Αντιτουριστικός ο Νομός Καρδίτσας – Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για τον τουρισμό της Θεσσαλίας


Ενδιαφέροντα  είναι  τα  συμπεράσματα  της  μελέτης  που  έκανε  το «Παρατηρητήριο»  της  Εγνατίας  οδού  Α.Ε.,  η  οποία  αναλύει  τις περιοχές τουρισμού και την τουριστική κίνηση στη Ζώνη Επιρροής των περιφερειών,  από  τις  οποίες  διέρχεται  η  Εγνατία  οδός  (Ήπειρος, Θεσσαλία,  Δυτική  Μακεδονία,  Κεντρική  Μακεδονία,  Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Σε  επίπεδο  περιφέρειας  Θεσσαλίας  και  σε  αριθμό  αφίξεων  και διανυκτερεύσεων ο Νομός  Καρδίτσας εμφανίζεται τελευταίος. Πιο συγκεκριμένα, για τη δεκαετία 2004-2013, η Καρδίτσα καταγράφει 126.329 διανυκτερεύσεις, όταν η Μαγνησία φθάνει με μεγάλη διαφορά τις 1.225.016, η Λάρισα τις 225.244 και τα Τρίκαλα τις 329.914 διανυκτερεύσεις.

Τέλος,  όσον  αφορά  τα  καταλύματα  (ξενοδοχειακά  καταλύματα  και campings), η Καρδίτσα διαθέτει 37, η Μαγνησία εμφανίζεται μακράν πρώτη με 427, τα Τρίκαλα έχουν 79 και η Λάρισα διαθέτει 43.

Θεσσαλία και τουριστική επιχειρηματικότητα

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που καταγράφονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 (στην ανάλογη ενότητα).

Ως προς την τουριστική επιχειρηματικότητα, λοιπόν, η Θεσσαλία, παρά την πρόοδο στις σχετικές υποδομές, παρέμεινε ένας μέτριος προορισμός στις Σποράδες (με εξαίρεση τη Σκιάθο), στο Πήλιο και στα Μετέωρα για τους αλλοδαπούς και στην ορεινή Θεσσαλία και τα ανατολικά παράλιά της για τους ημεδαπούς. Στην Περιφέρεια αντιστοιχούν περίπου 2,0%-2,5% των αφίξεων αλλοδαπών στην Χώρα και γύρω στο 5% του συνόλου των επισκεπτών της Χώρας.

Σε εθνικό επίπεδο, ο μ.ό. των διανυκτερεύσεων ανά άφιξη κατατάσσει τη Θεσσαλία στη 10η θέση των περιφερειών της χώρας. Αυτή η ισχνή συμβολή οφείλεται κυρίως στο μικρό μερίδιο που καταλαμβάνει ο εξωτερικός τουρισμός της Θεσσαλίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια αυξητική τάση στην άφιξη ξένων τουριστών, στην οποία συνέβαλλε και η λειτουργία του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου. Στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, η κατανομή τόσο των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών, όσο και των διανυκτερεύσεων είναι ιδιαιτέρως ανισομερής, κυριαρχώντας η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μαγνησίας και με δεύτερη θέση η Π.Ε. Τρικάλων και απέχοντας σημαντικά η Π.Ε. Λάρισας, με σχεδόν μηδενική αντιπροσώπευση η Π.Ε. Καρδίτσας. Γενικώς, η τουριστική ζήτηση περιορίζεται στους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο, με μέγιστη πληρότητα τον Αύγουστο. Τα ποσοστά της πληρότητας είναι πολύ χαμηλότερα του εθνικού μέσου όρου, με σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Το 2013, η Θεσσαλία διαθέτει πλέον για τα δικά της δεδομένα, ένα ισχυρό πυρήνα ξενοδοχειακών μονάδων, κάμπινγκ και δωματίων ενοικίασης με σύνολο 70.000 κλίνες (με ιδιαίτερη συγκέντρωση στην Π.Ε. Μαγνησίας / Σποράδων). Καταγράφονται περίπου 600 ξενοδοχεία με 30.000 κλίνες, εκ των οποίων το 34% είναι 2ης κατηγορίας και το 11% 1ης.

Η κατανομή υποδομών και επισκεπτών στο εσωτερικό της Θεσσαλίας χωρίζει την Περιφέρεια σε δύο άξονες με κατεύθυνση ΒΔ/ΝΑ ο πρώτος (Μετέωρα-Πήλιο-Σποράδες) και ΝΔ/ΒΑ ο δεύτερος (Φάρσαλα-πεδινή περιοχή Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας- Ελασσόνα). Τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκαν τουριστικά οι περιοχές της ορεινής Δ. Θεσσαλίας και των Ανατ. παραλίων της Π.Ε. Λαρίσης, προσελκύοντας κυρίως ημεδαπούς επισκέπτες, αλλά και προσφέροντας πιο «εδαφικά» προϊόντα.

Στον 1ο άξονα κυριαρχεί η ελκυστικότητα των Μετεώρων, βασισμένη κυρίως στο τοπίο και στην πολιτιστική κληρονομιά των μοναστηριών, με αδυναμία συγκράτησης των επισκεπτών. Ο επισκέπτης περιορίζεται στην οπτική περιήγηση, στην γρήγορη επίσκεψη στις μονές και στις τοπικές ταβέρνες.

Ο 2ος άξονας αφορά στα πεδινά τμήματα των Π.Ε. Καρδίτσας και Λαρίσης και ιδίως τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και των Σοφάδων και της πεδινής ενδοχώρας, με το μικρότερο αριθμό αφίξεων και διανυκτερεύσεων, οι οποίες μπορούν να αναπτύξουν ελκυστικούς θεματικούς προορισμούς (λουτρά) και δημιουργικές εμπειρίες (αρχαιολογία, τοπικά προϊόντα κτλ).

Στον 3ο ανερχόμενο τουριστικά άξονα, παρ’ ότι οι περιοχές του διαθέτουν πυρήνες μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος (Λ. Πλαστήρα, Αργιθέα, Ανατ. παράλια κτλ) το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που προσελκύουν δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου των αλλοδαπών που δέχεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αντίθετα το ποσοστό ημεδαπών είναι σχετικά αξιόλογο και τα υψηλά ποσοστά διανυκτερεύσεων δείχνουν ότι οι επισκέπτες αναπτύσσουν δεσμούς με την περιοχή διαμονής τους.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Επόμενο άρθρο Μήνυμα της νέας Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένης Αναστασοπούλου