Ειδήσεις

Ασημίνα Σκόνδρα: Η εξωτερική πολιτική και … οι όρνιθες του Κοτζιά


Νίκος  Κοτζιάς:   Ξεκίνησε από  την ΚΝΕ, εξελίχθηκε  σε μεγαλοστέλεχος του  ΚΚΕ, πέρασε από το Συνασπισμό και κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ.

Προσελήφθη το 1992 στο  ΥΠΕΞ ως εμπειρογνώμονας, κατέστει στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ορίστηκε αναπ. Υπουργός  Εξωτερικών από το Σημίτη και το 1999 ως Υπουργός Εξωτερικών. Το 2007 στρατηγικός  υπεύθυνος του ΓΑΠ στις εσωκομματικές εκλογές, που όταν εκλέχθηκε τον τοποθέτησε στην ηγεσία του ΙΣΤΑΜΕ. Το 2009 ορίστηκε  αναπ. Υπ. Εξωτερικών και είχε ουσιαστικό ρόλο στο πλάι του ΓΑΠ, από τα «λεφτά υπάρχουν» μέχρι  το «καλωσόρισες μνημόνιο», στο Καστελόριζο.

Από το 2015 μέχρι σήμερα  Υπουργός Εξωτερικών του Τσίπρα,  εφαρμόζοντας την πλέον αλλοπρόσαλλη και ζημιογόνα εξωτερική πολιτική.

Και μετά….. ήρθαν οι προειδοποιήσεις , προς τους ισχυρούς και μη της γής και  φυσικά… οι  όρνιθες.

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις  αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για  εξωτερική πολιτική». είπε ο αρχιτέκτονας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Και ο Πούτιν τρόμαξε  και ο Ερντογάν κρύφτηκε….

Παράλληλα  όμως προκύπτουν  απορίες και ερωτηματικά.

Απορία 1η: Αφού, κατά τη δήλωσή του, όλοι οι προηγούμενοι  ήταν κότες, αυτός που συγκατοικούσε στο ίδιο κοτέτσι τι ακριβώς ήταν;

Απορία 2η: Αν ήταν κι αυτός τότε μια « μικρή πουλάδα», ποιο μαγικό ραβδάκι τον  μεταμόρφωσε σε λεοντόκαρδο, στητό κι αγέρωχο κάου-μπόυ,  με το ψηλό καπέλο και το μαστίγιο, που προειδοποιεί για να τον ακούσουν στα πέρατα της γης;

Απορία 3η: Πιστεύει στ΄αλήθεια, ότι διαθέτει το  πολιτικό ανάστημα να κριτικάρει, έστω και κεκαλυμμένα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά;

Διότι επί της ουσίας, όταν λέει  πως «η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα, έχει περάσει”, προσβάλει βάναυσα όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και  το σύνολο των Πρωθυπουργών που πέρασαν.

Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εγκαθίδρυσε  τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι, κατάφερε να την κάνει πλήρες μέλος της ΕΟΚ.

Τον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον Μάρτιο του ’87  στις Τουρκικές προκλήσεις, κράτησε ξεκάθαρη πατριωτική στάση.

Τον Κώστα Καραμανλή, που έβαλε τα εθνικά συμφέροντα πάνω και πέρα απ΄όλα, με το βέτο στο Βουκουρέστι, με το σχέδιο Ανάν στη Κύπρο, με την χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής  για τη χώρα.

Τον Αντώνη Σαμαρά που με στοχευμένες συμμαχίες,  επανέφερε την ενεργειακή πολιτική  της χώρα στο προσκήνιο, που άνοιξε το θέμα της ΑΟΖ, που προφύλαξε  τα σύνορα μας και έλαβε τα μέτρα του, ώστε να αποτρέψει τις ορδές μεταναστών.

Εκεί που νομίζει κανείς ότι  τα έχουμε ακούσει όλα, βγαίνει ο κάθε Κοτζιάς με δηλώσεις και διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει τέλος….

Η αμετροέπεια, η αλαζονεία, ο εγωκεντρισμός, το  θράσος τους έχει φτάσει στα όρια του γελοίου.

Θα μπορούσαν  να μας χαρίζουν απίστευτες στιγμές  γέλιου, αν τα πράγματα δεν είχαν τραγικές συνέπειες για τη χώρα.

Διασύρουν και ξευτιλίζουν καθημερινά την Ελλάδα και  τους Έλληνες παγκοσμίως, με ανυπολόγιστο κόστος σε κύρος, εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, χρήμα και επενδύσεις.

Βλέπετε οι άνθρωποι αυτοί δεν εκπροσωπούν στα διεθνή  φόρα, τους εαυτούς τους ή το τσίρκο της αριστερής τους κυβέρνησης, αλλά μια χώρα που βυθίζεται κι ένα λαό που δεινοπαθεί.

Γι΄αυτό η ανάγκη για στρατηγικές συμμαχίες και  ισορροπίες, είναι περισσότερο από ποτέ  αναγκαίες.

Άλλωστε στην  εξωτερική πολιτική, κυρίαρχη και βαρύνουσα σημασία έχει ο συσχετισμός δυνάμεων. Όταν μια κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική και ξεκάθαρη πολιτική ή όταν δεν  είναι σε θέση ή αδιαφορεί για τα εθνικά της συμφέροντα, μόνο ήττες μπορεί να αποκομίσει και είναι αποδεδειγμένο.

Αντί να μιλάει λοιπόν ο Ν.Κοτζιας, καλό  θα είναι να θυμάται ότι το όνομά του θα μείνει συνδεδεμένο, με την  παραχώρηση γλώσσας και εθνικότητας στους Σκοπιανούς και μένει να δούμε  τι ετοιμάζεται να χαρίσει στους Αλβανούς. Να θυμάται ακόμα ότι επί υπουργίας τα τουρκικά αεροσκάφη αλωνίζουν τον ελληνικό ουρανό και ότι ο συνέταιρός τους   Καμμένος , κατέθεσε  το στεφάνι στα Ίμια από απόσταση, ρίχνοντάς το στη θάλασσα.

Αν πάλι ασθενεί η μνήμη τους ας θέσουν σε λειτουργία την ακοή τους, για να ακούσουν τον ελληνικό λαό που τους φωνάζει ΦΥΓΕΤΕ.

Προηγούμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στη γενέτειρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Ραδοβισδίου
Επόμενο άρθρο Τελετή ονομασίας - αποφοίτησης νέων Δεκανέων Στρατονομίας