Ειδήσεις

Αποκατάσταση του καταστραφέντος από τον Ιανό οδικού άξονα Μουζάκι – μοναστήρι Αγίας Τριάδας Οξυάς


Υπόμνημα στο Δήμαρχο Μουζακίου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας, τον πρόεδρο της Κοινότητας Οξυάς και τους βουλευτές του νομού απέστειλαν κάτοικοι του χωριού της Οξυάς και συγκεκριμένα ενορίτες του ιερού ναού μοναστηρίου Αγίας Τριάδας, η περιοχή των οποίων έχει πληγεί βάναυσα από την τελευταία θεομηνία του «Ιανού», με τις όποιες υφιστάμενες υποδομές να εξαφανίζονται κυριολεκτικά.

Με το Υπόμνημα, που υπογράφεται από εκατό και πλέον ενορίτες, κατοίκους της Οξυάς, ζητείται η άμεση αποκατάσταση του καταστραφέντος αυτοκινητόδρομου Μουζάκι – μοναστήρι Αγίας Τριάδας Οξυάς και ειδικότερα το τμήμα «Νησιά – μοναστήρι Αγίας Τριάδας», που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του μοναστηριού της Αγίας Τριάδας καθώς και των ενδιάμεσων και των πέριξ αυτού οικισμών, ενώνοντας ταυτόχρονα το ανατολικό με το δυτικό μέρος του χωριού και εξασφαλίζοντας πρόσβαση προς την περιοχή της Αργιθέας.

Οι υπογράφοντες το Υπόμνημα εκφράζουν και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η αποκατάσταση του προαναφερόμενου καταστραφέντος αυτοκινητόδρομου να ακολουθήσει την ίδια όπως και πριν πορεία, εντός, δηλαδή, ή πλησίον της κοίτης του Πάμισου ποταμού, λύση που δε θεωρούν ασφαλή και με προοπτική, και αντί αυτής προτείνουν εναλλακτική διαδρομή, που εγγυάται ασφάλεια, οικονομία αλλά και προοπτική για το μέλλον.

Το κείμενο του Υπομνήματος έχει ως εξής :

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Μοναστηρίου Οξυάς με τους ενορίτες αυτού κατοικούν την ανατολική πλευρά της Οξυάς. Αυτό τούτο το ανατολικό μέρος υπέστη τη μέγιστη και πρωτοφανή εις το διάβα των χρόνων  καταστροφή της θεομηνίας της 18ης Σεπτεμβρίου 2020, με αποτέλεσμα  να απομονωθεί οδικώς από την πόλη του Μουζακίου, διότι ο αυτοκινητόδρομος παραλλήλως του ποταμού Παμίσου υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή στο τμήμα του από τον οικισμό «Μελίσσι» Οξυάς και κάτω, μέχρι και τη θέση  «Κουρτέϊκα»  της Κοινότητας Πευκοφύτου.

Αυτό είναι το τμήμα – το τρωτό τμήμα – που ενδέχεται να μας ξεγελάσει και να το επανορθώσουμε για αυτοκινητόδρομο. Όλοι οι ενορίτες της Αγίας Τριάδας, στη σύσκεψη της 11-10-2020 αποφασίσαμε να ξεχασθεί η αποκατάσταση δρόμου επί του καταστραφέντος τμήματος, διότι το ποτάμι δεν παίζει με τις προχειρότητές μας και με τα λάθη του παρελθόντος. Γι’ αυτό και με σκοπό την συντομότερη δυνατή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης, όπως μέχρι και πριν τη θεομηνία, των αναγκών των οικισμών που υπάγονται στην ενορία μας αλλά και των επισκεπτών ή και άλλων αναγκών (συντήρησης, κ.λ.π.) του ιστορικού και χαρακτηρισμένου αρμοδίως ως βυζαντινού μνημείου μοναστηρίου της Αγίας Τριάδας Οξυάς, προτείνουμε νέα χάραξη αυτοκινητόδρομου, που να ξεκινά από τον οδικό άξονα Μουζάκι – Πευκόφυτο.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε νέα χάραξη από το ύψος της τοποθεσίας «Χαραυγή» του προαναφερόμενου οδικού άξονα, η οποία, ακολουθώντας ευθεία πορεία όχι μεγαλύτερη των 500 μέτρων εντός του δάσους του Πευκοφύτου, να συναντήσει ήδη υφιστάμενο δασικό δρόμο, που τερματίζει εντός του ίδιου δάσους. Ο δρόμος αυτός, μήκους ενός χιλιομέτρου, περίπου, που ακολουθεί επίσης ευθεία πορεία και θα πρέπει να βελτιωθεί κατάλληλα, μπορεί με νέα διάνοιξη να συνεχίσει και πάλι ευθεία για μήκος άλλων 1.500 μέτρων μέχρι και τον οικισμό «Μελίσσι» του χωριού μας, αφού πρώτα διέλθει βράχο («στεφάνι») μήκους 350 μέτρων πριν από τον ίδιο οικισμό. Εκεί και σε κατάλληλο σημείο να ενωθεί με τον εναπομείναντα αυτοκινητόδρομο προς μοναστήρι Αγίας Τριάδας Οξυάς, ακολουθώντας πλέον την πορεία αυτού, αφού εξασφαλιστεί πρόσβαση στους κατοίκους του προαναφερόμενου οικισμού. Μετά το μοναστήρι θα εξυπηρετεί, όπως και σήμερα τους γειτονικούς εκεί οικισμούς, τη σύνδεση με το δυτικό μέρος του χωριού μας αλλά και την πρόσβαση προς Αργιθέα.

Το συνολικό μήκος του προτεινόμενου αυτού νέου αυτοκινητόδρομου, προοριζόμενου να αντικαταστήσει το ανωτέρω αναφερόμενο τμήμα του καταστραφέντος όμοιου προς μοναστήρι Αγίας Τριάδας Οξυάς (ως «αποκατάσταση» του οποίου και θα πρέπει να διεκδικηθεί), δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των προτεινομένων νέων χαράξεων αλλά και του προς βελτίωση τμήματος του ήδη υφιστάμενου δασικού δρόμου), ενώ το κόστος κατασκευής του εκτιμάται πως δε θα απέχει ή θα είναι και μικρότερο από κάθε άλλη πιθανή λύση. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι με τη νέα αυτή χάραξη θα έχουμε δρόμο ασφαλή και με μελλοντικές προοπτικές – κάτι που έντονα επιθυμούμε, μακριά από την απειλή του ποταμού, που παλαιότερα ήταν αιτία ακόμα και για ανθρώπινα θύματα.

Μακριά από το ποτάμι ο δρόμος, αν αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε την πρόοδό του. Για την προοπτική ενός τέτοιου δρόμου αναφερθήκαμε αρκετές φορές και ευελπιστούμε μετά την τελευταία θεομηνία οι αρμόδιες αρχές να πήραν το μήνυμα και να κοιτάξουν τον τόπο μας και ιδιαίτερα την ανατολική πλευρά του χωριού μας, τη σπάνια φυσική ομορφιά της οποίας θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες της.

Ευχόμενοι με όλη μας την καρδιά να εκδηλωθεί το απαιτούμενο από τις αρμόδιες αρχές ενδιαφέρον, αναμένουμε τις ενέργειές σας το συντομότερο δυνατό.»

Προηγούμενο άρθρο Κεντρική Οδός: Με το Kentriki Pass, ταξιδεύεις σε όλη τη χώρα!
Επόμενο άρθρο Ίδρυση παγκοσμίου συμβουλίου ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων