Ειδήσεις

Απολογισμός Σχολικών Αγώνων για το σχ. έτος 2016-17


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και αυτή την χρονιά, οι σχολικοί  αγώνες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

Μια μεγάλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα και τα στάδια της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες να λαμβάνουν μέρος στα αθλήματα που διοργάνωσε η Ομάδα Φυσικής Αγωγής.

Σε διάστημα 4 μηνών, μια μικρή Ολυμπιάδα, έλαβε χώρα στους κόλπους της εκπαίδευσης με πολλά σχολεία να λαμβάνουν μέρος και τους μαθητές να γίνονται κοινωνοί, αποδέκτες και αναμεταδότες των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού.

Διοργανώθηκαν πολυάριθμες αθλητικές αναμετρήσεις στα αθλήματα του Ποδοσφαίρου, της Καλαθοσφαίρισης, της Πετοσφαίρισης, της Χειροσφαίρισης και του Κλασσικού Αθλητισμού, που έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές των σχολείων μας να αποκτήσουν εμπειρίες και κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 άνοιξε η αυλαία των σχολικών αγώνων με την Α φάση των πρωταθλημάτων Λυκείων.

Συνολικά 51 σχολικές ομάδες Λυκείων έλαβαν μέρος σε 42 αγώνες που διεξήχθησαν για την Α φάση της διοργάνωσης (εντός του νομού Καρδίτσας).

Οι 8 πρωταθλήτριες ομάδες των Λυκείων του νομού μας στα ομαδικά αθλήματα (Ποδόσφαιρο, Basket, Volley & Handball, αγοριών και κοριτσιών), έλαβαν μέρος σε 12 συνολικά αγώνες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Β φάσης, που διεξάγεται μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων Λυκείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα επιτυχημένα ήταν τα αποτελέσματα των Λυκείων μας, αφού από τις 8 ομάδες που συμμετείχαν στους αγώνες της Β φάσης, οι 3 από αυτές  κατέκτησαν τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, η ομάδα Καλαθοσφαίρισης κοριτσιών του ΓΕ.Λ. Παλαμά και οι ομάδες Ποδοσφαίρου και Χειροσφαίρισης κοριτσιών του 4ου ΓΕ.Λ. Καρδίτσας πέρασαν νικηφόρα από τον όμιλο της Περιφέρειας μας και κατέκτησαν επάξια το δικαίωμα για την συνέχιση της πορείας τους στην Γ φάση των αγώνων.

Στους αγώνες της Γ φάσης τα κορίτσια του 4ου ΓΕ.Λ., στο Ποδόσφαιρο έφτασαν μέχρι τις 7 και στο Handball μέχρι τις 16 καλύτερες ομάδες Λυκείων Πανελλαδικά, εντυπωσιάζοντας με την αγωνιστικότητα και τις αθλητικές τους δυνατότητες.

Επίσης, στην τελική φάση των αγώνων Στίβου που διεξήχθησαν στην Πάτρα στις 3 και 4 Μαΐου οι μαθητές που προκρίθηκαν σημείωσαν πολύ αξιόλογες επιδόσεις.

Συνολικά, 964 μαθητές και μαθήτριες έλαβαν μέρος σε 57 αγώνες ομαδικών και 5 αγώνες ατομικών αθλημάτων Λυκείων που διοργανώθηκαν για την Α, Β και Γ φάση των αγώνων.

Η γενική εικόνα φανερώνει ότι, τα Λύκεια της Καρδίτσας κατέγραψαν εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στους σχολικούς αγώνες, έθεσαν τις προϋποθέσεις και γέννησαν φιλοδοξίες για μεγαλύτερες επιδόσεις στο επόμενο σχ. έτος.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής μαζί με τους Γυμναστές και τους μαθητές συνεργάστηκαν αρμονικά για να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο.

Με την ολοκλήρωση των Πανελλήνιων Σχολικών Πρωταθλημάτων Λυκείων, την σκυτάλη παρέλαβαν με τη σειρά τους οι αγώνες των Γυμνασίων και των Δημοτικών.

Για τα Γυμνάσια του νομού μας διεξήχθησαν τρεις (3) διοργανώσεις, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία και οι μαθητές των Γυμνασίων πήραν μέρος στα αθλήματα του Volley, του Ποδοσφαίρου και του Κλασσικού Αθλητισμού.

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός των μαθητών και πολυάριθμες οι συμμετοχές.

Εξαιρετικά όμορφο θέαμα, υψηλές επιδόσεις και μεγάλη ικανοποίηση για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων μας που έλαβαν μέρος σε μια διαδικασία μύησης και εμπέδωσης των αξιών του «Ευ αγωνίζεσθε».

Από τα Γυμνάσια μας, συνολικά 645 μαθητές και μαθήτριες πήραν μέρος στους αγώνες «ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ» και ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τις επιθυμίες τους για άθληση, για συναγωνισμό, για προσπάθεια και για κατάκτηση της νίκης.

Στην συνέχεια, τα Δημοτικά σχολεία του νομού μας δοκίμασαν τις δυνατότητες τους στα αθλήματα του Volley, του Basket και του Στίβου.

Οι μικροί μαθητές επέδειξαν σπουδαίες αθλητικές ικανότητες, ψυχικές και πνευματικές αρετές και ικανοποίησαν την επιθυμία τους για παιχνίδι και συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες.

Περίπου 1090 μαθητές συναγωνίσθηκαν, αποκομίζοντας και αυτοί με την σειρά τους τις χαρές του αθλητισμού.

Συνολικά, περίπου 2700 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων  συμμετείχαν σε 105 αγώνες, σημειώνοντας αξιόλογες αθλητικές επιδόσεις και γνωρίζοντας παράλληλα τις αξίες του αθλητισμού.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Καρδίτσας διοργάνωσε με ακεραιότητα και αξιοπιστία όλους τους αγώνες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και ολοκλήρωσε όλα τα πρωταθλήματα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που ορίσθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Απέδειξε σε κάθε περίπτωση την άψογη και υποδειγματική λειτουργία της και αντιμετώπισε επιτυχημένα όλες τις δυσκολίες.

Η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Καρδίτσας, επιμελήθηκε και επιλήφθηκε όλων των θεμάτων που άπτονται του σχολικού αθλητισμού και επέδειξε υπευθυνότητα και μεγάλη αντίληψη για την σπουδαιότητα των σχολικών αγώνων.

Για την διοργάνωση και διεξαγωγή όλων των παραπάνω αγώνων, απαραίτητη ήταν η συνεργασία πολλών άλλων φορέων, παραγόντων και προσώπων.

Πρωτίστως, καθοριστικής σημασίας ήταν η στήριξη που παρείχε στον θεσμό των σχολικών αγώνων ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Α.Δ. κ. Μιχάλης Παπανούσκας.

Το ίδιο αξιόλογη ήταν η στήριξη και η συνεργασία από όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) σε όλη την διάρκεια διεξαγωγής των σχολικών πρωταθλημάτων.

Θα πρέπει να αναφέρουμε την σημαντικότατη συμβολή που είχαν στους αγώνες, όλοι οι ιατροί που προσήλθαν και προσέφεραν τις απαραίτητες υπηρεσίες τους.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής ευχαριστεί ιδιαίτερα τους ιατρούς: Μπέζα Δημήτρη, Κοσκινά Γιάννη, Δραγούτσου Αγγελική, Κωτσόγιαννη Θεμιστοκλή, Χρύσογλου Σοφία, Ντάντου Έλενα, Χρύσογλου Χαρίκλεια, Καλογήρου Ελένη, Δημητρίου Κατερίνα, Αργυροπούλου Εύα, Ευθυμίου Αλέξανδρο, Κολοφωτιά Ευαγγελια, Πάνο Τηλέμαχο, Πέτρου Βάϊα, Μπακάλη Θανάση και Πολύζο Δημήτρη.

Επίσης, ευχαριστεί τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βάιο Βαρελά και την κα Καραγιώτα Χριστίνα (υπεύθυνη Νοσοκομειακών Ιατρών) για την πολύτιμη συμβολή τους στην διάθεση Ιατρών από το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Επιπλέον, για την επιτυχία αυτού του πολυσύνθετου έργου, πολύ σημαντική ήταν η συμβολή και η συνεργασία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Καρδίτσας για την διάθεση των διαιτητών Ποδοσφαίρου που απαιτούνταν στους αγώνες της Β και Γ φάσης.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας, κ. Μανώλη Πάλάσκα, τον υπεύθυνο της επιτροπής διαιτησίας κ. Στέφανο Καλυβιώτη και τους διαιτητές Σαββίδη Γιάννη, Μπεκιάρη Λάμπρο, Στεργιόπουλο Μανώλη και Δημάκη Σπύρο για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην άψογη διεξαγωγή των Ποδοσφαιρικών αγώνων των Λυκείων μας.

Πολλές ευχαριστίες ανήκουν στον Νίκο Γούσια για τις υποδειγματικές διαιτησίες του και την πολύτιμη συμβολή του στους αγώνες Χειροσφαίρισης Λυκείων της Α, Β και Γ φάσης.

Ακόμα, στην τεράστια αυτή προσπάθεια πολύ σημαντική ήταν η στήριξη και η διευκόλυνση που μας παρείχε η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δ.Ο.Π.Α.) του Δήμου Καρδίτσας.

Ο πρόεδρος, κ. Μιχάλης Τάντος, και όλοι οι εργαζόμενοι παρείχαν πολλές ευκολίες που απαιτούνται για την σωστή διεξαγωγή των αγώνων.

