Ειδήσεις

Απαγόρευση διακίνησης ζώων μέσω υπαίθριων αγορών


Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με αφορμή την εμφάνιση της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της Ελλάδας, γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

  1. Απαγορεύεται η διακίνηση ζώων μέσω υπαίθριων αγορών Καρδίτσας, Μουζακίου, Τρικάλων, κ.α. οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια και δεν ελέγχονται υγειονομικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .
  2. Η αγορά παραγωγικών θηλαστικών ζώων (χοίρων, αιγοπροβάτων, βοοειδών) πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο και συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό.

Η Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Δήμους, ΣΔΟΕ, Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας), θα προβεί σε εντατικούς ελέγχους και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη και χωρίς κτηνιατρικό έλεγχο διακίνηση ζώων.

Ο κίνδυνος να εισαχθεί το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στην Ελλάδα είναι αυξημένος καθώς οφείλεται σε ιό μεγάλης μεταδοτικότητας και λοιμογόνου δύναμης.

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες μετάδοσης και εξάπλωσης του νοσήματος είναι οι παράνομες αγοραπωλησίες χοίρων που φέρουν τον ιό και διακινούνται χωρίς υγειονομικά πιστοποιητικά.

Η είσοδος και εξάπλωση του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων στη χώρα μας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην χοιροτροφία και γενικά στην οικονομία της Ελλάδας. Η προστασία της ελληνικής χοιροτροφίας είναι ευθύνη όλων μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υγείας των Ζώων της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237–55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Προηγούμενο άρθρο Το Σχολείο στη Δημοκρατία, η Δημοκρατία στο Σχολείο
Επόμενο άρθρο Νερό από το Σμόκοβο στον Σταυρό Φαρσάλων