Αποζημιώσεις για καταρροϊκό και χρήματα για αγορά εντομοαπωθητικών ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής, τ. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, ζητά την άμεση έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων για την αποζημίωση των ζώων, που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τη νόσο του καταρροϊκού πυρετού στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας αλλά και για την χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά εντομοαπωθητικών, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.

 

Ειδικότερα, η Ερώτηση του κ. Ταλιαδούρου έχει ως εξής:

«Πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της η ζωοασθένεια του καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια προβάτων στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία και απογοήτευση στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής καθώς η επανεμφάνιση της ασθένειας είχε σα συνέπεια αφενός να χαθούν πολλά ζώα αφετέρου να προκληθεί νέα μείωση του αναμενόμενου γι’αυτούς εισοδήματος.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού και το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, καθώς πέρα από την ασθένεια και τη θανάτωση των ζώων, με την καραντίνα που επιβάλλεται απαγορεύει και τη μετακίνηση ζώντων ζώων από τους στάβλους, έχει φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους που βλέπουν ότι οι εκκλήσεις τους για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού πέφτει στο κενό.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο κτηνοτροφικός κλάδος οι πληγέντες κτηνοτρόφοι ζητούν την οικονομική τους αποζημίωση για τα σφαζόμενα ζώα ως παραγωγικές μονάδες, τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρα για τη θωράκιση του νομού Καρδίτσας από διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς πλήττουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και την έμπρακτη και ουσιαστική υποστήριξη τους από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για έγκαιρο και αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο.

Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί στην έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14.2.2014 ΚΥΑ για την αποζημίωση των ζώων, που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τη νόσο του καταρροικού πυρετού στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας αλλά και για την χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για την αγορά εντομοαπωθητικών, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου;
  2. Ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε να βελτιωθεί η υποστήριξη των κτηνοτρόφων του Νομού από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ώστε να ενισχυθεί η θωράκιση του νομού Καρδίτσας από διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς πλήττουν τις κτηνοτροφικές μονάδες;»

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ
Επόμενο άρθρο Γρήγορο ίντερνετ στην Αργιθέα, αλλά και «λευκά» Χωριά