Ειδήσεις

Ασημίνα Σκόνδρα: Οι γυναίκες ζητούν και πάλι «ψωμί και τριαντάφυλλα»


«Ψωμί και τριαντάφυλλα»: Το σύνθημα των εργατριών, που διαδήλωναν στη Νέα Υόρκη πριν από έναν και πλέον αιώνα, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τις γυναίκες. Το «ψωμί» συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα «τριαντάφυλλα» την ποιότητα ζωής.

Σήμερα 8 Μαρτίου του 2017, το σύνθημα αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολικό και πιο επίκαιρο. Η οικονομική κρίση γενικότερα και ειδικότερα η διακυβέρνηση της χώρας μας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δεν δίστασαν να πλήξουν μέχρι και τις συνάξεις χηρείας, συνετέλεσαν  να διευρυνθεί η ανισότητα των δύο φύλων και οπισθοδρομεί εμφανέστατα τη θέση της γυναίκας, στην εργασία και την  κοινωνία,  με τα δικαιώματά της να παραγκωνίζονται καθημερινά.

Κάποτε, οι προσπάθειες των γυναικών ήταν συλλογικές, με σκοπό την επιθυμητή ισότητα και την ισορροπία, σε όλους τους τομείς της ζωής. Από την αμοιβή στην εργασία, μέχρι την συμμετοχή στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων και την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών βίας.

Δυστυχώς σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, αγωνίζεται μόνο για το πώς να επιβιώσουν και πώς να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Τα στοιχεία, μιλούν από μόνα τους για την ανεργία των γυναικών που είναι σε πολύ ανώτερα επίπεδα απ’ αυτά των ανδρών. Όπως και ότι οι άνεργες γυναίκες στην πλειοψηφία τους είναι μακροχρόνια άνεργες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε διεθνές επίπεδο, μόνο το 50% των γυναικών, έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο, 24% λιγότερο από τους άνδρες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση και  στην υγεία, αλλά ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί ισότητα, πιο αργά απ’ όλους είναι η οικονομική ανισότητα. Όσο για την Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν, ότι η οικονομική ισότητα θα επιτευχθεί σε 169 χρόνια.

Μέσα λοιπόν, στα πλαίσια της δραματικής κατάστασης που ζούμε, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένες και έχουν να παλέψουν, για την επιβίωσή τους, για την αξιοπρέπειά τους, για το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Θα πρέπει λοιπόν η πολιτεία και όλοι οι πολιτικοί οργανισμοί, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έναντι του μισού και πλέον πληθυσμού.

Για μας στη Νέα Δημοκρατία, η ισότητα των δύο φύλων, που είναι βασική αρχή της Δημοκρατίας και θεμελιώδης ανθρώπινη αξία, είναι κυρίαρχος στόχος, όπως και η στήριξη της οικογένειας.

Τις  πολιτικές αυτές ακολουθήσαμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, στοχεύοντας  στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο βίο, στην στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, στην ενσωμάτωση της ισότητας στις βασικές εθνικές πολιτικές προτεραιότητες, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Η επίτευξη βέβαια της ουσιαστικής ισότητας, μας αφορά όλους, γιατί είναι συνάρτηση, νοοτροπίας, παιδείας, πολιτικής βούλησης και θεσμικών παρεμβάσεων.

Συνεχής λοιπόν η προσπάθεια, ώστε το «ψωμί και τριαντάφυλλα», από σύνθημα να γίνει πραγματικότητα. Διότι τριαντάφυλλα χωρίς ψωμί είναι χίμαιρα, όπως και ψωμί χωρίς τριαντάφυλλα είναι εξαθλίωση και μαρασμός.

 

 

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας με τους Διοικητές της Π.Υ. Θεσσαλίας και Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σημαντικές αποφάσεις στην Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού