Ειδήσεις

Από σημείο σε σημείο κι από τον Καντίνσκι, σε λογοτεχνικές συναντήσεις ζώων


Συνεχίστηκε στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, την Πέμπτη 6 Ιουλίου με τρεις όμορφες δράσεις, η 6η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, που υλοποιείτε σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Τίτλος της Φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Περιπέτεια από σημείο σε σημείο!».

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» διαβάσαμε το έξυπνο και διασκεδαστικό βιβλίο του Crocket Johnson «Ο Χάρης και ο μοβ μαρκαδόρος» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου ο ήρωας ξεκινάει από ένα σημείο στο χαρτί με το μαρκαδόρο του και ζει μια όμορφη περιπέτεια!!!

Στη συνέχεια, τα παιδιά έλυσαν διάφορους γρίφους – εικόνες, ενώνοντας ή μαυρίζοντας τις κουκίδες στο χαρτί και τελείωσαν τη δράση φτιάχνοντας δικούς τους γρίφους με κουκίδες, από εικόνες γνωστών παιδικών βιβλίων!!!

Μια ακόμα δημιουργική δράση έλαβε χώρα στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» και η οποία απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών. Θέμα της σημερινής δράσης  “Σημείο, γραμμή, επίπεδο: στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι”.  Και από τη σημερινή δράση φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η επαφή των παιδιών με τα βιβλία.

Τα παιδιά ξεφύλλισαν το βιβλίο του Kandinsky Wassily με τίτλο “Σημείο, γραμμή, επίπεδο: συμβολή στην ανάλυση των ζωγραφικών στοιχείων”, εκδόσεις Δωδώνη. Παράλληλα παρακολούθησαν βίντεο κατά τα οποία προβλήθηκαν στοιχεία από τη ζωή του ζωγράφου καθώς και πολλά από τα έργα του.

Στη συνέχεια τα παιδιά χρησιμοποιώντας πολύχρωμα χαρτόνια σε μορφή κύκλου, ένα σχήμα που κυριαρχεί στα έργα του Καντίνσκι, μεταμορφώθηκαν για λίγο σε μικρούς Καντίνσκι και δουλεύοντας σε ομάδες δημιούργησαν τους δικούς τους πίνακες!!!

Μια ευχάριστη καλοκαιρινή περιπέτεια, έζησαν οι φίλοι της παιδικής βιβλιοθήκης Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου». Ήταν η λογοτεχνική συνάντηση των ζώων στα κόκκινα σημεία της βιβλιοθήκης. Δημιούργησαν το μονοπάτι όπου το ένα βιβλίο οδηγούσε σε κάποιο άλλο. Στο τέλος βρέθηκαν όλα μαζί στο δάσος, συζήτησαν και….πέρασαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, ολοκληρώνεται και η 3η εβδομάδα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με τρεις δράσεις, στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

  Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής», σημείο, γραμμή, επίπεδο. Μπαίνουμε μαζί με τα παιδιά, στο ατελιέ του Βασίλι Καντίνσκι, μαθαίνουμε για τη ζωή του, αλλά κυρίως για το πλούσιο έργο του και προσπαθούμε με πινέλα και πολύχρωμες μπογιές, να φτιάξουμε όμορφους πίνακες!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», Twister – ένα παιχνίδι με σημεία. Μια πρόκληση ισορροπίας και ευλυγισίας με χέρια και πόδια από σημείο σε σημείο.

Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού»,  Η Χιονάτη και τα σημεία.

Αφήγηση της ιστορίας με τον τρόπο της εικαστικού Warja Lawater.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611, στις σελίδες των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas, καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στη διεύθυνση: http://network.nlg.gr/library/.

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να κάνουμε τις βιβλιοθήκες μας «Σημείο Αναφοράς»!!!

Προηγούμενο άρθρο Στο Δήμο Καρδίτσας τμήμα του οικοπέδου πρώην Μύλου Κολέτσου
Επόμενο άρθρο Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε Θεσσαλούς παραγωγούς