Ειδήσεις

Απέναντι στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας


Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας ακόμη μετράει τις πληγές της από το πέρασμα του Ιανού, ενώ τοπικές αρχές, κυβέρνηση και επενδυτές δεν σταματούν να τάζουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αφήνοντας τους συμπολίτες μας χωρίς ούτε τα βασικά. Δεν έχουν δώσει καν σε πολλούς ούτε το ελάχιστο των ευτελών για τις απαιτούμενες ανάγκες αποζημιώσεων που έταξαν, ενώ μάλιστα δεν δίστασαν και να μας προτρέψουν για το γκρέμισμα των ετοιμόρροπων σπιτιών μας με δικά μας έξοδα καθόλου ευκαταφρόνητα, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τον κρατικό προγραμματισμό. Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως το μόνο που έχει προβλέψει το κράτος είναι τους πλειστηριασμούς των κατοικιών μας, παρά τη διασφάλισή τους. Παράλληλα, διέθεσαν μηχανήματα και έδωσαν το πράσινο φως στους επενδυτές, ώστε να σκάψουν στον Τύμπανο, για να προχωρήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα, επιβεβαιώνοντας έτσι πως «καρφί δεν τους καίγεται» για το ρήμαγμα του φυσικού κόσμου και για τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν προκληθεί στην περιοχή -στην οποία δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε οι βασικοί δρόμοι του ορεινού όγκου-, αλλά το μόνο που διακαώς επιθυμούν είναι το κέρδος πάνω στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας. Και όλα αυτά σε περίοδο πανδημίας, όταν το κράτος εγκληματεί εις βάρος των κατώτερων κοινωνικών και ταξικών στρωμάτων, μην παίρνοντας κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Με πρόσχημα την «ατομική ευθύνη», εξακολουθείται να μην ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας με μονάδες ΜΕΘ, να μην προσλαμβάνεται το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό στις μονάδες υγείας, να μην λαμβάνονται μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει στα ΜΜΜ και στους χώρους εργασίας. Επιπλέον, ακόμη και τα ελάχιστα εμβόλια που κατέφθασαν, αποτέλεσαν ένα χείριστου είδους επικοινωνιακό τρικ, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα εγκλήματα των κρατών και τα ανυπολόγιστα κέρδη των εταιριών πάνω στους χιλιάδες νεκρούς αυτής της πανδημίας. Παράλληλα, με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», επιχειρείται το ξέπλυμα της κρατικής ευθύνης και της αντιανθρώπινης και αντικοινωνικής κρατικής δράσης, επιβάλλονται ασφυκτικά lockdown και απαγορεύσεις και επιχειρείται το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, ώστε να περάσουν μια σειρά από αντιδραστικά νομοσχέδια. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρωτοφανή αστυνομοκρατία, με εξοντωτικά πρόστιμα, με κλητεύσεις απολογίας από την αστυνομία -όπως αυτές που δεχτήκανε και οι διαχειριστές της σελίδας μας για την πορεία της 17ης του Νοέμβρη- , με συλλήψεις, ωμή βία και καταστολή εις βάρος του κόσμου του αγώνα και της αντίστασης.

Από την πλευρά μας, ένα έχουμε να πούμε. Οι τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις και η επιβολή μιας σύγχρονης «χούντας» ουδεμία σχέση έχουν με την καταπολέμηση της πανδημίας, για την οποία δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα. Πρόκειται για μια στρατηγική τρομοκράτησης, καταστολής, ελέγχου και διάλυσης των κινημάτων και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, ώστε όλοι εμείς, ο λαός, να αποτελέσουμε βορά στα αντικοινωνικά σχέδια των κυρίαρχων. Στους καιρούς της πανδημίας, στους καιρούς που το χάρτινο καπιταλιστικό προσωπείο καταρρέει εξαπλώνοντας τον θάνατο, την εξαθλίωση, τη φτώχεια και την ανέχεια, οφείλουμε να βρεθούμε στους δρόμους, αγωνιζόμενοι πρώτα και κύρια για τις ίδιες μας τις ζωές. Άνεργοι, νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, όσοι και όσες ανήκουμε στα κατώτερα κοινωνικά και ταξικά στρώματα, να βρεθούμε στους δρόμους και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Για το αύριο του κόσμου της ζωής, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε καμία άδεια.

 

Συγκέντρωση την Πέμπτη 31/12, και ώρα 12μ., στην κεντρική πλατεία από το

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Ν. Καρδίτσας: Απαλλαγή από συμμετοχή στα φάρμακα
Επόμενο άρθρο Συλληπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κωστή Νούσιου για την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς