Απάντηση του Δήμου Μουζακίου στο δημοσίευμα του κ. Πιστρίκα


Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Αναφορικά με τα ερωτήματα που διατύπωσε ο συμπολίτης μας κ. Κώστας Πιστρίκας και αφορούν το έργο «Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μουζακίου»

κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:

Ο ακριβής συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης τευχών δημοπράτησης

 

 

12.946.173,12

ΕΥΡΩ

Το παραπάνω ποσό αναλύεται στα παρακάτω υποέργα

 

 

1

. Τεχνικός Σύμβουλος 307.923,12

ΕΥΡΩ

 

2

. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) 3.204.150,00

ΕΥΡΩ

 

3

. Δίκτυα Ακαθάρτων 9.434.100,00

ΕΥΡΩ

Το αντικείμενο υπηρεσιών του Τεχνικού Συμβούλου είναι το παρακάτω:

 

 

1

 

. Αντικείμενο των υπηρεσιών του Τεχνικού Συμβούλου

 

2

.1

. Γενικά

Η Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την Υποστήριξη του Δήμου Μουζακίου στην υλοποίηση του έργου, αφορά τις υποχρεώσεις του Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση του έργου καθώς και την τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στην εγκριτική απόφαση ένταξης του έργου (αριθμ. πρωτ.

 

 

180323/19.07.2010

Απόφαση του Γ.Γ. Υ.Π.Ε.Κ.Α.).

ΟΙ εργασίες του ΤΣ περιλαμβάνουν :

 

§ Προσυμβατικές των έργων εργασίες (κατά τη φάση δημοπράτησης των έργων μέχρι και τη σύναψη σύμβασης με τους Αναδόχους κατασκευής),

§ Εργασίες κατά τη φάση κατασκευής και δοκιμών των έργων,

 

όπως αναλύονται κατωτέρω.

 

Προς αποφυγήν συγκρούσεως συμφερόντων, ο ΤΣ και οι εταιρείες με τις οποίες συνδέεται, δεν μπορούν να συμμετέχουν με κανένα άλλο τρόπο στην φάση δημοπράτησης και κατασκευής του έργου, πέραν των όσων αναφέρονται στη συνέχεια.

 

 

2

.2

. Προσυμβατικές εργασίες

§ Κατά τη φάση δημοπράτησης των υποέργων, ο ΤΣ υποστηρίζει την αρμόδια υπηρεσία στις απαντήσεις των διευκρινιστικών ερωτημάτων που ενδέχεται να θέσουν οι διαγωνιζόμενοι.

 

§ Ο ΤΣ υποστηρίζει την αρμόδια υπηρεσία στην αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών του υποέργου της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), κυρίως στο τεχνικό μέρος αυτών. Ο ΤΣ προβαίνει σε λεπτομερή ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και γνωμοδοτεί γραπτά στην αρμόδια Επιτροπή (μέσω της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας) για τα σημαντικότερα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το έργο, σε όλα τα στάδια της αξιολόγησης. Σε κάθε στάδιο αξιολόγησης, ο ΤΣ συντάσσει έκθεση ελέγχου και αξιολόγησης.

 

§ Ο ΤΣ επικουρικά, με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία του, υποστηρίζει την αρμόδια Υπηρεσία και Επιτροπή σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού εφόσον του ζητηθεί, ενώ ελέγχει και γνωμοδοτεί για την κανονικότητα και νομιμότητα των διαδικασιών, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του διαγωνισμού.

 

§ Ο ΤΣ γνωμοδοτεί (για τεχνικά και διαδικαστικά θέματα) επί των ενστάσεων των διαγωνιζομένων και συντάσσει σχετική έκθεση γνωμοδότησης.

 

§ Ο ΤΣ υποχρεούται να απαντάει γραπτά σε κάθε σχετικό ερώτημα που γραπτά θα του θέσει η Επιτροπή Διαγωνισμού.

 

§ Μετά την ανάδειξη αναδόχου, ο ΤΣ υποστηρίζει την αρμόδια υπηρεσία στη διαμόρφωση των συμβάσεων των έργων και των σχετικών συνοδευτικών υλικών.

 

 

2

.3

. Εργασίες μετά τη σύναψη σύμβασης και κατά τη φάση κατασκευής των έργων

Μετά την υπογραφή σύμβασης με τους Αναδόχους κατασκευής των έργων και κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής και δοκιμαστικής – για την ΕΕΛ – λειτουργίας, το αντικείμενο των υπηρεσιών του ΤΣ αναλύεται ως ακολούθως:

 

 

2

.3.1

. Έλεγχος μελετών Αναδόχων

§ Έλεγχος των μελετών εφαρμογής που υποχρεούται να υποβάλλει ο Ανάδοχος του υποέργου της ΕΕΛ, με βάση την μελέτη προσφοράς, τις Τεχνικές Προδιαγραφές, την εργολαβική σύμβαση και τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής.

