Ειδήσεις

Απολογισμός 2016 του Φιλόπτωχου Ταμείου Καρδίτσας


Για μία ακόμη χρονιά το Γενικό μας Φιλόπτωχο Ταμείο, πραγματοποιεί την Κοπή της βασιλόπιτάς Του και παρουσιάζει το έργο του για το έτος που πέρασε.

Κάποτε ένας απλός άνθρωπος παρακαλούσε τον Θεό να του δείξει πως είναι ο Παράδεισος και η κόλαση. Ένα βράδυ λοιπόν στον ύπνο του άκουσε μια φωνή να του λέει: «Έλα, να σου δείξω την κόλαση». Βρέθηκε τότε σ’ ένα δωμάτιο, όπου πολλοί άνθρωποι κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι και στη μέση ήταν μια κατσαρόλα γεμάτη φαγητό. Όλοι όμως οι άνθρωποι ήταν πεινασμένοι, γιατί δεν μπορούσαν να φάνε. Στα χέρια τους κρατούσαν από μια πολύ μακριά κουτάλα έπαιρναν από την κατσαρόλα το φαγητό, αλλά δεν μπορούσαν να φέρουν την κουτάλα στο στόμα τους. Γι’ αυτό άλλοι γκρίνιαζαν, άλλοι φώναζαν, άλλοι έκλαιγαν…

Μετά άκουσε την ίδια φωνή να του λέει: «Έλα τώρα να σου δείξω και τον Παράδεισο». Βρέθηκε τότε σ’ ένα άλλο δωμάτιο, όπου πολλοί άνθρωποι κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι όμοιο με το προηγούμενο και στη μέση ήταν πάλι μια κατσαρόλα με φαγητό και είχαν τις ίδιες μακριές κουτάλες. Όλοι όμως ήταν χορτάτοι και χαρούμενοι, γιατί ο καθένας έπαιρνε με την κουτάλα του φαγητό από την κατσαρόλα και τάιζε τον άλλο. Καταλαβαίνουμε τώρα κι εμείς, πώς μπορούμε να ζούμε από αυτή τη ζωή τον Παράδεισο;

(Αποσπάσματα από το βιβλίο «Πάθη και Αρετές»,

του γέροντος Παϊσίου του αγιορείτου).

Έτσι αγαπητοί μου Αδελφοί,

Όταν γύρω σου όλα τα καλύπτει το αβέβαιο αύριο και ο καθένας μας καλείται να μαζέψει δυνάμεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον φόβο για το άγνωστο, την αβεβαιότητα, που συστηματικά καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας αδιαφορώντας ο ένας για τον άλλο, για τον συνάνθρωπό του, αφού λίγο πολύ όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την μείωση των εσόδων μας, σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση των φόρων, και τέλος την ανεργία σε προσωπικό επίπεδο ή στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ένας δυστυχώς ξεχνά τον άλλον και παλεύει μόνος του με όσες δυνάμεις έχει. Βιώνοντας το άγχος και την μοναξιά, τα οποία ο ίδιος προκάλεσε γύρο του. Σε αυτό το σημείο είναι που

Η τοπική μας Εκκλησία, εμπνεόμενη από τον λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, που υπενθύμιζε στους Κορινθίους «Ώστε τώρα μας απομένουν τρία πράγματα: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Πιο μεγάλη όμως από αυτά είναι η αγάπη».

Απηύθυνε πρόσκληση αγάπης για να μην αφήσουμε την αγάπη να παγώσει, και να δώσουμε στον κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται ελπίδα και πίστη, και να μοιραζόμαστε ό,τι έχουμε και χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το σιωπηρό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και καθίστανται συμπαραστάτες σε αυτό.

Κατά το προηγούμενο έτος το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθεί σε κάθε αίτημα συμπολίτη μας για βοήθεια.

Ήμασταν παρόντες σε κάθε γωνιά της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, από τα Φάρσαλα έως και το τελευταίο χωριό της Αργιθέας, άμεσα και αποτελεσματικά, στο πλαίσιο πάντα των ανθρώπινων δυνατοτήτων μας. (-χωρίς αυτό να σημαίνει πως χαλαρώσαμε τα κριτήρια και παρείχαμε βοήθεια άκριτα.-)

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να στεναχωρήσαμε κάποιους, οι οποίοι είχαν κάποιο εισόδημα, επομένως τους αντικαταστήσαμε με άλλους, που είχαν περισσότερη και άμεση ανάγκη. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως μία τέτοια ενέργεια ήταν επιβεβλημένη.

Το προηγούμενο έτος 2016 στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε εμπερίστατους συνανθρώπους μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, μάλιστα δεν έχουν χρήματα ακόμη και για τα πλέον βασικά: τροφή, στέγαση, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες, ρούχα, οικιακό εξοπλισμό, εισιτήρια κ.ά., για όλα αυτά λοιπόν το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο δαπάνησε σαράντα οκτώ χιλιάδες ευρώ (48.000.00). Στα συσσίτια μας – τα «Σπίτια Αγάπης» Καρδίτσας, Παλαμά, Σοφάδων, Φαρσάλων και Αγναντερού ετοιμάστηκαν, με περισσή αγάπη και φροντίδα πενήντα οκτώ οκτακόσιες χιλιάδες (58.800) μερίδες φαγητού.

Και κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων διανεμήθηκαν περισσότερα από 500 δέματα με τρόφιμα μακράς διάρκειας, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.

Από το «Παντοπωλείο Αλληλεγγύης» Καρδίτσας διανεμήθηκαν δύο τόνοι πεντακόσια πενήντα επτά κιλά (2.557) τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Χίλια διακόσια δέματα (1.200) μοιράστηκαν από τα «Παντοπωλεία Αλληλεγγύης» Σοφάδων και Φαρσάλων.

Επιπλέον, τα 24 σε σύνολο ήδη λειτουργούντα Ενοριακά Φιλόπτωχα, αποτελούμενα από αξιόλογους και πρόθυμους ανθρώπους, καταβάλλουν επαινετή προσπάθεια. για το 2016 πενήντα εννέα χιλιάδες τριακόσια είκοσι επτά ευρώ (59.327,00€) δόθηκαν σε άπορους συνανθρώπους μας. Ενώ τέσσερις χιλιάδες επτακόσια ογδόντα τρία (4.783) δέματα με τρόφιμα μακράς διαρκείας και κρέας, για τις ημέρες των Γιορτών, μοιράστηκαν σε άπορες οικογένειες.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κληθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και το αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα.

Βέβαια, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως όταν διαπιστώσαμε, ότι κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση προς ίδιον όφελος και θεωρούν την Εκκλησία αστείρευτο Οργανισμό που είναι υποχρεωμένος να μοιράζει χρήματα για όσους αυτοί θεωρούν ότι έχουν ανάγκη.

Σε σύνολο το Γενικό με τα Ενοριακά Φιλόπτωχα δαπάνησαν το ποσό των δεκατεσσάρων χιλιάδων ευρώ (14.000,00€).

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η Ιερά μας Μητρόπολη μετά την αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τις δύο Ιερατικές Σχολές Δευτέρας Ευκαιρίας σε Κατερίνη και Καλαμάτα, ανέλαβε τη φιλοξενία των μαθητών εδώ στην Καρδίτσα. Οι μισοί από τους μαθητές φιλοξενούνται ήδη σε έναν όροφο του Γηροκομείου μας, αφού οι εγκαταστάσεις τις Σχολής δεν επαρκούν, γεγονός που σημαίνει τουλάχιστον 1000€ ευρώ λειτουργικά έξοδα μηνιαίως.

Όταν το γηροκομείο μας για να λειτουργήσει κατά το προηγούμενο έτος δαπάνησε διακόσιες τριάντα έξει χιλιάδες ευρώ {236.777,02}.

Τέλος θα ήταν παράλειψή μας, αν από τη θέση αυτή, λησμονούσαμε να ευχαριστήσουμε τις Μονές μας, τι Ιερά Μονή Κορώνης που προμηθεύει το Γεροκομείο μας με γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, την μονή Σπηλιάς και τα Προσκυνήματα που προμηθεύουν με λάδι τα Σπίτια Αγάπης.

Τη συνεισφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων, οι οποίοι ήρθαν στην πόλη μας και κατάφεραν παρά τις κλειστές πόρτες να βρουν χώρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τούς, και σε συνεργασία με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας και την στήριξη Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η μουσικοχορευτική εκδήλωση: «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα». Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους επαινούμε για αυτήν τους την πρωτοβουλία, η οποία μέσα από ένα πλούσιο μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα συγκέντρωσαν σχεδόν έναν τόνο τρόφιμα για τα συσσίτιά μας. Τους ευχαριστούμε για άλλη μία φορά και σας γνωρίζουμε επίσημα πως ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία μαζί τους για την πραγματοποίηση δεύτερης εκδήλωσης.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε, να επισημάνουμε ότι το όλο έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου γίνεται με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα. Σε κάθε συναλλαγή που γίνεται, δίδεται η αντίστοιχη απόδειξη και καμία είσπραξη δεν γίνεται χωρίς απόδειξη, έτσι ώστε να αποτυπώνεται η διαφάνεια που υπάρχει σε όλες τις συναλλαγές μας.

Όλο αυτό το έργο που γίνεται για την ανακούφιση των αδελφών μας δεν θα υλοποιούνταν εάν δεν υπήρχε ένας άνθρωπος, που ακούραστα και αγόγγυστα εργάζεται νυχθημερόν και δεν είναι άλλος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Τιμόθεο, τον οποίο ειλικρινά ευχαριστούμε για το ανύστακτο ενδιαφέρον του και την ποιμαντική του μέριμνα. Κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγησή του προχωράμε μεθοδικά με σταθερά βήματα, μέρα με τη μέρα, και πιο αποτελεσματικά.

Νιώθουμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τους υπευθύνους των «Σπιτιών Αγάπης», τους Ιερείς μας, τις μυροφόρες – εθελόντριές μας, οι οποίοι όλοι μαζί καθημερινά πασχίζουν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πραγματικά, για να παρασκευάσουν και να διανείμουν το φαγητό και να κρατήσουν τα συσσίτιά μας σε ένα υψηλό επίπεδο.

Τους υπευθύνους των «Παντοπωλείων Αλληλεγγύης», τους προέδρους και τα μέλη των Ενοριακών Φιλοπτώχων για τη αγαστή συνεργασία τους, τους υπαλλήλους της Ιεράς Μητροπόλεως για την γραμματειακή υποστήριξη των φιλανθρωπικών δομών.

Για όλους αυτούς πέρυσι στο τέλος της Ιεραποστολικής Χρονιάς πραγματοποιήσαμε τα πρώτα «Μυροφόρεια». Συγκεντρωθήκαμε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Βούνενα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία Υπέρ Υγείας όλων, όσοι καθημερινά κοπιάζουν για το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους παρισταμένους.

Τέλος, όλους εσάς, όλους τους πιστούς ανθρώπους, οι οποίοι από το περίσσευμα ή το υστέρημά σας, ενισχύετε το φιλανθρωπικό έργο της Θεσσαλιώτιδας Εκκλησίας και χάρη σε εσάς μπορούμε και λειτουργούμε τις δομές που προαναφέραμε, προς ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και δόξα του αγίου Τριαδικού Θεού.

Ας μην ξεχνάμε αυτό που έλεγε Ο Άγιος των ημερών μας, Γέρων Πορφύριος:

«Όποιος αγαπάει λίγο, δίνει λίγο. Όποιος αγαπάει περισσότερο δίνει περισσότερο κι όποιος αγαπάει πάρα πολύ, τί έχει αντάξιο να δώσει; Δίνει τον εαυτό του…».

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας,

Σήμερα έχουμε την Χαρά να βρίσκετε κοντά μας ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Λεμοντζής Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας Της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1976 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ενώ παράλληλα σπούδασε κοινωνιολογία του Χριστιανισμού στο πανεπιστήμιο Ντάραμ στην Αγγλία.

Αναδείχθηκε σε Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγητής της Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως στην Θεσσαλονίκη, διετέλεσε μέλος της Συνοδικής επιτροπής επι των Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος. Είναι συγγραφέας πολλών Βιβλίων και έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια, είναι μεγάλη μας η τιμή που βρίσκετε κοντά μας και τον παρακαλούμε να ανέλθει στο βήμα και να μας μιλήσει με θέμα: «Η φιλανθρωπία ως κανόνας και Μέτρο της Χριστιανικής Ζωής».

 

Προηγούμενο άρθρο ΤΕΙ Θεσσαλίας: Σεμινάριο για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα μπλόκου της Νίκαιας