Αντικαταστάθηκε η κεντρική διώρυγα στο αρδευτικό Ταυρωπού


Ένα σημαντικό έργο στον τομέα της συντήρησης του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για το έργο κατασκευής νέας κεντρικής διώρυγας Ι στη Τ.Κ Μητρόπολης σε μήκος 60,00 μ και ειδικότερα στο σημείο 1 Χ.Θ +1.000,00 έως το σημείο 2 Χ.Θ+1.060,00. Το έργο ολοκληρώθηκε όπως προέβλεπε η μελέτη ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός ήταν 60.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Δ. Αναγνωστόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφθηκε τη νέα κεντρική διώρυγα και ενημερώθηκε από τον ανάδοχο για τις λεπτομέρειες του έργου καθώς και για την ολοκλήρωση των εργασιών. Ο κ Τσιάκος δήλωσε στη συνέχεια ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει το αρδευτικό δίκτυο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «To αρδευτικό έργο Ταυρωπού άρχισε να κατασκευάζεται το έτος 1963 και περατώθηκε το 1973. Σήμερα αρκετές δεκαετίες μετά τη παράδοση του σε χρήση και αφού έχει προσφέρει τα μέγιστα στους αγρότες μας αλλά και στην εθνική οικονομία, σε αρκετά σημεία του δικτύου παρουσιάζονται φθορές οι οποίες και οδηγούν σε σημαντικές απώλειες νερού καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις σε δυσλειτουργία του έργου. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας σεβόμενη τον κόπο των αγροτών και στα πλαίσια στήριξης του αγροτικού εισοδήματος φροντίζει στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει να προβαίνει σε συντήρηση των αρδευτικών έργων. Η ολοκλήρωση της νέας κεντρικής διώρυγας που δίδεται σε χρήση και πλέον θα εξυπηρετεί τους αγρότες μας είναι ένα σημαντικό έργο συντήρησης, το οποίο το τελευταία χρόνια παρουσίαζε προβλήματα και έχρηζε αντικατάστασης. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο αρδευτικό δίκτυο προς όφελος των αγροτών μας, καθώς ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αιρετή περιφέρεια και τον περιφερειάρχη μας κ. Αγοραστό, με στόχο να μεγιστοποιούμε τα οφέλη που μας παρέχει η λίμνη Πλαστήρα».

 

Τεχνικά στοιχεία για το έργο

Στην περιοχή του έργου πραγματοποιήθηκε εκθάμνωση εδάφους & η εκρίζωση δενδρυλλίων περιμετρικά της κεντρικής διώρυγας σε μήκος 60,00 μ & πλάτους 2,00 μ και καθαιρέθηκε η περίφραξη.
Στη συνέχεια κατασκευάστηκε η νέα κεντρική διώρυγα σε μήκος 60 μ. με την ίδια διατομή και στα ίδια υψόμετρα για την ομαλή λειτουργία του δικτύου .
Η διώρυγα κατασκευάστηκε από σκυρόδεμα κατηγορίας C 20/25 και οπλισμού S 500 ενώ για την καλύτερη κατασκευή αυτών χρησιμοποιήθηκαν επιταχυντές σκλήρυνσης , προστασίας έναντι παγετού και στεγανοποιητικά μάζας σκυροδέματος.
Aνά 2,50 μ κατασκευάστηκαν αρμοί με ταινία στεγάνωσης τύπου πλάτους 240 χιλστ. και η σφράγιση του αρμού προς την πλευρά του νερού έγινε με ασφαλτικό υλικό.
Επίσης κατασκευάστηκε περίφραξη με πασσάλους από χαλύβδινα προφίλ με την απαιτούμενη αντισκωρική προστασία με συρματόπλεγμα τετραγωνικής οπής και στην απόληξή της με σύρμα ακανθωτό γαλβανισμένο και στις δύο πλευρές συνολικού μήκους 60,00 μ.
Το έργο αποτελεί τμήμα του έργου «Αντικατάσταση κεντρικών διωρύγων αρδευτικού έργου Ταυρωπού» .

Προηγούμενο άρθρο Ανοίγει το Κολυμβητήριο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Κυρίτση για την έλλειψη παιδιάτρων στα Νοσοκομεία Καρδίτσας και Τρικάλων