Αρνητική απάντηση του Ελγα για τις αποζημιώσεις στην Ασημίνα Σκόνδρα


 Ξεκάθαρη αρνητική απάντηση, έλαβε η πολιτευτής του Νομού μας κ.Ασημίνα Σκόνδρα, από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Θ.Σαρρή, στο να αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί, για την ζημιά που προκλήθηκε στη σοδειά τους από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

 Η κ.Σκόνδρα με την ιδιότητα της πολιτευτού Καρδίτσας αλλά κυρίως ως μέλλος του Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. μετά από συνεννόηση με τον Γραμματέα Αγροτικού κ.Κόλλια, συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού.

 Περιέγραψε την καταστροφή που έχει επέλθει στις βαμβακοφυτείες της Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα της Θεσσαλίας που σε Μ.Ο. φτάνει το 50% και μετέφερε την αγωνία και την απόγνωση των παραγωγών.

Τόνισε δε το γεγονός, ότι αυξήθηκε κατακόρυφα το καλλιεργητικό κόστος λόγω των ψεκασμών και παράλληλα, ότι πολλοί  βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν και το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω της μειωμένης παραγωγής.

Η κ. Σκόνδρα αναφέρθηκε ακόμα και στην γενικότερη επίπτωση, που θα υπάρξει στην ήδη επιβαρυμένη τοπική οικονομία, μιας και η Καρδίτσα στηρίζεται σχεδόν καθ΄όλοκληρία  στον αγροτικό κόσμο.

Ο κ. Σαρρής απάντησε ότι «δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και ότι κακώς οι αγρότες προσδοκούν». Συνεχίζοντας δε, εξήγησε ότι καμία τέτοια εντολή δεν έλαβε από την αρμόδια Υπουργό, αλλά και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Για τέτοιου είδους αποζημιώσεις αρμόδια είναι τα ΠΣΕΑ, είπε χαρακτηριστικά.

Η κ.Σκόνδρα από την πλευρά της επεσήμανε, ότι τα ΠΣΕΑ δεν προβαίνουν σε εξατομικευμένες αποζημιώσεις και εκεί ο κ. Σαρρής συμφώνησε να αναλάβει ο ΕΛΓΑ τις εκτιμήσεις, εφόσον βέβαια λάβει τις ανάλογες εντολές από την πολιτική ηγεσία.

Παρά ταύτα η κ. Σκόνδρα επέμενε, ζητώντας στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αυτές τις μέρες για τον ΕΛΓΑ, να αφήσουν περιθώριο αναδρομικής ισχύς, στο άρθρο που προβλέπεται για εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να καλυφθούν οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί  και εκεί πλέον έλαβε την απάντηση, ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Απ΄ότι φαίνεται λοιπόν και όπως μας δήλωσε η κ. Σκόνδρα, η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μοιάζει ανέφικτη και οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να πάψουν να ελπίζουν.

Δεν παρέλειψε ακόμα να συμπληρώσει, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα η Κυβέρνηση του κ.Παπανδρέου, μένει παγερά αδιάφορη μπροστά στην καταστροφή των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας και συνεχίζει να κρατά την αμείλικτα σκληρή στάση, που είχε μπροστά σ΄όλες τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις των αγροτών, αθετώντας όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Προηγούμενο άρθρο Τη Θεραπευτική Κοινότητα επισκέφθηκε ο Κώστας Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας