Ειδήσεις

Ασημίνα Σκόνδρα: Γκρεμίζουν τον Αχελώο – ερημοποιούν τη Θεσσαλία


Η ιδεοληπτική εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, ήταν γνωστή και εκφρασμένη. Η διγλωσσία που χρησιμοποιήθηκε από βουλευτές  και υπουργούς για κάποιο διάστημα, δεν ήταν τίποτα άλλο από μελετημένο τακτικισμό, προκειμένου να εφησυχάσουν  τους Θεσσαλούς.

Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν πιστέψαμε, ιδίως όσοι έχουμε αγωνιστεί  για  την ολοκλήρωση του έργου, ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν, να δουν τα προβλήματα στις σωστές τους διαστάσεις και να αλλάξουν άποψη.

Δε μας έπεισαν  ούτε οι δηλώσεις  Σπρίτζη όταν ήρθε στη Καρδίτσα, ούτε οι δηλώσεις Κόκκαλη  περί   ολοκλήρωσης του έργου, ούτε  οι Συριζαίοι βουλευτές του Νομού μας, που δημοσίευαν φωτογραφίες τους, με φόντο τα μισοτελειωμένα έργα του Αχελώου.

Δεν  θα μπορούσε κανείς να ξεχάσει το μένος, με το οποίο το πολεμούσαν όλα τα χρόνια, αποκαλώντας το «φαραωνικό», ούτε τις  ψευδεπίγραφες οικολογικές τους ανησυχίες, τις οποίες παρέλειψαν επιμελώς να εκφράσουν, στην τεράστια οικολογική καταστροφή, που προκλήθηκε στα παράλια  φιλέτα της Αττικής  πρόσφατα και που οι χειρισμοί της κυβέρνησής  τους, έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα.

Το έργο του Αχελώου είναι κυρίως περιβαλλοντικό και κατ΄επέκταση ενεργειακό, αρδευτικό και υδρευτικό και οι Θεσσαλοί το χρειάζονται, για την μελλοντική τους επιβίωση.

Αγωνιστήκαμε επί σειρά ετών,  ζητώντας επί της ουσίας, τις ποσότητες νερού που καταλήγουν στη θάλασσα και δεν τις στερείτε κανείς.

Η αγωνία μας πάντα πήγαζε από τον ορατό κίνδυνο της ερημοποίησης της Θεσσαλίας, από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το πολύ μεγάλο αρδευτικό κόστος  που βαραίνει τους αγρότες μας,  από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι, που πίνουν νερό από τις πομόνες, επιβαρύνοντας σοβαρά  την υγεία τους.

Δεν παραβλέπαμε βεβαίως και τις παράπλευρες ωφέλειες , ούτε ποτέ ξεχάσαμε τα 700 και πλέον εκατ., που έχουν ξοδευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των πολιτών, για τα φτάσει το έργο στα επίπεδα κατασκευής του 85% περίπου,  που είναι σήμερα.

Μιλούν για παραγωγική ανασυγκρότηση στο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως πρωταρχικό λόγο σ΄αυτή, έχει ο αγροτικός τομέας, κάποιος όμως πρέπει να τους πει, ότι γεωργία και κτηνοτροφία δεν υπάρχει χωρίς νερό.

Όπως ότι δεν μπορεί να σταματήσει η πληθυσμιακή αιμορραγία και  κινητροδότηση νέων αγροτών χωρίς προοπτική καλλιέργειας.

Ετοιμάζει η κυβέρνηση αναπτυξιακό συνέδριο αυτές τις μέρες στη Λάρισα και παρελαύνουν διάφοροι υπουργοί στη Θεσσαλία, για να μας πουν ότι η «ελπίδα», με συγχωρείτε η «ανάπτυξη» έρχεται και θα την φέρουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,  γκρεμίζονται το απολύτως απαραίτητο έργο, που έχει ανάγκη η περιοχή.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι  αν θέλουν να βάλουν τέλος στην παρομοιώδη απραξία τους, δεν θα το κάνουν  γκρεμίζοντας, αλλά χτίζοντας;

Όσο για τα μικρά φράγματα που αντιδιαστέλλει ο Φάμελλος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ουτοπικοί σχεδιασμοί επί χάρτου.

Για δε την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου,  που επείγει τους οικολογούντες συριζαίους, καλό είναι να ξέρουν , ότι θα χρειαστούν όσα περίπου έχουν ξοδευτεί μέχρι σήμερα, για να προσπαθήσουν να τα εξασφαλίσουν.

Θα πρέπει όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές της συμπολίτευσης να πάρουν θέση για το έργο, να ζητήσουν την αποπεράτωσή του και να θυμούνται, ότι οι πολίτες τους έστειλαν στη Βουλή ως εκπρόσωπους τους, για να φροντίζουν για τα συμφέροντα του τόπου τους.

Επίσης να θυμούνται,  ότι οι Θεσσαλοί  είναι κυρίως  αγρότες, που μαστίζονται από τη λειψυδρία, ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτιά, ότι  ανάπτυξη χωρίς παραγωγή δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται  και παραγωγή χωρίς νερό.

Αν πάλι δεν θέλουν να θυμούνται τίποτα από τα παραπάνω, ας θυμούνται ότι πολύ-πολύ γρήγορα, θα πολεμούν το έργο του Αχελώου, αλλά από την αντιπολίτευση.

Διότι  η Νέα Δημοκρατία, που πάντα επί των ημερών της προχωρούσαν τα έργα του Αχελώου, πιστεύει στην ωφελιμότητά τους, τα θεωρεί έργα πνοής για τη Θεσσαλία και θα είναι άμεση κυβερνητική προτεραιότητά  της,  η συνέχιση και αποπεράτωσή τους.

 

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διαμαρτυρία για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων
Επόμενο άρθρο Χρηματοδότηση 500.000 € για τις πληγές της κακοκαιρίας