Ειδήσεις

Απόδειξη υπευθυνότητας από τον Α. Ακρίβο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας


Στα 221.157.477 ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2021, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας, με αφετηρία το 2011 παραμένουν μειωμένα κατά 60%, με παράλληλη αύξηση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει μηδέν δάνεια. Μηδενικές είναι και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε υπερδέσμεση 245,5% που οδηγεί σε αύξηση του προϋπολογισμού  του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020  από τα  376 εκατ.  ευρώ  στα  925 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία  προόδου του Προγράμματος:
– οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 ανέρχονται σε ποσοστό 224%  και 843 εκατ. ευρώ,

– οι εντάξεις σε 164,4%  και 619 εκατομμύρια ευρώ,

– οι συμβάσεις σε 80,3%   και 302 εκατ. ευρώ και

– οι δαπάνες σε 33%  και 124 εκατομμύρια ευρώ.

Υπεύθυνη στάση από την Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια  
Και στον νέο Προϋπολογισμό η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” απέδειξε την υπεύθυνη στάση της και τον υπερψήφισε, καθώς ο επικεφαλής του Συνδυασμού, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, εξήγησε με επάρκεια τους λόγους που πήρε και φέτος αυτήν την απόφαση η παράταξη.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ακρίβος είπε στην παρέμβασή του: “Δυστυχώς και η σημερινή μας συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω τεράστιων δυσκολιών λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η χώρα μας και φυσικά η Περιφέρεια μας.

Με αφορμή την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού μας θα ήθελα να σταθώ σε δύο μόνο μείζονα θέματα.

Την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την στήριξη όσων έχουν πληγεί και στις εξελίξεις από την πρόσφατη καταστροφή στην Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές από τον Ιανό.

Για την προστασία από την πανδημία, η θέση μας είναι ότι χρειάζεται άμεσα γενναία ενίσχυση του συστήματος υγείας, με προσωπικό, μονάδες ΜΕΘ, εξασφάλιση όσων rapid test χρειάζονται. Επίσης, προτείνουμε την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής υγείας, η οποία θα έχει ως αποστολή την διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου εξέτασης – ιχνηλάτησης και διεξαγωγής τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες σήμερα και εμβολιασμών αργότερα.
Σε αντίθεση με τη λογική που υπάρχει σε ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες, εμείς πιστεύουμε ότι καλύτερα να περισσεύει κάτι παρά να λείπει.
Ας αποδειχθεί στο τέλος ότι είχαμε περισσότερους γιατρούς και νοσοκόμους, περισσότερες ΜΕΘ covid-19, παρά να βρεθούμε στην κατάσταση να πάει κάποιος που χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ και να μην υπάρχει.
Καλή και θετική η είδηση που αφορά τα εμβόλια αλλά θα πρέπει να λέμε ότι συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις κλπ, μέχρι να έρθει η ώρα του εμβολιασμού
Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ως θετικό το Σχέδιο των  80 + 50 + 30 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Περιφερειάρχης ότι θέτει σε εφαρμογή η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργό στήριξη τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Έτσι μετά την ενίσχυση με 80 εκατ. ευρώ των επενδύσεων υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων “Επανεπενδύω” και “Επενδύω στη Θεσσαλία”, μετά τη στήριξη με 50 εκατ. ευρώ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της πανδημίας του covid-19, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ανάσα ρευστότητας με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ενισχύοντας το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού ύψους  αυτό 30.000.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Πολύ σύντομα θέλω να αναφερθώ και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προχθές είδαμε να αντιμετωπίζει και η Κρήτη.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, κι ο φόβος ότι θα αντικρίσουμε παρόμοιες εικόνες στο μέλλον – ή και χειρότερες αν είμαστε απροετοίμαστοι– πρέπει να μας αφυπνίσει.

Οφείλουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να συντονιστούμε προκειμένου να εκπονηθεί σχέδιο για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.
Οφείλουμε να θέσουμε ως προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Εμείς έχουμε προτείνει την άμεση ανάπτυξη ενός νέου, σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, για την Καρδίτσα και τις άλλες πληγέντες περιοχές.
Ένα σχέδιο με πράσινες αναπτυξιακές προτεραιότητες, που θα αναδεικνύει ουσιαστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών αυτών.
Θα προέρχεται από τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, θα συντονίζεται από τους Δήμους και την Περιφέρειά μας
Ένα σχέδιο που θα αναδείξει την Καρδίτσα σε Ευρωπαϊκή Πιλοτική Περιοχή για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Αξιοποιώντας τις ίδιες τις δυνάμεις της περιοχής, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, τους άλλους τοπικούς φορείς έρευνας, την τοπική επιχειρηματικότητα και τα σημαντικά εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας της περιοχής.
Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν και όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια επόμενη έντονη κακοκαιρία.
Διότι όσα χρήματα και να δοθούν τώρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας νέας θεομηνίας…

Προηγούμενο άρθρο Σ. Μπακαλάκου: Η πλημμύρα και η αδιαφανής διαχείριση των χρηματοδοτήσεων αποκατάστασης ζημιών
Επόμενο άρθρο Σταθερά υψηλά τα κρούσματα covid στην Καρδίτσα, με 68 νέα περιστατικά