Από 82 έως 87 λεπτά το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Καρδίτσα


Από 82 έως 87 λεπτά το λίτρο (τιμή διυλιστηρίου)  διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στο Νομό Καρδίτσας.

Η διάθεση του πετρελαίου ξεκίνησε από σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και όπως διαπιστώνεται είναι σημαντικά φθηνότερο σε σύγκριση με την περυσινή χειμερινή περίοδο που ξεκίνησε πάνω και από το 1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων στο μεσοδιάστημα.

Το πετρέλαιο επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή 23 λεπτά ανά λίτρο.

Η ζήτηση όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο ΑΠΕ είναι ακόμη περιορισμένη, αφενός εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της χώρας, αφετέρου λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.

Ακριβώς αυτό μας επεσήμανε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Καρδίτσας κ. Μπάμπης Μαργαρίτης. «Υπάρχουν μερικές παραγγελίες, αλλά ο κόσμος προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. Περιμένει να δει τι θα γίνει με την επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης» μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για το πώς προμηνύεται η φετινή χρονιά για τον κλάδο τους, ο κ. Μαργαρίτης δηλώνει πως σίγουρα η οικονομική κρίση που επικρατεί δεν θα αφήσει σε καμία περίπτωση ανεπηρέαστη την αγορά πετρελαίου, αν και παρατηρεί πως είναι πλέον αρκετοί εκείνοι οι οποίοι επιστρέφουν στο πετρέλαιο.

Κατά τα λοιπά, θα πρέπει να προσθέσουμε πως η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει, ως γνωστόν, μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50 % και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών ως προς τον τρόπο που θα γίνει η εξοικονόμηση της δαπάνης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνουν μείωση του ύψους του επιδόματος (πέρυσι ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο για τους δικαιούχους), περιορισμό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν ή μείωση του ΕΦΚ για όλους τους καταναλωτές με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχουν ζητήσει οι πρατηριούχοι.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Δικαιούχος επιδόματος με βάση τον κανονισμό που ίσχυσε πέρυσι είναι:

• Άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

• Ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

• Μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερομένου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Η αγορά εκτιμά ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανακτήσει φέτος τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του έναντι των άλλων καυσίμων θέρμανσης και προβλέπει αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι, η κλιμάκωση της οποίας θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση και από τις καιρικές συνθήκες.

Η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να ενισχύσει πάντως και το λαθρεμπόριο, αφού με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν προσφάτως οι φορείς της αγοράς (εταιρείες και πρατήρια), το σύστημα εισροών – εκροών παραμένει ανενεργό με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως στους μεταπωλητές θέρμανσης που διακινούν μεγάλες ποσότητες καυσίμου.

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δ. Καρδίτσας προωθεί την ιδέα της ανακύκλωσης
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Εσωτερικών και τους υφυπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας