Ειδήσεις

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του 1ου Διαγωνισμού του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου


Τα βραβεία του 1ου Διαγωνισμού του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου απονεμήθηκαν την Τρίτη 11/9 κατά τη διάρκεια μιας λιτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Σωτ. Μπακαλάκου εκ μέρους και των παρόντων μελών της Επιτροπής κ.κ Στ. Παπαγεωργίου, Δημοτικό Σύμβουλο, Σωτ. Κουλοκτσή, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας , Βαΐα Σδράλια, εκπρόσωπο της Ένωσης Επιστημόνων του νομού, αναφέρθηκε στην πορεία του διαγωνισμού που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά. Όπως ανέφερε, τα βραβεία χρηματοδοτούνται από το Κληροδότημα Βαλταδώρου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Δήμου Καρδίτσας το έτος 1985 με τις διαθήκες των αδελφών Αντώνιου και Θεοδώρας Βαλταδώρου. Στις εν λόγω διαθήκες ορίζεται η απονομή βραβείων σε γεωπόνους, οικονομολόγους, νομικούς, ιστορικούς, ζωγράφους και λογοτέχνες που κατοικούν στο Δήμο Καρδίτσας, βούληση που όμως δεν είχε υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ο Δήμος Καρδίτσας προχώρησε πέρυσι για πρώτη φορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού επιλέγοντας για αρχή τις κατηγορίες των ζωγράφων και των γεωπόνων με βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής να κατοικούν στο Δήμο Καρδίτσας, και να διαθέτουν πτυχίο Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ή αξιόλογη καλλιτεχνική εμπειρία για την πρώτη κατηγορία και πτυχίο Γεωπόνου για τη δεύτερη.

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ζωγραφικές ήταν πολλές και αξιόλογες και η Επιτροπή -στην οποία συμμετέχουν επίσης ο κ. Χρυσ. Σπάνιας, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Δ/ντης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Μιχ. Παπανούσκας, ο κ. Αριστ. Αντωνίου ως εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και η κ. Βασ. Συργκάνη, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας –  συνεργάστηκε με την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης για να καταλήξει στα έργα που θα βραβευθούν, ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή στην κατηγορία των γεωπόνων.

Τα βραβεία στους ζωγράφους που διακρίθηκαν για τα έργα τους που είχαν ως θέμα “Δήμος Καρδίτσας και ποδήλατο. Η προσέγγιση μέσα από τα μάτια του  καλλιτέχνη”, καθώς και στους γεωπόνους που εκπόνησαν εργασίες- προτάσεις σχετικές με την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας απένειμε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο οποίος ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπή Βραβείων του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου,  καθώς και την υπάλληλο του Δήμου κ. Νατ. Τζέλλου για τη διοικητική υποστήριξη του διαγωνισμού και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους.

Το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στην κατηγορία των ζωγράφων που συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ απονεμήθηκε στην κ. Ανι Πέτκοβα, το 2ο βραβείο με έπαθλο 800 στον κ. Κων/νο Νικολάου και το 3ο βραβείο με έπαθλο 600 € στην κ. Ευτυχ. Κουκουζέλη.

Έπαινοι για τα έργα τους απονεμήθηκαν στους: Μάρκελλο Κολοφωτιά, Μπιλιούρη Κων/νο και Σουμέλα Παπαευαγγέλου, ενώ ειδική εύφημος μνεία απονεμήθηκε στον κ. Θωμά Καλλιάρα, ο οποίος φιλοτέχνησε με φυσικά υλικά ένα γλυπτό έργο, το οποίο με τους όρους του διαγωνισμού δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των ζωγράφων, αλλά θεωρήθηκε ως πολύ αξιόλογο έργο από την Επιτροπή.

Τα έργα των ζωγράφων που βραβεύθηκαν θα παραμείνουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, ενώ όλα τα έργα θα εκτεθούν στο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Στην κατηγορία των γεωπόνων το 1ο και 2ο βραβείο που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 2.000 και 1.600€ αντίστοιχα μοιράστηκαν για τις εργασίες τους (από 1.800 € ο καθένας) ο κ. Γιώργος Μακρής και η κ. Βασιλική Τσιούντσουρα, ενώ το 3ο βραβείο με έπαθλο 1.200 € απονεμήθηκε στην κ. Φωτεινή Παπαευαγγέλου.

           

Προηγούμενο άρθρο Το Εσπερινό Καρδίτσας συντονιστής ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus
Επόμενο άρθρο Τα εγκαίνια της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην 83η ΔΕΘ