 

Διαχρονικά όμως, το κλειδί για την επιτυχημένη έκβαση μιας τέτοιας προσπάθειας έχουν πάντα στα χέρια τους οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής των σχολείων.

Αποτελούν τον κινητήριο μοχλό και παρέχουν όλη την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσει αυτός ο εξαιρετικά πολύπλοκος μηχανισμός.

Χωρίς αυτούς δεν μπορούσαν να υπάρχουν σχολικοί αγώνες.

Τα περισσότερα εύσημα ανήκουν στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής που με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα συνεισέφεραν τα μέγιστα στην επιτυχία των σχολικών αγώνων και ιδιαίτερα στους: Θανάση Σδόγκο, Παναγιώτη Κοντοστέργιο, Βαγγέλη Τζέλλα, Σπύρο Μπενέκη, Στέφανο Μπελάγια, Βαγγέλη Καραμπέκο, Όμηρο Βλάχο, Νίκο Δρόσο, Βούλα Ζιώγα, Γιώγο Καρακαντά, Γιώργο Τσιάρα, Γιώργο Τζουβάρα, Νίκο Πλέντζα, Σωτήρη Καρκαλέτση, Σπύρο Παππά, Γιώργο Γκινή, Κώστα Σερίφη, Ευθύμη Μάττα, Ηλία Μπούσδα, Θανάση Δεληγιάννη, Γιάννη Τσιαμάντα, Ανδρέα Λάππα, Κυριάκο Τσαρμπόπουλο, Γιώργο Κατόπη, Κώστα Καραγιώργο, Άννα Μπούντη, Γιώργο Γιαλτρινό, Άρη Γκαραγούνη, Κώστα Αθανασίου και πολλούς άλλους.

Επίσης, πολύ σημαντική ήταν η συμβολή στους αγώνες των δημοτικών σχολείων από τους: Βαγγέλη Κακαργιά, Απόστολο Γανιά, Σωτήρη Κυριαζή, Βασίλη Παλαμιώτη, Λάμπρο Γερούκη, Ευαγγελία Σελούντου, Δημήτρη Λέτσιο, Όλγα Πατούλια, Αθανασία Οικονόμου και άλλους καθηγητές Φυσικής Αγωγής που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στους σχολικούς αγώνες.

Σε όλους τους αγώνες, πολύ σημαντική ήταν η στήριξη του σχολικού  συμβούλου Φυσικής Αγωγής κ. Βασίλη Μέλλου.

Επιπλέον, ευχαριστούμε τους διευθυντές: Νίκο Καρατάσο (Δ/ντη 3ου ΓΕ.Λ.) και Νίκο Νεοχωρίτη (Δ/ντη 2ου Γυμνασίου) για την πολύτιμη συμβολή τους στους αγώνες.

Η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Καρδίτσας, αποτελούμενη από τους Αναστάσιο Τρίμμη ως υπεύθυνο, τον Κώστα Αγορόπουλο ως συντονιστή του μαθήματος κολύμβησης και τον Γιώργο Καρρά ως οικονομικό υπόλογο και γραμματέα, πιστή στις αξίες και τα ιδεώδη του αθλητισμού έδωσε όλες τις δυνάμεις της για την άρτια και πετυχημένη διεξαγωγή των σχολικών αγώνων.

Ευθυγραμμισμένη πλήρως με την φιλοσοφία και τους γενικότερους σκοπούς του σχολικού αθλητισμού, προσπάθησε να εκπληρώσει στο ακέραιο όλους τους επιμέρους στόχους που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία των σχολικών αγώνων.

Η απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων, η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που αποκτήθηκαν, η καλλιέργεια ηθικών και δημοκρατικών αξιών, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας σε σχέση με το φύλλο και την κοινωνική ομάδα, η ψυχαγωγία και η χαρά της συμμετοχής, αποτέλεσαν ένα μέρος των στόχων που θεσμοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και εμπεδώθηκαν στην πράξη μέσα από την διαδικασία του σχολικού αθλητισμού.

Η διαδικασία των σχολικών αγώνων αποτελεί παράγοντα ύψιστης σημασίας στην διαδικασία της εκπαίδευσης.

Προσφέρει μεγάλα και σημαντικά πλεονεκτήματα στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, βελτιώνει τις σωματικές ικανότητες και δεξιότητες και απαιτεί συνεχόμενη βελτίωση, ανάπτυξη και εκτενέστερη εφαρμογή στα σχολικά προγράμματα.

Τέλος, η Ομάδα Φυσικής Αγωγής συγχαίρει θερμά όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στους αγώνες και εύχεται σε όλους να έχουν καλή πρόοδο και καλό καλοκαίρι.

 

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Κωτσός: Να προχωρήσουν άμεσα οι Μονάδες Επεξεργασίας απορριμμάτων
Επόμενο άρθρο Κατατακτήριες εξετάσεις για το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας