Ειδήσεις

Απολογισμός για το 14ο Συνέδριο Αργιθεατών


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις  11 και 12 Αυγούστου 2017 στα Βραγκιανά Αργιθέας,το 14ο Συνέδριο Αργιθεατών με ταυτότητα: «Συνέδριο πολιτιστικής ανάδειξης με αναπτυξιακή κατεύθυνση» και σύνθημα «14ο Συνέδριο Αργιθεατών – “Γέφυρα” με το Αύριο!». Επρόκειτο για το πρώτο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων (ΠΟΑΣ), με νέα αναβαθμισμένη –σε σχέση με τα προηγούμενα Συνέδρια- δομή και μετά από εννέα χρόνια «απουσίας» σχετικών διαδικασιών από την περιοχή. Στη συνδιοργάνωση ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, ενώ το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις διήμερες εργασίες του Συνεδρίουσυμμετείχαν δεκάδες σύνεδροι, εκπροσωπώντας  τη συντριπτική πλειονότητα των συλλογικών φορέων της Αργιθέας, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας, του Δήμου Αργιθέας,καθώς και όμορων Δήμων και φορέων. Πλήθος παρατηρητών από τις τοπικές κοινότητες της Αργιθέας παρακολούθησαν τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε επί των θεμάτων, τα οποία τέθηκαν.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 11 Αυγούστου παρουσιάστηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου τα συμπεράσματα του προσυνεδριακού διαλόγου και ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας (ΣΕΝ) της ΠΟΑΣ, Κωνσταντίνου Σιατραβάνη, ενώ παρουσιάστηκε και η εισήγηση της ΣΕΝ ΠΟΑΣ από τη Γενική Γραμματέα της Νεολαίας, Βερονίκη Τσιτσώνη. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις Συνέδρων.

Την  επόμενη ημέρα, το Σάββατο 12 Αυγούστου, οι εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία της Προέδρου της ΠΟΑΣ, Νανάς Μαυραντζά και συνεχίστηκαν με τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων, όπως του ΒασίληΚόκκαλη, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, της Παναγιώτας Βράντζα,Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, τουΧρήστου Καλομπάτσου, πρώηνΑντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας και εκπροσώπου των Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκου, του Γιώργου Κωτσού, Δημάρχου Μουζακίου και Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Γιώργου Κατσιάνη,Αντιδημάρχου Αργιθέας, του Δημήτρη Παπακώστα, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας, του Γιώργου Χασιώτη, Επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αργιθέας, και του π. Νεκτάριου, Ηγουμένου της ΙΜ Σπηλιάς. Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, από τον συνεργάτη του, Κωνσταντίνο Αγόρη (με καταγωγή από τα Βραγκιανά), και του Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, από τον σύμβουλό του, Κώστα Μακρυγιάννη (με καταγωγή από το Φουντωτό).

Στη συνέχεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, σειρά πήραν οι εισηγήσεις των:

  • Δημήτρη Τσουκαλά, π. Προέδρου της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάπτυξη», παρουσιάζοντας το «θαύμα» της Ανάβρας και το πώς μπορεί η Αργιθέα, ως ορεινή περιοχή με όμοια χαρακτηριστικά, να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο ανάπτυξης.
  • Παναγιώτη Γούλα,Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που επικέντρωσε στην «Ανάπτυξη της Αργιθέας», αναφερόμενος στις προοπτικές αναβάθμισης της περιοχής, καταθέτοντας, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Ανδρέα Στεργίου,Γενικού Γραμματέα της ΠΟΑΣ και Οικονομολόγου, ο οποίος στην εισήγησή του ασχολήθηκε με «Το πολιτιστικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό της Αργιθέας ως δυναμικοί πυλώνες ανάδειξης και εξωστρέφειας της περιοχής».

Αξίζεινα σημειωθεί η ενεργή συμμετοχή των συνέδρων και των παρατηρητών, που είτε κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις είτε συνέβαλαν –με ερωτήσεις τους- στη διευκρίνιση ζητημάτων, που τέθηκαν κατά τις εισηγήσεις. Στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να θέσουν ζητήματα που αφορούν τη διαβίωσή τους αλλά και το μέλλον της περιοχής, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας να απαντούν σε πλήθος ερωτημάτων.

Μετά τις τοποθετήσεις των συνέδρων,η Οργανωτική Επιτροπή κατέθεσε το κεντρικο ψηφίσμα του 14ου Συνεδρίου, ενώαναγνώστηκαν «στοχευμένα» ψηφίσματα που κατατέθηκαν από τους συνέδρους. Όλα τα ψηφίσματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Κατά γενική ομολογία επρόκειτο για ένα άρτιο Συνέδριο, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εισηγήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε από την άψογη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, στην οποία μετείχαν οι Θανάσης Κωφός, Παναγιώτης Παπαντώνης, Κωνσταντίνος  Αγόρης, Χρήστος Φασλής και Αρσενία Στάθη, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βραγκιανιτών Καρδίτσας(σύλλογος που φιλοξένησε την εκδήλωση) και την Επιτροπή Νεολαίας του εν λόγω Συνδέσμου.

Ήταν ένα στοίχημα που η ΟργανωτικήΕπιτροπή κέρδισε, καθώς τέθηκε σε νέα βάση το πλαίσιο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των Αργιθεατών, ενώ –παράλληλα- δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο μοντέλο διεξαγωγής σχετικών εκδηλώσεων. Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλη Τσιάκο, για την έμπρακτη στήριξη της εκδήλωσης, τους εθελοντές που συνέβαλλαν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Προηγούμενο άρθρο Ιερά Αγρυπνία για το Γενέσιο της Παναγίας
Επόμενο άρθρο Σχολικά είδη από τη Φλόγα στην Καρδίτσα