Απάντηση Γ. Ντόλιου και Κ. Σκανδαλίδη στη Μ. Θεοχάρη


 Απάντηση από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ντόλιο, καθώς και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη στην αναφορά που είχε καταθέσει με θέμα το αίτημα του Δ. Παλαμά για οικονομική ενίσχυση μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις επανειλημμένες βροχοπτώσεις στην περιοχή. 

 Από πλευρά ΥΠΕΣ, στην απάντησή του ο Υφυπουργός αναφέρει ότι, σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Ν. Καρδίτσας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, από την κατανομή των εσόδων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στις Περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη των επενδυτικών τους δαπανών, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδόθηκε για το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2011 το συνολικό ποσό των 7.431.440,00 €.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων και την αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές των Δήμων, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ καταγράφουν και επεξεργάζονται τα σχετικά αιτήματα, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των σχετικών πιστώσεων.

Επίσης, συνεχίζει ο κ. Ντόλιος, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 7082/41620/20-04-2011 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013 είναι σε ισχύ πρόσκληση, συνολικής δαπάνης 25.000.000,00 €, που αφορά στην πρόληψη κινδύνων για την κατηγορία πράξεων «Κατασκευή αντιπλημμυρικών και συνοδών έργων για την προστασία αστικών κέντρων και οικισμών», όπου οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις.

Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, συναρμόδιος να απαντήσει για το θέμα, αναφέρει ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και συγκεκριμένα στον άξονα της Βελτίωσης του Περιβάλλοντος και της Υπαίθρου (άξονας 2) και στο Μέτρο 226 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και εισαγωγή δράσεων πρόληψης» εφαρμόζεται η Δράση 2 «Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για αποφυγή των επιπτώσεων πλημμυρών». Η δράση 2 περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα-τεχνικά έργα που αφορούν κυρίως:

α) φράγματα, που κατασκευάζονται για τη μείωση της συρτικής δύναμης του νερού, τη σταθεροποίηση των κοιτών, ανύψωση της κοίτης για την αποτροπή ολισθήσεων και συγκράτηση φερτών υλικών, β) προβόλους, που γίνονται για την αποτροπή των πρανικών διαβρώσεων, γ) έργα διαμόρφωσης κατάλληλων κοιτών (αναχώματα, εκτροπές) και αύξησης της αντοχής των κοιτών στη διάβρωση, δ) έργα ανάσχεσης πλημμυρών, ε) έργα εμπλουτισμού των υπόγειων υδάτων, στ) μικρά έργα οδοποιίας, που επηρεάζουν τη λειτουργία των ρευμάτων και ζ) έργα που επιβάλλουν οι οικολογικές και αισθητικές απαιτήσεις.

Φορέας εφαρμογής του μέτρου είναι η Δ/νση Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ειδικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΚΑ. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο έχει ήδη εκδοθεί, και η προθεσμία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας λήγει στις 30-09-2011.

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια έργα μικρής κλίμακας του Άξονα 3 για αγροτική οδοποιία, αντιδιαβρωτική προστασία, διευθέτηση χειμάρρων, αντιπλημμυρικά-αποστραγγιστικά έργα, καταστραφέντα δίκτυα άρδευσης, ομβροδεξαμενές κα συμπληρωματικές υποδομές που υλοποιούνται σε πλημμυροπαθείς περιοχές, αυτές εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου προς έγκριση και άμεση υλοποίηση.

Επιπλέον, συμπληρώνει ο κ. Σκανδαλίδης, στον Άξονα 1 («Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και δασοκομίας) εφαρμόζεται το μέτρο 126 «Αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και εισαγωγή των δράσεων πρόληψης», που στοχεύει στην επαναφορά της εκμετάλλευσης στην προ της ζημίας κατάσταση, χωρίς σοβαρές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο εισόδημα του γεωργού ή κτηνοτρόφου, καθώς και στην πρόληψη τέτοιων ζημιών, συμβάλλοντας έμμεσα στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας. Η αποκατάσταση των ζημιών, με τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων, αφορά αναλυτικά και εξειδικευμένα φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο (γεωργοκτηνοτροφικά κτίσματα, θερμοκήπια, μηχανολογικό και γεωργικό εξοπλισμό, γεωργικά μηχανήματα, περιφράξεις, τοίχους αντιστήριξης, σωλήνες άρδευσης και μεταφοράς νερού για ύδρευση ζώων, δίκτυα άρδευσης, σταφιδόπανα, υποστυλώσεις καλλιεργειών, ζώα κλπ).

Ο Υπουργός καταλήγει σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των ζημιών αναφέρεται αποκλειστικά σε κάλυψη δαπανών της επένδυσης και όχι σε απώλεια εισοδήματος ή απώλεια παραγωγής. Φορέας Εφαρμογής του Μέτρου είναι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Προηγούμενο άρθρο 44η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2011
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας προς τις μεταποιητικές επιχ/σεις για τις ανάγκες της ζάχαρης