 

§ Έλεγχος όλων των επί μέρους κατασκευαστικών σχεδίων και λοιπών τεχνικών στοιχείων τα οποία συντάσσονται από τους Αναδόχους κατά την φάση κατασκευής.

 

Ο έλεγχος θα ακολουθεί την παράδοση των μελετών και λοιπών στοιχείων από τον Ανάδοχο και ο ΤΣ θα συντάσσει σχετική έκθεση ελέγχου και αξιολόγησης. Κατά την διαδικασία της τεχνικής γνωμάτευσης επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τεχνικά θέματα που μπορούν να επιφέρουν καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων (όπως π.χ. εργασίες ΟΚΩ, αρχαιότητες, κλπ.) και καταρτίζει χρονοδιάγραμμα επίλυσης των σχετικών προβλημάτων

 

 

2

.3.2

. Έλεγχος λοιπών παραδοτέων Αναδόχων

Ο ΤΣ θα ελέγχει τα στοιχεία τα οποία με βάση την Νομοθεσία και τις προδιαγραφές συντάσσει και υποβάλλουν οι Ανάδοχοι των έργων και που ενδεικτικά και όχι περιοριστικά είναι:

 

§ Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής

§ Το οργανόγραμμα του προσωπικού των Αναδόχων

§ Το Πρόγραμμα Ποιότητας Έργου (ΠΠΕ)

§ Ο Φάκελος και το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγιεινής (ΦΑΥ & ΣΑΥ)

§ Το Μητρώο έργου

§ Το Πρόγραμμα εκπαίδευσης προσωπικού

 

 

2

.3.3

. Παρακολούθηση φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων

Στα καθήκοντα του ΤΣ περιλαμβάνεται η παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων, η πρόβλεψη για την έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού ολοκλήρωση των έργων και η πρόβλεψη και πρόληψη τυχόν καθυστερήσεων ή κινδύνων υπέρβασης του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΤΣ θα παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στα παρακάτω:

 

§ Παρακολούθηση και καταγραφή της φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων με βάση το καθορισμένο σύστημα αναφοράς και πληροφόρησης

§ Έλεγχος τήρησης του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των έργων

§ Υποβοήθηση της Υπηρεσίας στους ελέγχους των επιμετρητικών στοιχείων και των πιστοποιήσεων των εργολαβιών.

§ Έλεγχος συμβατότητας μεταξύ φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, καθώς και αυτών με την εγκριτική απόφαση χρηματοδότησης (επιλεξιμότητα).

§ Έγκαιρη επισήμανση στην Υπηρεσία, επερχομένων προβλημάτων και κινδύνων καθυστέρησης, που προέρχονται είτε από τους αναδόχους των εργολαβιών, είτε από αλλού και προσδιορισμός των σχετικών ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν για την πρόληψή τους.

 

 

2

.3.4

. Παρακολούθηση κατασκευής και λειτουργίας έργων

Στα καθήκοντα του ΤΣ περιλαμβάνεται η παρακολούθηση της κατασκευής και της λειτουργίας των έργων σε ότι αφορά θέματα ποιότητας, τήρησης των εγκεκριμένων μελετών και Τεχνικών Προδιαγραφών, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΤΣ θα παρέχει υπηρεσίες συμβούλου στα παρακάτω:

 

§ Παρακολούθηση της ποιότητας εκτέλεσης και καθορισμό των κριτηρίων και της μεθοδολογίας για τον ποιοτικό έλεγχο, περιλαμβανόμενης της επιθεώρησης του αναγκαίου υλικού για την ορθή εκτέλεση των έργων.

§ Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας για τους ελέγχους των αναδόχων των εργολαβιών σε ότι αφορά την εφαρμογή των εγκεκριμένων μελετών (οριστικής μελέτης για τα δίκτυα – μελέτης εφαρμογής αναδόχου κατασκευής για την ΕΕΛ).

§ Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας για τους ελέγχους των αναδόχων των εργολαβιών σε ότι αφορά την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.

§ Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας για τους ελέγχους των αναδόχων των εργολαβιών σε ότι αφορά την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων.

§ Υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας κατά τη διαπραγμάτευση της με τον ανάδοχο για την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα.

§ Έλεγχο επίτευξης των εγγυημένων αποδόσεων, για το υποέργο της ΕΕΛ.

§ Παρακολούθηση και παροχή συμβουλών στον Εργοδότη κατά την φάση των δοκιμών (δίκτυο – ΕΕΛ).

§ Παρακολούθηση και παροχή συμβουλών στον Εργοδότη κατά την φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, για το υποέργο της ΕΕΛ.

 

 

2

.3.5

. Έλεγχος αιτημάτων Αναδόχων

Στα καθήκοντα του ΤΣ περιλαμβάνεται ο έλεγχος και η γνωμοδότηση για αιτήματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση και τροποποίηση του αντικειμένου των έργων, καθώς και με τροποποίηση του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

 

 

2

.4

. Καθορισμός συστήματος αναφοράς και πληροφόρησης

Προκειμένου να είναι δυνατή η παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου του έργου, αλλά και η υιοθέτηση «κοινής γλώσσας

 

 

»

επικοινωνίας μεταξύ του ΤΣ, της υπηρεσίας και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, θα καθορισθεί σύστημα αναφοράς και πληροφόρησης, με εκ των προτέρων καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου των εκθέσεων προόδου, των σχετικών δεικτών προόδου φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και του τρόπου και του χρόνου υποβολής των στοιχείων από και προς τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο σύστημα πληροφόρησης, εκτός των άλλων περιλαμβάνεται η παραγωγή των παραδοτέων εκθέσεων και δελτίων προς το χρηματοδοτικό μέσο, με τις απαιτήσεις του οποίου το εν λόγω σύστημα θα είναι συμβατό.

 

2

.5

. Παραδοτέα ΤΣ

Τα παραδοτέα του ΤΣ προς τον Εργοδότη, περιγράφονται ως εξής:

 

§ Τακτικές εκθέσεις ανά εξάμηνο κατά μέγιστο, για τις δραστηριότητές του. Οι τακτικές εκθέσεις θα περιέχουν περιγραφή των ενεργειών και εργασιών που εκτελέστηκαν και παρατηρήσεις επ’ αυτών, προτάσεις για τυχόν ενέργειες ή εργασίες και γενικότερα κάθε στοιχείο που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της εικόνας σχετικά με την πρόοδο και τα προβλήματα των έργων (παρακολούθηση φυσικής και οικονομικής προόδου και κατασκευής και λειτουργίας των έργων).

§ Σχέδιο ενεργειών ΤΣ & Σχέδιο συστήματος αναφοράς και πληροφόρησης ΤΣ που υποβάλλονται προς έγκριση εντός δεκαπέντε (

 

 

15

) ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

§ Έκθεση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών (για το υποέργο της ΕΕΛ και για κάθε στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού) εντός ενός (

 

 

1

) μηνός από την παροχή σε αυτόν των τεχνικών προσφορών.

§ Έκθεση γνωμοδότησης επί ενστάσεων των διαγωνιζομένων (για κάθε στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού) εντός δέκα (

 

 

10

) ημερών από την παροχή σε αυτόν των ενστάσεων.

§ Έκθεση ελέγχου και αξιολόγησης των εργολαβικών συμβάσεων, εντός δέκα (

 

 

10

) ημερών από την σχετική εντολή και την κοινοποίηση στον ΤΣ του σχεδίου σύμβασης και των σχετικών στοιχείων του διαγωνισμού και των Αναδόχων των έργων.

§ Εκθέσεις αξιολόγησης και ελέγχου λοιπών στοιχείων (μελετών, λοιπών παραδοτέων και αιτημάτων Αναδόχων, κλπ.) οι οποίες θα υποβάλλονται για κάθε στοιχείο προς έλεγχο και αξιολόγηση, εντός δεκαπέντε (

 

 

15

) ημερών από την παροχή προς τον ΤΣ των στοιχείων αυτών.

§ Έκτακτες εκθέσεις θα υποβάλλονται για κάθε θέμα που είτε απαιτεί άμεση ενέργεια, είτε ζητείται από τον Εργοδότη, είτε τέλος αφορά εκτεταμένο μεμονωμένο αντικείμενο.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Να μην χάσουν οι βαμβακοπαραγωγοί ούτε την συνδεδεμένη ενίσχυση για την εναπομείνασα παραγωγή ούτε και την αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ»
Επόμενο άρθρο Από Πέμπτη 23/2 έως Τετάρτη 29/2 στο δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας « Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ »