Αντικαπνιστική εκστρατεία στο Μουζάκι από το Τμήμα Επισκεπτριών Υγείας


Το κάπνισμα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλεί εθισμό, θεωρείται χρόνια νόσος, αποτελεί την πρώτη και κύρια αναστρέψιμη αιτία θανάτου με δυνατότητα πρόληψης. Εκτιμάται ότι το 1/3 του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού δηλ. το 1.1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές.

Στην λίστα των θυμάτων θα πρέπει να προστεθούν σε ετήσια βάση εκατοντάδες από τις χιλιάδες των ανθρώπων που ποτέ δεν κάπνισαν αλλά πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Οι Έλληνες δυστυχώς κατέχουν πρωτιά στο κάπνισμα.

Η 31 Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος.

Έτσι στα πλαίσια της ενημέρωσης και των προληπτικών προγραμμάτων που έχει καθιερώσει και υλοποιεί το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε και φέτος  Αντικαπνιστική εκστρατεία στην πόλη του Μουζακίου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 30 Μαΐου  και με τη βοήθεια του Δήμου Μουζακίου λειτούργησε περίπτερο ενημέρωσης, που στήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, στον κεντρικό δρόμο του Μουζακίου.

Στους  μικρούς μαθητές έγινε σχετική ενημέρωση   και στη συνέχεια με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν στην παραπάνω προσπάθεια  μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια με περιεχόμενο σχετικό με  τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Οι μαθητές θέλοντας να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση και να στείλουν το δικό τους μήνυμα  φώναξαν συνθήματα όπως: «Το κάπνισμα σκοτώνει» «Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο» «Τσιγάρο ή Υγεία;» «Καλημέρα ζωή Αντίο κάπνισμα» «Εσύ καπνίζεις εγώ τι φταίω;»

Οι πολίτες της πόλης του Μουζακίου  προβληματίστηκαν ευχάριστα  και το βέβαιο είναι ότι τέτοιες φωνές σίγουρα ακούγονται πιο δυνατά και φέρνουν θετικά αποτελέσματα γενικότερα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά ήταν τα ερωτήματα και οι απορίες  των  μικρών  μαθητών στους υπευθύνους του προγράμματος, τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και τον κόσμο σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και την τήρηση ή όχι των νόμων, ερωτήματα που χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας και προβληματισμού.

Μερικά απ’ τα μέτρα που προτείνονται για τον περιορισμό του καπνίσματος, είναι:

– Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων.

-Ενίσχυση της απαγόρευσης στις διαφημίσεις προϊόντων καπνού.

-Εκπαίδευση των νέων με εικόνες προειδοποίησης υγείας. Οι εικόνες προϊόντων καπνού χρησιμοποιούνται για να ενθαρρύνουν το κάπνισμα. Επιδεικνύοντας εικόνες ανδρισμού, ελευθερίας, θηλυκότητας, ευμάρειας κτλ.

-Προγράμματα διακοπής καπνίσματος που περιλαμβάνουν συμβουλές και θεραπεία είναι αναγκαία.

-Παράλληλα η πολιτεία θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση των καπνιστών   σε τέτοια προγράμματα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος των αναγκαίων θεραπειών, μιας και σήμερα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα διακοπής καπνίσματος θεωρούνται προϊόντα lifestyle και δεν καλύπτονται απ αυτά.

Στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους κατοίκους μας στη διακοπή καπνίσματος λειτουργεί, στο Κ.Υ. Μουζακίου ιατρείο διακοπής καπνίσματος και μπορεί όποιος επιθυμεί να απευθύνεται στο Κ.Υ. Μουζακίου στα εξής τηλέφωνα:  2455350034  και 2445350022.

Τα παιδιά, τα οποία υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της όλης παραπάνω προσπάθειας, συνόδευσαν οι Επισκέπτριες του κέντρου Υγείας Ερμιόνη Βασιλού και Γούλα Αλεξάνδρα καθώς και  ο δάσκαλος κ. Λιάσκος.

Στο σημείο αυτό  θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε τον  Διευθυντή του 1ου Δημοτικού σχολείου κ.Γκαραβέλα Δημήτριο  που  βοήθησε να πραγματοποιηθεί η παραπάνω εκδήλωση.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δύο μοναδικές εκδηλώσεις από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας με τη λήξη των μαθημάτων
Επόμενο άρθρο Η ιστορία του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας