Απόδραση… για δράση και αναψυχή


Στις βουνοκορφές Αγράφων, στην Λίμνη Ν. Πλαστήρα, στην πανέμορφη Αργιθέα, στον ιαματικό Σμόκοβο.

Α) Στις βουνοκορφές των Αγράφων

Το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων στη θέση Καραμανώλη και το καταφύγιο στη θέση Ελατάκος στο δάσος Μπελοκομύτη, αποτελούν τα ορμητήρια των ορειβατών για τις περιπετειώδεις διαδρομές τους στο Μπορλέρο (2.016 μ.), το Βουτσικάκι (2.154 μ.) και τις άλλες βουνοκορφές των Αγράφων. Πολλά πεζοπορικά μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης. Δεκάδες διαδρομές και πορείες ξεκινούν με πρωτοβουλίες ορειβατικών συλλόγων και φυσιολατρών και από διάφορα άλλα σημεία. Η περιοχή ευρύτερα, με αφετηρία κυρίως τη Νεράιδα, ενδείκνυται για ορειβατικό σκι, ενώ μικρή χιονοδρομική πίστα με συρόμενο αναβατήρα υπάρχει στην θέση Καραμανώλη, κοντά στο καταφύγιο.

Β) Δραστηριότητες περιμετρικά της λίμνης

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ιππασία, λίγο πριν από το Κρυονέρι. Να ασκηθούν στη σκοποβολή στο σκοπευτήριο της Νεράιδας.

Κοντά στην Πλαζ Πεζούλας και το βοτανικό Κήπο μπορούν να ασκηθούν στην τοξοβολία, να ενοικιάσουν ποδήλατα βουνού, υδροποδήλατα, κανό, ιστιοσανίδες και άλλο εξοπλισμό για σπορ στη λίμνη, να κολυμπήσουν ή να ψαρέψουν με καλάμι.

Γ) Extreme sports περιοχή Μουζακίου

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς: Πάνω από το χωριό Πορτή, 8 χλμ. Περίπου από το Μουζάκι, υπάρχει πίστα απογείωσης για τους λάτρεις του parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς). Πίστα πολύ καλών προδιαγραφών υπάρχει και στον Ελληνόπυργο Δ. Ιθώμης, στη θέση Αγ. Αθανάσιος.

Αναρρίχηση: Λίγο έξω από το Μουζάκι στο δρόμο προς τη Πορτή υπάρχουν οργανωμένα αναρριχητικά πεδία.

Διάσχιση φαραγγιού (canyoning): Δυνατότητες για το άθλημα υπάρχουν στο Μέγα Ρέμα κοντά στην Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου (Καραϊσκάκη).

Δ) Περιοχή λίμνης Σμοκόβου και ιαματικών λουτρών

Στο ΝΑ τμήμα του νομού Καρδίτσας, τα ιαματικά λουτρά Σμοκόβου και Καϊτσας – Δρανίστας, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο προσφέρονται για χαλάρωση, ξεκούραση και ίαση. Πολύ κοντά στις υποδομές τω λουτρών δημιουργήθηκε πρόσφατα η λίμνη Σμοκόβου, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για περιήγηση και αναψυχή στους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής.

(Αναλυτική παρουσίαση των διαδρομών στο ένθετο με το χάρτη).

Ελκυστικός τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές

Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 2.636 τ.χ. και πληθυσμό 129.541 κατοίκους (2001). Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καρδίτσα με 45.000 κατοίκους. Η Καρδίτσα απέχει 300 χλμ. Από την Αθήνα και 210 χλμ. Από τη Θεσσαλονίκη. Είναι σύγχρονη πόλη με πλούσια αγορά και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο. Άλλα σημαντικά εμπορικά, διοικητικά και πολιτισμικά κέντρα του Νομού είναι οι μικρές πόλεις του Παλαμά, των Σοφάδων και του Μουζακίου.

Το πανέμορφο ορεινό τοπίο του νομού Καρδίτσας, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και των Θεσσαλικών Αγράφων, αποτελεί σήμερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Οι χιλιάδες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή των Αγράφων στα βάθη των αιώνων, έχτισαν θρησκευτικά και άλλα μνημεία, έπλασαν ιστορίες και μύθους, δημιούργησαν τραγούδια και χορούς, οργάνωσαν πανηγύρια, θρησκευτικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις για χαρές και λύπες.

Δημιούργησαν έναν πλούσιο λαϊκό πολιτισμό που σήμερα αποτελεί κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.

Υποδομές

Το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του νομού βελτιώνεται διαρκώς, κάνοντας την πρόσβαση στους επισκέπτες ευκολότερη απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Οι σύγχρονες υποδομές διαμονής, εστίασης, αναψυχής και εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν καλύπτουν τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε επισκέπτη και κάνουν τη διαμονή του άνετη, απολαυστική και αξέχαστη.

Λίμνη Ν. Πλαστήρα

Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νομού καθώς διαθέτει υποδομή εφάμιλλη περιοχών με τουριστική παράδοση πολλών δεκαετιών. Οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέχουν υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προσφέρουν στις χιλιάδες των επισκεπτών μια ανεπανάληπτη εμπειρία «απόδρασης» από την καθημερινότητα.

Αργιθέα – Σμόκοβος

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις «κρυμμένες» ομορφιές της τουριστικά αναπτυσσόμενης ορεινής Αργιθέας που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Ν. Πλαστήρα και τον οδικό άξονα Καρδίτσας – Άρτα.

Χιλιάδες επισκέπτες του Νομού απολαμβάνουν την ομορφιά της νέας λίμνης Σμοκόβου και τις υπηρεσίες των ιαματικών λουτρών Σμοκόβου και Καϊτσας που βρίσκονται στη διαδρομή τους από την Καρδίτσα προς τη φθιώτιδα και την Ευρυτανία, αλλά και αντίστροφα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές και τη φιλοξενία του τόπου μας. Σας εύχεται καλή περιήγηση, απολαυστική και χαρούμενη διαμονή.

Αθλητικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στη λίμνη Ν. Πλαστήρα και σε άλλες περιοχές του νομού με τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών και αθλητών κάθε ηλικίας.

Κολυμβητικός διάπλους λίμνης Ν. Πλαστήρα: Πανελλήνιος Κολυμβητικός αγώνας με τη συμμετοχή δεκάδων κολυμβητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι κολυμβητές διανύουν την απόσταση Πλαζ Πεζούλας – Πλαζ Λαμπερού κάθε Αύγουστο (απόσταση 5 χλμ. Περίπου).

Διαγωνισμός ψαρέματος: Διοργανώνεται κάθε χρόνο το μήνα Αύγουστο στην παραλίμνια περιοχή Μορφοβουνίου, με τη συμμετοχή δεκάδων ντόπιων και επισκεπτών της περιοχής.

Αγώνας ορεινού ποδηλάτου: Διοργανώνεται κάθε χρόνο το μήνα Αύγουστο στον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο του Δήμου Πλαστήρα. Η εκκίνηση γίνεται από το Τσαρδάκι, πάνω από το Μοσχάτο και καταλήγει στο Μεσενικόλα, όπου γίνεται η απονομή των μεταλλίων.

Αγώνας δρόμου Δολόπων: Ετήσια αθλητικοπολιτιστική διοργάνωση Πανελλαδικής εμβέλειας που έχει σημείο εκκίνησης τον Κέδρο και καταλήγει στα Λουτρά Σμοκόβου.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Με την έναρξη λειτουργίας των Ιαματικών Λουτρών Σμοκόβου και υποστηρίζεται από τη Γ.Γ. Αθλητισμού.

Απόδραση… για δράση και αναψυχή

Ο ορεινός όγκος του νομού και ιδιαίτερα η λίμνη Ν. Πλαστήρα, αποτελεί προορισμό για «απόδραση» χιλιάδων επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου, καθώς προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για λιγότερο ή περισσότερο «ήπια» περιπετειώδη δράση.

Οι πανύψηλες βουνοκορφές των Αγράφων προσφέρονται για ορειβασία και οι βουνοπλαγιές τους για πεζοπορία και ορειβατικό σκι.

Η γεωμορφολογία του εδάφους με τις απότομες κλίσεις προσφέρονται για αεραθλήματα, αναρριχήσεις, διασχίσεις φαραγγιών κ.α. δραστηριότητες. Τα μονοπάτια περιμετρικά της λίμνης προσφέρονται για ορειβατικό ποδήλατο, ιππασία, πεζοπορία κ.α.

Τα καταγάλανα νερά της λίμνης προσφέρονται για στιγμές ξεκούρασης και αναψυχής. Οι επισκέπτες, κυρίως στη δυτική πλευρά της, έχουν τη δυνατότητα ν’ απολαύσουν κωπηλασία, υδροποδήλατο, ψάρεμα, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες.

Στην περιοχή του Σμοκόβου, κοντά στη νέα λίμνη, τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών λουτρών Σμοκόβου και της Καϊτσας – Δρανίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Kάμπου
Επόμενο άρθρο Aυξημένα τα μέτρα της Tροχαίας Kαρδίτσας για τον Δεκαπενταύγουστο