Απολογισμός Πατσιαλή: Καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο τον Δήμο


Σε απολογισμό της τετραετούς θητείας του προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο απερχόμενος Δήμαρχος Παλαμά κ. Κώστας Πατσιαλής σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κατάφερε η δημοτική του αρχή να κρατήσει τον δήμο όρθιο σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ τόνισε ότι αφήνει τον δρόμο ανοιχτό στη νέα δημοτική αρχή για αρκετά έργα υποδομής. Αναλυτικά τα όσα ο κ. Πατσιαλής ανέφερε:

 

Την 1-1-2011 αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Παλαμά μέσα σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο και για το Δήμο μας και για τη χώρα γενικότερα. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου θέσαμε ως πρώτο στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου ομοιογενή Δήμου και δώσαμε έμφαση στην εξάλειψη των διαφορών, των ανισοτήτων και των αδικιών του παρελθόντος .

Συγχωνεύτηκαν όλα τα Ν.Π.Δ.Δ σε ένα Δ.Ο.Π.Α.ΠΑ.Π και σε μια Δημοτική Κοινωφελή επιχείρηση (ΔΗ Κ.Ε.ΠΑ).

Συστάθηκε η Α/θμια και Β/θμια Σχολική Επιτροπή  και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και για πρώτη φορά έγινε σωστός καταμερισμός των χρημάτων για τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με αξιοκρατικά κριτήρια, με τη συμμετοχή και τη σύμφωνη γνώμη όλων των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Εκπονήθηκε νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου και για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη  άσκηση των αρμοδιοτήτων του νέου Δήμου. Είναι ένας οργανισμός που μπόρεσε να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις του σύγχρονου τρόπου διοίκησης και μάλιστα ο Δήμος δε πλήρωσε ούτε ένα ευρώ.

ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήρθαμε αντιμέτωποι με την ζοφερή πραγματικότητα. Παραλάβαμε έναν Δήμο με χρέη εκατομμυρίων και με συμβασιοποιημένα έργα πολλών χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και χωρίς στο ταμείο του Δήμου να υπάρχουν ανάλογα διαθέσιμα χρήματα για τα συμβασιοποιημένα έργα. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η συνολική κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60% περίπου

Σύνολο οφειλών του Δήμου ήταν στις 1-1-2011 πάνω από 7.500.000,00 ευρώ  περίπου.

Οφειλές προς προμηθευτές και έργα για τα οποία είχαν εκδοθεί παραστατικά και τιμολόγια, και υπήρχαν και οφειλές προς τρίτους χωρίς να έχουν εκδοθεί παραστατικά- τιμολόγια, οι οποίοι για να πληρωθούν προσέφυγαν  στα δικαστήρια.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η Δημοτική Αρχή πέτυχε να κρατήσει όρθιο το Δήμο Παλαμά νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά του και διεκδικώντας χρήματα και απορροφώντας πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Πετύχαμε να αποπληρώσουμε σχεδόν το σύνολο των οφειλών σε τρίτους (εργολάβους, προμηθευτές κ.τ.λ και ένα μέρος δικαστικών αποφάσεων).Το καθαρό λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά πολύ. Το κόστος μισθοδοσίας του Καλλικρατικού Δήμου μειώθηκε κατά 35% εν συγκρίσει με τον Καποδιστριακό Δήμο.

Οι επιχορηγήσεις σε Νομικά πρόσωπα  έχουν μειωθεί κατά 400.000-500.000 χιλιάδες ευρώ. Μειώθηκε το χρέος του Δήμου που ήτανε σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά 60% .

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας μας δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ δάνειο. Το ταμείο του Δήμου σήμερα βρίσκεται σε ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος, πάνω από 1.000.000,00 €, με όλα αυτά τα οικονομικά δεδομένα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά και είναι δύσκολα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της καθαριότητας. γεωργίας και κτηνοτροφίας, πρόνοια υγεία, παιδεία, αθλητισμός πολιτισμός κ.τ.λ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού και η έλλειψη ατόμων με συγκεκριμένες ειδικότητες (χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί, ηλεκτρολόγοι, υπάλληλοι πρασίνου κ.τ.λ)δημιουργεί έντονο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία στην υπηρεσία καθαριότητας, πρασίνου και γενικός στην κανονική λειτουργία της καθημερινότητας .

