Ειδήσεις

Απολογισμός σχολικών αγώνων σχ. έτους 2019-20


 Μια σχετικά δύσκολη σχολική χρονιά φτάνει προς το τέλος της, αφού σε λίγες ημέρες ολοκληρώνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις που, όπως κάθε έτος, ρίχνουν την αυλαία του σχολικού έτους. Η συγκεκριμένη χρονιά σημαδεύτηκε από την περιπέτεια που προκλήθηκε από τον υιό covid 19 και διατάραξε αισθητά την ομαλή λειτουργία των σχολείων και κάθε λογής εκπαιδευτική δραστηριότητα. Οι σχολικοί αγώνες των Λυκείων και των Γυμνασίων που διεξάγονται κάθε έτος και αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης μεγάλου αριθμού μαθητών και μαθητριών ανεστάλησαν από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας από τις 9 Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε τον πλανήτη και την χώρα μας, προκαλώντας στην συνέχεια το κλείσιμο όλων των σχολείων για σχεδόν τρεις μήνες.

Η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας, απόλυτα προσηλωμένη στο καθήκον της ολοκλήρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό αγώνων για τα Λύκεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που της ανήκουν, μέχρι την ημερομηνία που ανακοινώθηκε η απόφαση αναστολής από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιτέλεσε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ρόλο που της ανατέθηκε και εκπλήρωσε το έργο που της αναλογεί στην διοργάνωση των σχολικών αγώνων αφού, το αγωνιστικό της πρόγραμμα κινήθηκε με ακρίβεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και δεν παρέκλινε ούτε στις πιο μικρές λεπτομέρειες από τον γενικότερο προγραμματισμό των σχολικών πρωταθλημάτων. Με επιμονή για άρτια οργάνωση, με γνώση και υπευθυνότητα κατάφερε να ολοκληρώσει τα πρωταθλήματα στα δύο από τα τέσσερα ομαδικά αθλήματα που τις ανατίθενται κάθε χρόνο από τις σχετικές διατάξεις. Έτσι, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Καρδίτσας ανέδειξε πρωταθλητές στα ομαδικά αθλήματα της Χειροσφαίρισης και της Πετοσφαίρισης τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια των Λυκείων μας. Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 αναδείχθηκαν οι πρωταθλήτριες ομάδες Πετοσφαίρισης αγοριών και κοριτσιών σε δύο αξιόλογους τελικούς που διεξήχθησαν στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης του Μουζακίου. Στο ανώτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι σχολικές ομάδες του 2ου Γενικού Λυκείου στο Volley κοριτσιών και του 4ου Γενικού Λύκειου Καρδίτσας στο Volley αγοριών. Λίγες μέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, στο κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας αναδείχθηκαν οι πρωταθλητές στο άθλημα της Χειροσφαίρισης με το 1ο Γενικό Λύκειο να κατακτά το πρωτάθλημα κοριτσιών και το 2ο ΕΠΑ.Λ. το πρωτάθλημα αγοριών. Παράλληλα με τα πρωταθλήματα των προηγούμενων ομαδικών αθλημάτων διεξάγονταν και οι αγώνες για τα αθλήματα του Ποδοσφαίρου και της Καλαθοσφαίρισης. Η διεξαγωγή των αγώνων είχε φτάσει στην σειρά των ημιτελικών λίγο πριν η πανδημία προλάβει να βάλει ένα τέλος στην ολοκλήρωση τους. Στο πρωτάθλημα του Ποδοσφαίρου αγοριών είχαν προκύψει ως αντίπαλοι τα ζευγάρια 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας – 2ο ΓΕ.Λ. Καρδίτσας και 4ο ΓΕ.Λ. Καρδίτσας – ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου, με όλες τις σχολικές ομάδες ένα διεκδικούν μια θέση στο βάθρο των νικητών. Στο πρωτάθλημα της Καλαθοσφαίρισης αγοριών η σειρά των αγώνων σταμάτησε επίσης στους ημιτελικούς αναδεικνύοντας ως αντιπάλους τα σχολεία 4ο ΓΕ.Λ. Καρδίτσας – 1ο ΕΠΑ.Λ. και 3ο ΓΕ.Λ. Καρδίτσας – 2ο ΕΠΑ.Λ. Επίσης, εξαιτίας του ίδιου προβλήματος σε διαδικασία αναστολής μπήκαν  και οι αγώνες Κλασικού Αθλητισμού για τα Λύκεια της Δ. Δ. Ε. Καρδίτσας που είχαν προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου 2020. Τελικά οι μαθητικοί αγώνες για το σχ. έτος 2019-2020 ματαιώθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών αφήνοντας ανολοκλήρωτο πρόγραμμα των σχολικών πρωταθλημάτων που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρων των μαθητών.

Όμως, παρά την απρόβλεπτη πορεία των σχολικών αγώνων κατά την τρέχουσα χρονιά θα θέλαμε να αναδείξουμε για μια ακόμα φορά τους πρωτεργάτες του σχολικού αθλητικού οικοδομήματος που διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα πρωτεύοντα παιδαγωγικό ρόλο για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Για μια ακόμα φορά, οι θεμέλιοι λίθοι για την υλοποίηση των σχολικών αγώνων στάθηκαν οι καθηγητές φυσικής αγωγής των σχολείων. Από την καταβολή του θεσμού παραμένουν οι βασικοί στυλοβάτες του σχολικού αθλητισμού αν και βρίσκονται συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας. Πιστεύοντας στην ιδέα ανάπτυξης των σημαντικότερων ηθικών και πνευματικών αξιών του ανθρώπου που επιτυγχάνονται διαμέσου της σωματικής άσκησης καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αθλητικού πολιτισμού. Οι γυμναστές και οι γυμνάστριες των σχολείων προσέτρεξαν για ακόμα μια φορά στον καθήκον τους για να δώσουν στους μαθητές τους την δυνατότητα να μυηθούν στην μαγεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Συμμετέχοντας σε αυτή την διαδικασία τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να χαρούν, να ψυχαγωγηθούν, να δυναμώσουν και να θωρακίσουν την υγεία τους. Επίσης, διαμέσου του σχολικού αθλητισμού, ακόμα μια φορά ενισχύθηκαν κοινωνικές σχέσεις, εμφυτεύθηκαν ηθικές αξίες και εν τέλει αναπτύχθηκαν συνήθειες που μόνο ευεργετικές επιδράσεις προκαλούν στον εύπλαστο παιδικό σώμα και στο εφηβικό πνεύμα. Για τα αποτελέσματα αυτά, τα εύσημα ανήκουν σε όλους τους καθηγητές φυσικής αγωγής, στους διευθυντές των σχολείων που πάντα στηρίζουν τον θεσμό των σχολικών αγώνων καθώς και σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν.

Παράλληλα με όλους τους παραπάνω το θεσμό των σχολικών αγώνων στήριξαν έμπρακτα ένα σύνολο στελεχών της εκπαίδευσης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και απλών ανθρώπων που διακατέχονται από ευαισθησίες για την σχολική άθληση. Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Μιχάλης Παπανούσκας, αποτελεί ένα σημαντικό υποστηρικτή των σχολικών αγώνων και του σχολικού αθλητισμού γενικότερα. Ενστερνιζόμενος ένα σύνολο προοδευτικών αντιλήψεων για τον αθλητισμό ανέλαβε για ακόμα μια χρονιά κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία για την στήριξη των σχολικών πρωταθλημάτων. Πέρα όμως από το πρόσωπο του διευθυντή, η Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Καρδίτσας ευχαριστεί τους Δήμους Καρδίτσας και Μουζακίου για την διάθεση των κλειστών γυμναστηρίων των δύο πόλεων προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των σχολικών αγώνων. Επίσης, τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρόβα και τους υπαλλήλους του Δ.Ο.Π.Α. Καρδίτσας, την πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Μουζακίου (Αθλητισμός – Πολιτισμός – Νεότητα) κα. Ελένη Ρούσσα, τον κ. Βάϊο Πανταζή για την διάθεση του γηπέδου Παλαιοκκλησίου, και τον κ. Κώστα Τσίλια για την διάθεση του γηπέδου της Αγίας Παρασκευής. Επίσης, ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί η συνεισφορά των ιατρών που πρόσφεραν τις απαραίτητες υπηρεσίες τους στους σχολικούς αγώνες, αφού η απρόσκοπτη παρουσία τους διασφαλίζει την προστασία των παιδιών και χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή τους. Συγκεκριμένα, τους σχολικούς αγώνες στήριξαν με τις πολύτιμες υπηρεσίες τους οι ιατροί:  Βασίλης Σέβας, Θεοδώρα Στάθη, Δημήτρης Πατούλιας, Αχιλλέας Γιαννουλάκος και Δημήτρης Μπέζας.

Η Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια που θα στηρίξει και θα αναπτύξει το σχολικό αθλητισμό. Επίσης, εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία στις εξετάσεις τους και καλά αποτελέσματα στις προσπάθειες τους. Τέλος, εύχεται σε όλους τους μαθητές να βρίσκουν πάντα στο αθλητισμό την ευχαρίστηση και τις συγκινήσεις που προσδοκούν και να ενσωματώσουν την άσκηση στις καθημερινές τους δραστηριότητες όταν ενηλικιωθούν. Καλό καλοκαίρι.

 

Από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Δ.Δ.Ε. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ψηφιακή Τεχνολογία για Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Φοιτητών για τον 21ο Αιώνα
Επόμενο άρθρο O Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Ν. Ντίτορας στη Στενή Ευβοίας