύστατο φόρο τιμής προς το πρόσωπο του Χρήστου Σαλιαράκη θα ήθελα να προτείνω, μέσω του θεσμού Υποτροφιών, να δίνεται ετησίως ένα ποσό στη μνήμη του Χρήστου Σαλιαράκη».

 

Ορισμός Εκλογικής Επιτροπής

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ορίστηκε και η Επιτροπή Εκλογών που θα αναλάβει τις απαραίτητες διαδικασίες στο δρόμο για τις εκλογές του Επιμελητηρίου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του προσεχούς Δεκεμβρίου (από 1 έως 17), όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

Από την πλευρά του ΕΒΕ ορίστηκε ως μέλος της Εκλογικής Επιτροπής ο Δημήτρης Παπαδούλης με αναπληρωτή του τον Ευάγγελο Πανάγο.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τον κ. Παπουτσή να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι αναλαμβάνει πάλι ο ίδιος άνθρωπος (αναφερόμενος στον Παπαδούλη).

Επίσης, καθορίστηκε και το ύψος των δαπανών που φθάνει τις 36.000 ευρώ, όπως ακριβώς και στις προηγούμενες εκλογές.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Θεός δεν θέλει τον πόνο των ανθρώπων - Του Νικολάου Δαλαγιώργου
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για συμμετοχή στην 17η Οικολογική Γιορτή