Απάντηση στην ερώτησή της για την χρηματοδότηση των έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» έλαβε η Μαρία Θεοχάρη


 Απάντηση από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έλαβε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στην ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».

 Στην απάντησή του, ο κ. Ντόλιος αναφέρει ότι το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ξεκίνησε το 2005 και η αρχική του διάρκεια ήταν πενταετής, έως το 2009, αλλά παρατάθηκε μέχρι την 31-12-2011.

Με βάση το σχεδιασμό του, στην πενταετία της κανονικής του διάρκειας έπρεπε να εισρεύσουν στο λογαριασμό του 3,5 δις. ευρώ. Αντί αυτού εισέρευσαν 1,97 δις. €, δημιουργώντας έλλειμμα σχεδιασμού της τάξης του 1,53 δις. €. Επιπλέον, τα ποσά που έπρεπε να αποδίδονται από τις πηγές χρηματοδότησης βάσει του προϋπολογισμού, δεν αποδίδονταν στο σύνολό τους, άλλοτε με τη μη απόδοση του συνόλου της Σ.Α.Τ.Α. κατά τα έτη 2005 και 2006, άλλοτε με τη μη απόδοση του συνόλου των πόρων της κεντρικής διοίκησης το έτος 2005.

Επίσης, το 2009 δεν καλύφθηκαν οι οφειλόμενοι Κ.Α.Π. στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες των δήμων για αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην αυτοδιοίκηση χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό με την γενικότερη υποχρηματοδότηση, είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση του αποθεματικού του προγράμματος στο Τ.Π.Δ. (400 εκ. € στις αρχές 2009), την αδυναμία εκτέλεσης πληρωμών των έργων κατά το 2010, και συνακόλουθα την αδυναμία έγκαιρης πληρωμής λογαριασμών του προγράμματος.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισημαίνει ότι στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Πρόγραμμα Ελλάδα – Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης» προβλέπεται ότι οι πληρωμές για έργα, μελέτες και ενέργειες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και υλοποιούνται βάσει απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης (απόφαση 1247/22-06-2010), πραγματοποιούνται έως την ολοκλήρωσή τους σε βάρος των πιστώσεων των πόρων του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη του Δημάρχου με τους Δ/ντες των Υπηρεσιών του Δήμου
Επόμενο άρθρο Πτώση 49χρονου από το μπαλκόνι του σπιτιού του