Δεν έγινε καμία αύξηση στα τέλη καθαριότητας παρά μόνο τακτοποίηση διαφορών, χρειάζονται ακόμη αρκετά βήματα για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελεί την ραχοκοκαλιά της τοπικής κοινωνίας και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν τα αντιμετωπίσαμε και τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαιτερότητα, σοβαρότητα και με γνώμονα να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των παραγωγών και μείωση του κόστους παραγωγής .

Βελτιώσαμε και συντηρήσαμε τους αγροτικούς δρόμους. Δημιουργήσαμε γραφείο Αγροτικής ανάπτυξης με γεωπόνους και διοικητικούς.

ΠΡΟΝΟΙΑ

Η παρουσία του Δήμου στο κοινωνικό τομέα ήταν και είναι ουσιαστική κυρίως στα άτομα της τρίτης ηλικίας που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΥΓΕΙΑ

Ο τομέας της υγείας αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα, όπου μέσα από συνεργασία με το κέντρο Υγείας Παλαμά βελτιώσαμε την παροχή υπηρεσιών προς τους Δημότες.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Έχοντας την πεποίθηση ότι ¨η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ¨θέσαμε ως στόχο την αναβάθμιση της παιδείας μέσα από τη στενή συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών .

Φροντίσαμε να βελτιώσουμε τις υποδομές των σχολικών κτιρίων και αναπτύξαμε από κοινού δράση με την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μέσα από άριστη συνεργασία με όλους τους συλλόγους και μέσα από αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι μας, καταφέραμε να υπάρξει μια πραγματική αναβάθμιση για το Δήμο μας, έργα που ήταν ημιτελή (κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο Ατρομήτου, γήπεδο Καλογριαννών, γήπεδο Προαστίου κ.τ.λ ) ολοκληρώθηκαν.

ΕΡΓΑ

Στον τομέα των έργων θεωρώ ότι καταφέραμε πάρα πολλά, παρά τις δύσκολες οικονομικές κρίσεις που υπάρχουν και τις μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων ,και  με δεδομένο ότι την 1-1-2011 ο Δήμος Παλαμά δεν είχε μελέτες ώριμες για ένταξη πλην μιας του ΣΧΟΑΠ Σελλάνων.

Στην Τεχνική Υπηρεσία ο Δήμος έχει έλλειψη προσωπικού και ειδικοτήτων και παρ΄ όλα αυτά καταφέραμε να συντάξουμε συνολικά 36 μελέτες διαφόρων έργων, και αρκετές απ΄ αυτές έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση.

 

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ ΠΡ/ΣΜΟΣ
1 Αντιπλημμυρική προστασία και βελτίωση εγγειοβελτιωτικών έργων Δ. Παλαμά 984.500,00 €
2 Σύνδεση εργατικών κατοικιών με το δίκτυο ακάθαρτων πόλης Παλαμά 165.000,00.€
3 Αναπλάσεις οικισμών σε χώρους των Τ.Κ της Δ.Ε Φύλλου(Φύλλου, Πετρίνου και Συκεώνας ) 245.000,00 €
4 Αναβάθμιση-Επέκταση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου Λαογραφικού Μουσείου Ιτέας 930.000,00 €
5 Διαμόρφωση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου Λιμνοδεξαμενής 480.000,00 €
6 Διαμόρφωση  περιβάλλοντος χώρου κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής 1.450.000,00 €
  ΣΥΝΟΛΟ 4.254.500,00 €
     

 

Μελέτες ώριμες από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές δεν υπήρχαν παρά μόνο η μελέτη ΣΧΟΑΠ Σελλάνων                              165.000,00€

Aπό τις   παραπάνω μελέτες  1)Σύνδεση εργατικών κατοικιών με το δίκτυο ακάθαρτων πόλης Παλαμά 165.000,00 € και 2) Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής  1.450.000,00 € έχουν χρηματοδοτηθεί και βρίσκονται στο στάδιο  της υλοποίησης.

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ  ΤΟ 2011

Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΥ ΠΡ/ΣΜΟΣ
1 Διαμόρφωση  περιβάλλοντος χώρου κλειστού γυμναστηρίου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής 1.450.000,00 €
2 Μελέτη ΣΧΟΑΠ Δ.Ε Σελλάνων 156.000,00€
  ΣΥΝΟΛΟ 1.606.000,00€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βελτιώνεται ο δρόμος Αγιοπηγή- Ζαΐμι
Επόμενο άρθρο Υπάλληλος της Π.Ε. Καρδίτσας πιάστηκε να χρηματίζεται