Ειδήσεις

Ασημίνα Σκόνδρα : Ο κύκλος του χρήματος και η οικονομία της Καρδίτσας


Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από τις γιορτές και είναι μια καλή στιγμή, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και τα οφέλη, της ενδυνάμωσης της τοπικής μας οικονομίας. Είναι δεδομένο ότι το χρήμα κάνει κύκλο, εξαρτάται όμως από μας, να προσδιορίσουμε το μέγεθος και τα όρια αυτού του κύκλου.

Στην περίοδο των ισχνών αγελάδων, θεωρώ ότι η ανακύκλωση του χρήματος, επιβάλλεται να περιοριστεί κατά το δυνατόν, μέσα στο Νομό μας.

Κατά καιρούς, φορείς του Νομού μας, έχουν προβεί σε καμπάνιες στήριξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής αγοράς, χωρίς αυτό  όμως να γίνει κτήμα όλων μας και στον ίδιο βαθμό.

Σήμερα, ζώντας τη θλιβερή πραγματικότητα με τη φτώχια να απλώνεται ραγδαία σε όλη την Ελληνική επικράτεια, χωρίς να εξαιρείται, φυσικά, η Καρδίτσα, είναι επιτακτική η ανάγκη να ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, ώστε τα χρήματα να μένουν εδώ και μέσα στα όρια του Νομού να κάνουν τον κύκλο τους.

Ως καταναλωτές και για όλες μας τις ανάγκες, θα πρέπει να προτιμάμε την τοπική αγορά, που είναι και πλούσια και άρτια.  Οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι, οι βιοτέχνες οι παραγωγοί, με τις μικρές ή τις μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι μέρος της μεσαίας κοινωνικής τάξης της Καρδίτσας και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και την πρόοδο του τόπου μας.

Συντηρούν θέσεις απασχόλησης, δημιουργούν εισοδήματα και εξυπηρετούν τις καθημερινές μας ανάγκες.

Τους προτιμάμε λοιπόν και τους στηρίζουμε, στηρίζοντας κι αυτοί με τη σειρά τους, τους Καρδιτσιώτες παραγωγούς ή μεταποιητές ή μεγαλύτερες τοπικές  βιοτεχνικές μονάδες.

Και ο κύκλος συνεχίζεται, αφού όλοι μαζί για την οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών, απευθυνόμαστε και προτιμάμε Καρδιτσιώτες επαγγελματίες,  αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, όπως επίσης και τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων από φανοποιούς και υδραυλικούς, μέχρι ηλεκτρολόγους, οικοδόμους, εργάτες  και κομμωτές. Και ο κύκλος συνεχίζεται αφού και αυτοί πληρώνουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους, τα ενοίκιά τους, τους βενζινοπώλες, αγοράζουν είδη ένδυσης και υπόδησης   και ο κύκλος στην τοπική αγορά ……συνεχίζεται.

Επιλέγουμε τους Καρδιτσιώτικους χώρους εστίασης, που αν μη τι άλλο, είναι διάσπαρτοι σε όλο το Νομό, διαθέτουν  πανέμορφο περιβάλλον  και ικανοποιούν όλες τις γευστικές προτιμήσεις και  επιπλέον με τη σειρά τους, προμηθεύονται από Καρδιτσιώτες παραγωγούς κτηνοτροφικά, τυροκομικά και κηπευτικά προϊόντα.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους χώρους ψυχαγωγίας και τα καφέ, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ανάλογα καταστήματα  μεγάλων αστικών κέντρων, με τη μόνη διαφορά ότι καταναλώνουν στην Καρδίτσα.

Όσοι δε ισχυρίζονται, ότι κάποιες καταναλωτικές μας επιλογές στη Καρδίτσα, επιβαρύνουν περισσότερο την τσέπη μας , πρέπει να σκεφθούν ότι κερδίζουν ελάχιστα, αλλά μεσοπρόθεσμα χάνουν πολλαπλάσια.

Φυσικά οι ντόπιοι  έμποροι και επαγγελματίες, πρέπει  από τη δική τους πλευρά να προσπαθήσουν να διευκολύνουν τους κατοίκους και να εξαντλήσουν τα περιθώρια τιμών, προσφορών,  εξυπηρέτησης και επικοινωνίας.

Το να στηρίζουμε τον τόπο μας και να είμαστε ο καθένας,  κρίκος στην αλυσίδα αυτή, δεν θα πρέπει να θεωρείται τοπικισμός.  Άλλωστε, οι Καρδιτσιώτες είναι ίσως οι μόνοι,  σε επίπεδο Θεσσαλίας, που για διάφορες δραστηριότητες, αγορές, ψυχαγωγία, επιλέγουν – όχι βέβαια όλοι –  γειτονικούς νομούς, χωρίς όμως αυτό να είναι αμφίδρομο και ανταποδοτικό.

Για την  επιτυχία λοιπόν, του τοπικού  υγιούς κύκλου του χρήματος, χρειάζεται ως πρώτη προϋπόθεση αλλαγή νοοτροπίας απ’ όλους, να γίνει ιδέα,  πιστεύω και συνήθεια.

Σαφώς χρειάζεται δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων, δηλαδή Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Επαγγελματικά Σωματεία, Συνεταιρισμοί.  Ο θεσμικός ρόλος της  Αυτοδιοίκησης , που εκφράζει την τοπική κοινωνία είναι καθοριστικός και  μπορεί να καταστεί ο  συντονιστής αυτής της προσπάθειας.  Να δημιουργηθεί έτσι ένα ευρύ και επιτυχημένο Καρδιτσιώτικο, καταναλωτικό, επαγγελματικό, παραγωγικό, εμπορικό δίκτυο  με σπουδαία οικονομικά οφέλη για όλους μας.

Υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα άλλων περιοχών της χώρας  που έχει  εφαρμοστεί αυτή η τακτική και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Καλό θα ήταν να παραδειγματιστούμε και να διδαχθούμε.

 

Ασημίνα Σκόνδρα

πρ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για την οικιακή κομποστοποίηση